Rakennusten purkamiselle on vaihtoehtoja – kun ne vain selvitetään
Purku-uhan alle joutuu jatkuvasti monenlaisia ja yhä nuorempia rakennuksia, kun niiden käyttötarve lakkaa ja korjausvelka kasvaa. Tapaustutkimukset Hämeessä tekivät näkyväksi, ettei kaavoituksen yhteydessä olemassa olevan rakennuskannan säilyttämistä välttämättä selvitetä lainkaan.

Purkamisen ja rakentamisen ekologiset vaikutukset jäävät tapauksissa vielä sokeaksi pisteeksi, vaikka samaan aikaan kunnat ovat voineet asettaa kunnianhimoisiakin ilmasto- ja kestävyystavoitteita. Kiertotaloudessa nykyinen rakennuskanta on kuitenkin nähtävä uusin silmin: käyttökelpoisena resurssina.
Kiertotalouden edistämiseksi huomiota kiinnitettävä resurssitehokkuuteen
Hämeen ELY-keskus on saanut päätökseen hankkeen, jossa tarkasteltiin kiertotalouden edistämiskeinoja kuntien kaavoituksessa ja rakentamisessa. Tapauksina oli kymmenen kaava- tai suunnitteluhanketta, jotka koskivat erilaista rakennuskantaa 1920–1970-luvuilta, kuten kouluja, kerrostaloja, toimistotalo ja seurakuntakeskus. Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa tuotiin tosielämän kohteiden kautta näkyviin erilaisia arvoja, joita rakennetussa ympäristössä on.
Kaavoitusvaiheen on tunnistettu vaikuttavan keskeisesti kiertotalouden edellytyksiin rakennetussa ympäristössä, mutta usein se käsitetään kapeasti kierrättämisenä. Rakentamisala on yksi suurimmista luonnonvarojen kuluttajista sekä jätteen ja ilmastopäästöjen aiheuttajista. Materiaalien kulutusta ei kuitenkaan tyypillisesti mitata ja seurata – toisin kuin esimerkiksi energiankulutusta. Rakentamisessa, korjaamisessa ja purkamisessa resurssitehokkuutta on tarve tarkastella paljon laajemmin. Olemassa olevan rakennuskannan käyttäminen, korjaaminen ja hyödyntäminen uusiin käyttötarkoituksiin on ensisijaista. Kunnalla on kaavoittajana, lupapäätösten tekijänä ja kiinteistöjen omistajana keskeinen rooli kiertotaloussiirtymässä, mutta samalla resurssit, osaaminen ja keinovalikoima voivat olla vähäisiä sekä taloudelliset paineet kovia.
Katse olemassa olevan rakennuskannan erilaisiin arvoihin
Suomi tavoittelee kiertotaloussiirtymää 2035 mennessä. Tiedeyhteisö pitää siirtymää välttämättömänä, sillä luonnonvarojen kulutukseen puuttuminen on keskeistä ilmastopäästöjen, jätteen ja luontokadon välttämiseksi. Ollakseen kestävää, myös kulttuuriset ja sosiaaliset näkökulmat on otettava huomioon.
Kiertotalous tähtää materiaalien ja resurssien käytössä pitämiseen niiden arvo säilyttäen. Rakennuksissa on kiinni taloudellista pääomaa ja kalliita luonnonvaroista jalostettuja materiaaleja. Hanke on nostanut tarkasteluun myös kestävyyden muut kuin ekologiset ja taloudelliset ulottuvuudet. Myös käyttöpotentiaali, kulttuuriset ja sosiaaliset arvotekijät voivat olla moninaisia.
Hankkeen tuottama artikkeli Vaihtoehtoja purkamiselle esittää keinoja, joiden avulla eri arvoja voidaan puntaroida kaavoitusprosesseissa.
- Vaihtoehtoja purkamiselle – Katse olemassa olevan rakennuskannan monipuolisiin arvoihin
- Rakennettu ympäristö kiertotalouden edistämisessä -hanke ja artikkelisarja tapaustutkimuksista
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Reetta Nousiainen, erityisasiantuntija, Hämeen ELY-keskus
puh. 0295 025 193, reetta.nousiainen@ely-keskus.fi
Annukka Lyra, erityisasiantuntija, ympäristöministeriö
puh. 0295 250 326, annukka.lyra@gov.fi
Kuvat

Liitteet
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus
Huomioi linnunpoikaset juhannuskokkoa polttaessa12.6.2025 07:13:00 EEST | Tiedote
Lyhytaikainen ihmistoiminta voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittoja linnustolle. Juhannuskokon polttaminen lintuja tahallisesti häiriten rikkoo luonnonsuojelulakia ja voi tuhota pesinnät.
Tienpientareiden niittotyöt käynnistyvät pian11.6.2025 10:23:00 EEST | Tiedote
Tienpientareiden niittotyöt käynnistyvät kesäkuun puolessa välissä Uudenmaan ELY-keskuksen alueella osana tienpidon huoltotöitä. Niitoilla pyritään pitämään liikenteessä tarvittavat näkemäalueet kunnossa, vähentämään vesakon kasvua ja estämään heinikon taittuminen ajoradalle. Lisäksi niittotyöt edistävät ojien toimivuutta sekä pitävät liikenneympäristön siistinä ja selkeänä.
Hämeen ELY-keskus on päivittänyt alueellisen työlupalinjauksen11.6.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Hämeen ELY-keskus on päivittänyt alueellista työlupalinjaustaan. Uusi alueellinen työlupalinjaus on voimassa 1.6.–30.11.2025. Työlupalinjauksessa ELY-keskus määrittää ne ammattialat, joissa saatavuus on hankaloitunut tai joissa työvoiman saatavuuden ennakoidaan vaikeutuvan lähitulevaisuudessa.
Padon ja järven tulevaisuus herätti vilkasta keskustelua Eteläisissä28.5.2025 11:54:36 EEST | Tiedote
Hämeenlinnan Hauholla sijaitseva Eteläistenjärven pato on ollut vuosia vailla aktiivista käyttöä – onko aika herättää se Ruususen unesta? Jos patoa aletaan jälleen säätää tai se muutetaan pohjapadoksi, miten se vaikuttaa järveen ja sen luontoon? Onko majavien rakentama pato uhka säännöstelylle vai luonnonläheinen mahdollisuus säilyttää järven vedenpinta korkealla? Tällaisista kysymyksistä keskusteltiin Hämeen ELY-keskuksen järjestämässä yleisötilaisuudessa Eteläisten työväentalolla tiistaina. Kyläläisten kokemuksista ja paikallistuntemuksesta saatiin arvokasta tietoa esiselvityksen laadintaan.
Uudenmaan ELY-keskus päällystää tänä vuonna noin 30 kilometriä jalankulun ja pyöräilyn väyliä28.5.2025 11:33:00 EEST | Tiedote
Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma näkyy Uudenmaan ELY-keskuksen ratkaisussa päällystää tänäkin vuonna kävely- ja pyöräteitä. Päällystyskohteet valitaan päällysteen kunnon ja käytön perusteella.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme