Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.

Jaa

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Laboratoriomestari Yuko Uchida ja professori Lloyd Ruddock tutkimuksen parissa.
Laboratoriomestari Yuko Uchida ja professori Lloyd Ruddock tutkimuksen parissa. Juha Sarkkinen

”Yliopiston tavoite on hyödyntää kaupallisesti sellaiset tutkimustulokset, jotka tuottavat taloudellista hyötyä sekä tutkijalle, yliopistolle että yhteiskunnalle. Tulosten kaupallinen hyödyntäminen tukee yliopistossa tehtävää tutkimustyötä esimerkiksi lisärahoituksena”, kertoo johtaja Jouko Uusitalo Oulun yliopiston innovaatiokeskuksesta. 

Vuonna 2023 Oulun yliopisto sai Business Finlandin Research to Business (R2B) -rahoitusta kolmeen uuteen hankkeeseen. Rahoituksen tarkoituksena on uuden tutkimuslähtöisen liiketoiminnan synnyttäminen.  

Eräs esimerkki tutkimuslähtöisestä keksinnöstä on professori Lloyd Ruddockin on kehittämä ja yliopiston kaupallistama CyDisCo-teknologia. Keksintö laajentaa E. coli -bakteerin käyttöä biologisten lääkkeiden valmistukseen. Sille on myönnetty patentti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lue lisää: Akateeminen urapolku johti keksijäksi 

Tyypillinen tutkimuksessa syntynyt keksintö on uusi menetelmä, joka mahdollistaa tuotteiden valmistamisen vaikkapa energiaa ja raaka-aineita säästäen. Esimerkiksi Oulun yliopistosta lähtöisin oleva Keko Geopolymeerit Oy valmistaa kiertotalouden geopolymeerituotteita. Muita hyvässä vauhdissa olevia viime vuosien yrityksiä ovat muun muassa projektihallinnan opetuspeliä kehittävä LessonLab sekä Cerenion, Valossa Labs ja Onnikka Health. 

Maailman henkisen omaisuuden päivää (World Intellectual Property Day) vietetään vuosittain 26.4. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä. Henkisellä omaisuudella tarkoitetaan aineettomia oikeuksia, joita kutsutaan myös immateriaalioikeuksiksi. Niitä ovat esimerkiksi tekijänoikeus, patentti ja tavaramerkki.  

Lue lisää: Tieteen akateemikoksi nimitetty professori Heli Jantunen on tehnyt yhteistyötä yli 40 teollisuuskumppanin kanssa, ja hänellä on 76 patenttia

Lisätietoja antaa: 

Jouko Uusitalo, johtaja, Innovaatiokeskus, Oulun yliopisto, 050 476 9717, jouko.uusitalo@oulu.fi 

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kimalaiset rakentavat legopalikoilla tiedettä ja tunnistavat tiimityön arvon1.5.2024 03:01:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tuore tutkimus kertoo kimalaisten uskomattomasta kyvystä ymmärtää tiimityön tärkeys uusissa haasteissa. Tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä, paljastaa että kimalaiset eivät ole pelkkiä ahkeria pölyttäjiä, vaan myös nokkelia tiimityöläisiä. Ne oppivat työskentelemään yhdessä ratkaistakseen vaativia tehtäviä ja näyttävät ymmärtävän parinsa roolin. Myös kimalaistutkimus-videot käytettävissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye