Taivaalla viipyilevä kone kuvaa rakennukset ja tiet - Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi käynnistyi
Keväällä taivaalla saattaa nähdä edestakaisin pidemmän aikaa lentelevän lentokoneen. Todennäköisesti kone suorittaa ilmakuvausta: Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on käynnistynyt. Kuvauskoneen voi nähdä lentävän taivaalla mm. Merikarvialla, Ilomantsissa, ja Sodankylässä.

Ensimmäisenä kuvauskoneet voi bongata Inkoon ja Kotkan alueilla. Kevätkauden kuvausten käynnistyminen edellyttää, että lumet ovat sulaneet, että ilmakuvauksissa ja laserkeilauksissa päästään havaitsemaan paljasta maanpintaa. Tämän takia kuvaukset aloitetaan etelästä. Kaikki kuvauspaikat ja kuvausten etenemisen voi katsoa Tuotannon tilannekartasta.
Tänä vuonna ilmakuvataan 128 000 km², josta Maanmittauslaitos kuvaa itse puolet ja alihankkijoina toimivat ilmakuvauskonsultit AVT Airborne Sensing GmbH ja Field Finland Oy puolet. Ilmakuvausta varten suoritetaan kuvausalueilla signalointi eli maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi.
Tänä vuonna laserkeilataan 62 000 km², joista Maanmittauslaitos keilaa itse kymmenesosan. 90 % keilauksista tekevät Maanmittauslaitoksen toimeksiantona Leica Geosystems Technology AS, BSF Swissphoto AG ja Field Finland Oy.
– Edellinen kausi oli haastava mm. sääolosuhteiden ja lentokonerikkojen takia. Viime vuonna kuvaamatta ja keilaamatta jääneet alueet kuvataan ja keilataan tänä vuonna, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitokselta.
Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi
Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU:n peltovalvonnassa.
Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti.
– Nyt käynnistyi viides vuosi kuudesta tällä ohjelmalla. Vuonna 2026 käynnistyviä uusia ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmia suunnitellaan parhaillaan, Kareinen kertoo.
Ilmakuvat julkaistaan avoimena aineistona
Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä. Aineistoja voi katsella kuka tahansa Karttapaikalla. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja ilmakuvia. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.
Vuosittain kerätyn laserkeilausaineiston tarkkuus rajoittaa aineiston saatavuutta. Aineiston käyttöön saaminen edellyttää käyttölupaa ja käyttäjän tunnistautumista. Alkuperäisestä laserkeilausaineistosta tehdään pistetiheydeltään harvennettu versio, joka on kaikkien saatavilla avoimena datana. Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Yhteyshenkilöt
Juha KareinenKartastopäällikkö
Puh:+358 40 569 7951juha.kareinen@maanmittauslaitos.fiKuvat
Linkit
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme