Jyväskylän yliopisto

Onko koulu kriisissä – miten koulutuksen tulosten ja hyvinvoinnin suunta saadaan muuttumaan?

Jaa

Jyväskylän yliopistolla on torstaina 25.4.2024 koulutuksen superpäivä, joka alkaa EDUCA – koulutuksen tulevaisuus -lippulaivahankkeen esittelyllä. Lippulaiva pyrkii löytämään ratkaisuja muun muassa oppimistulosten heikentymiseen. Päivä jatkuu PISA-tutkimuksen ruotimisella: mitä PISAssa oikeastaan mitataan, ja mitä se meille kertoo?

Koululaiset viittaavat oppitunnilla.
Mostphotos

”Pienen kansan voima on sivistys”, totesi J. V. Snellman. Oppimistulokset kuitenkin heikentyvät, koulupoissaolot lisääntyvät ja teknologia muuttaa opetusta, vaikka Suomi on yksi johtavista teknologian, innovoinnin ja kehittämisen ympäristöistä.  

Ymmärrystä muutoksen keinoihin etsitään Suomen Akatemian EDUCA – koulutuksen tulevaisuus -lippulaivahankkeessa. EDUCA tuottaa uutta tietoa esimerkiksi siitä, millaisia haasteita ja ratkaisuja on koulutuksen, oppilaiden ja opettajan työn moninaistuviin tarpeisiin vastaamisessa eri alueilla, miten voidaan ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä ja miten teknologiaa käytetään opetuksessa. Konsortiossa ovat mukana sitä johtavan Jyväskylän yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto.  

EDUCA-lippulaivan suunnitelmista ja suunnista kerrotaan torstaina 25.4. klo 10.00 Jyväskylän yliopiston Agoralla järjestettävässä kick off -tilaisuudessa.  

Suomen Akatemian lippulaivahankkeet ovat osaamiskeskittymiä, joissa yhdistyvät korkealaatuinen tutkimus ja monipuolinen tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä vahva yhteistyö yritysten ja yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa.  

Koulutuksen superpäivä jatkuu EDUCA-tilaisuuden jälkeen klo 12.00 paneelikeskustelulla PISAsta pintaa syvemmälle, pysytäänkö pinnalla? Viimeisimpien PISA-tulosten julkaisun jälkeen keskustelu suomalaisen koulutuksen ympärillä on ollut kiivasta. Mutta mitä PISAssa oikein mitataan ja mitä se meille kertoo? Mitä suomalaiselle koulutukselle on tapahtunut ja miltä sen tulevaisuus näyttää?  

Tilaisuuden aluksi Koulutuksen tutkimuslaitoksen yliopistotutkija Arto K. Ahonen johdattelee puheenvuorossaan meidät PISA-tutkimuksen äärelle. Professori Minna Torppa Jyväskylän yliopistosta ja professori Janne Varjo Helsingin yliopistosta laajentavat keskustelua PISAsta. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii apulaisprofessori Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta. 

Paneelikeskusteluun osallistuvat OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen, HAMK:n yksikön johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen, emeritusprofessori Jouni Välijärvi ja tohtori Tommi Wallenius.  

  • EDUCA-lippulaivan kick off -tilaisuus to 25.4. klo 10.00–12.00
  • PISAsta pintaa syvemmälle, pysytäänkö pinnalla? -seminaari to 25.4. klo 12.00–14.00 Paikka: Jyväskylän yliopisto, Agora, auditorio 2 
    Tapahtumia voi seurata myös etäyhteydellä.

Yhteyshenkilöt

EDUCA-lippulaiva: Professori, EDUCA-lippulaivan johtaja Marja-Kristiina Lerkkanen, p. 040 805 3347, marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi
PISA-tilaisuus: Dekaani Anna-Maija Poikkeus, p. 040 805 3363, anna-maija.poikkeus@jyu.fi

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Liikkumisen väheneminen nuoruudessa linkittyy keskusteluvaikeuksiin isän kanssa ja näkyy sairauksien riskitekijöissä29.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

TtM Tuula Aira havaitsi väitöstutkimuksessaan, että nuoren keskusteluvaikeudet isän kanssa ennusti liikkumisen vähenemistä ja liikkumisen säilymistä vähäisenä. Aktiivisuuden väheneminen näkyi myös epäedullisina sokeriaineenvaihdunnan, hyvän kolesterolin ja painoindeksin muutoksina eli sydän- ja verisuonitautien riskitekijöissä jo nuorena. Liikuntaseuraharrastuksen jatkuminen nuoreen aikuisuuteen tuki aktiivisuuden säilymistä.

Raportti: Tekniikan koulutuksen laajeneminen maakuntiin palvelee bruttokansantuotteen kasvua, sanoo emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki28.5.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto julkaisi emeritusprofessori Pekka Neittaanmäen kirjoittaman raportin diplomi-insinöörikoulutuksen laajentumisesta Suomessa. Tekniikan koulutuksen maakuntiin on kasvattanut alueen bruttokansantuotetta. Neittaanmäki sanoo, että tekniikan koulutusta on tärkeää tarjota myös siellä, missä on tuotannollista toimintaa.

Väitöstutkimus: Rakennussuojelu monin tavoin sattumanvaraista – tilanne uhkaa heikentyä entisestään27.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Reetta Nousiainen tarkastelee väitöstutkimuksessaan rakennetun kulttuuriympäristön vaalimistavoitteiden ja käytännön toteutumisen ristiriitaisuutta nyky-Suomessa. Tutkimuksen mukaan suojelu on monin tavoin alttiina sattumanvaraisuudelle. Käynnissä olevat alueiden käytön ja rakentamisen lainsäädännön muutokset uhkaavat heikentää tilannetta entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye