Jyväskylän yliopisto

Onko koulu kriisissä – miten koulutuksen tulosten ja hyvinvoinnin suunta saadaan muuttumaan?

Jaa

Jyväskylän yliopistolla on torstaina 25.4.2024 koulutuksen superpäivä, joka alkaa EDUCA – koulutuksen tulevaisuus -lippulaivahankkeen esittelyllä. Lippulaiva pyrkii löytämään ratkaisuja muun muassa oppimistulosten heikentymiseen. Päivä jatkuu PISA-tutkimuksen ruotimisella: mitä PISAssa oikeastaan mitataan, ja mitä se meille kertoo?

Koululaiset viittaavat oppitunnilla.
Mostphotos

”Pienen kansan voima on sivistys”, totesi J. V. Snellman. Oppimistulokset kuitenkin heikentyvät, koulupoissaolot lisääntyvät ja teknologia muuttaa opetusta, vaikka Suomi on yksi johtavista teknologian, innovoinnin ja kehittämisen ympäristöistä.  

Ymmärrystä muutoksen keinoihin etsitään Suomen Akatemian EDUCA – koulutuksen tulevaisuus -lippulaivahankkeessa. EDUCA tuottaa uutta tietoa esimerkiksi siitä, millaisia haasteita ja ratkaisuja on koulutuksen, oppilaiden ja opettajan työn moninaistuviin tarpeisiin vastaamisessa eri alueilla, miten voidaan ehkäistä koulutuksen keskeyttämistä ja miten teknologiaa käytetään opetuksessa. Konsortiossa ovat mukana sitä johtavan Jyväskylän yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto.  

EDUCA-lippulaivan suunnitelmista ja suunnista kerrotaan torstaina 25.4. klo 10.00 Jyväskylän yliopiston Agoralla järjestettävässä kick off -tilaisuudessa.  

Suomen Akatemian lippulaivahankkeet ovat osaamiskeskittymiä, joissa yhdistyvät korkealaatuinen tutkimus ja monipuolinen tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus sekä vahva yhteistyö yritysten ja yhteiskunnan muiden toimijoiden kanssa.  

Koulutuksen superpäivä jatkuu EDUCA-tilaisuuden jälkeen klo 12.00 paneelikeskustelulla PISAsta pintaa syvemmälle, pysytäänkö pinnalla? Viimeisimpien PISA-tulosten julkaisun jälkeen keskustelu suomalaisen koulutuksen ympärillä on ollut kiivasta. Mutta mitä PISAssa oikein mitataan ja mitä se meille kertoo? Mitä suomalaiselle koulutukselle on tapahtunut ja miltä sen tulevaisuus näyttää?  

Tilaisuuden aluksi Koulutuksen tutkimuslaitoksen yliopistotutkija Arto K. Ahonen johdattelee puheenvuorossaan meidät PISA-tutkimuksen äärelle. Professori Minna Torppa Jyväskylän yliopistosta ja professori Janne Varjo Helsingin yliopistosta laajentavat keskustelua PISAsta. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii apulaisprofessori Sari Sulkunen Jyväskylän yliopistosta. 

Paneelikeskusteluun osallistuvat OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen, HAMK:n yksikön johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen, emeritusprofessori Jouni Välijärvi ja tohtori Tommi Wallenius.  

  • EDUCA-lippulaivan kick off -tilaisuus to 25.4. klo 10.00–12.00
  • PISAsta pintaa syvemmälle, pysytäänkö pinnalla? -seminaari to 25.4. klo 12.00–14.00 Paikka: Jyväskylän yliopisto, Agora, auditorio 2 
    Tapahtumia voi seurata myös etäyhteydellä.

Yhteyshenkilöt

EDUCA-lippulaiva: Professori, EDUCA-lippulaivan johtaja Marja-Kristiina Lerkkanen, p. 040 805 3347, marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi
PISA-tilaisuus: Dekaani Anna-Maija Poikkeus, p. 040 805 3363, anna-maija.poikkeus@jyu.fi

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye