HSY jakaa reilut 6 000 biojäteastiaa Helsinkiin
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jakaa heinäkuun alkuun mennessä biojäteastiat Helsingissä niille 1–4 asunnon kiinteistöille, jotka eivät ole ilmoittaneet kompostoivansa biojätteitään. Jäteastian voi ottaa heti käyttöön sen saavuttua.

HSY lähetti syksyllä 2023 yli 14 000 kirjettä helsinkiläisille alle viiden asunnon kiinteistöissä asuville asiakkailleen. Heidän tuli valita kolmesta vaihtoehdosta biojätteen lajittelun ja käsittelyn järjestäminen 1.7.2024 alkaen. Valinnat jakautuivat seuraavasti:
-
45 prosenttia valitsi HSY:n tyhjennettävän biojäteastian omaan käyttöön.
-
10 prosenttia valitsi yhteiskäyttöisen biojäteastian lähinaapureiden kanssa.
-
45 prosenttia valitsi omatoimisen kompostoinnin kiinteistöllä.
Kyselyyn jätti vastaamatta noin 2 500 asiakasta vielä muistutuskirjeen jälkeen. Myös heille HSY toimittaa neljän viikon välein tyhjennettävän biojäteastian.
Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien
Jakelu alkaa heti vapun jälkeen. Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien, kun se on tuotu kiinteistölle.
- Tiedämme, että moni haluaisi tarkan tiedon, milloin biojäteastia saapuu omaan pihaan. Emme kuitenkaan julkaise erillistä alueellista jakeluaikataulua, koska aikataulu elää jakelun edetessä, perustelee HSY:n logistiikkapäällikkö Tero Salo.
Biojätteen keräys helpottaa lajittelua kotona. Uudesta jäteastiasta ei välttämättä myöskään synny lisäkustannuksia kiinteistöille: kun pilaantuva aines jää pois sekajätteestä, sekajäteastian tyhjennystä on mahdollista harventaa.
Pitääkö biojäte pakata ja miten?
Yleisimmät kysymykset koskien biojätteen lajittelua koskevat pakkaamista. HSY:n erityisasiantuntija Minna Partti valistaa seuraavasti:
- HSY:n biojäteastiaan biojäte tulee aina pakata. Kesällä pakkaaminen ehkäisee hajuja, talvella se vähentää biojätteen jäätymistä kiinni jäteastiaan. Jäteastiaan laitettava suojapussi ei riitä, sillä se ainoastaan suojaa astiaa likaantumiselta. Pienkiinteistöillä yleisimmin käytössä oleviin tuulettuviin biojäteastioihin suojapussia ei voi edes laittaa, koska ilmastointiaukot menisivät umpeen.
Biojätteen pakkaamiseen on useampia vaihtoehtoja.
- Suosittelemme paperisia pusseja tai esimerkiksi muovittomia kartonkipakkauksia, sillä ne maatuvat parhaiten käsittelyprosessissamme. Kaikki biohajoavat pussit, joissa on merkintä ”kompostoituva”, käyvät myös. Tavallisia muovipusseja ei tule käyttää ja elintarvikkeita ei myöskään saa laittaa biojätteeseen ostopakkauksissa. Vain itse ruokajäte laitetaan biojäteastiaan. Liemet on kuitenkin hyvä valuttaa viemäriin, paitsi öljyt ja rasvat, sillä ne aiheuttavat tukoksia putkistossa, Partti selvittää.
Biojätteen erilliskeräyksen myötä moni on aloittanut myös kompostoimaan. Kompostoriin biojäte laitetaan sellaisenaan ilman pakkaamista. Lisäksi kompostoriin pitää laittaa katteeksi kuiviketta noin 20–40 prosenttia suhteessa jätteen määrään, jotta kompostoituminen toimii kunnolla.
- Kompostoriin voi kuitenkin hyvin laittaa pieniä määriä esimerkiksi sanomalehteä, puukuidusta tehtyä munakennoa tai tavallista talouspaperia, jos niitä käyttää esimerkiksi keittiön biojätekipon pohjalla imemässä nesteitä, Minna Partti neuvoo.
Uusille kompostoijille kursseja ja itseopiskelumateriaalia
HSY jatkaa keväällä 2024 kompostointikurssien järjestämistä, niitä on myös verkkokursseina. Tiedot kursseista sekä maksuttoman oppaan löytää verkkosivulta hsy.fi/kompostointi. Ryhmä voi myös tilata HSY:ltä lajitteluneuvontaa tai kompostointikurssin, kun järjestää paikan ja osallistujia on vähintään kymmenen.
Uudistunut jätelaki velvoittaa, että jokaisella asuinkiinteistöllä pitää olla 1.7.2024 mennessä biojätteen erilliskeräystä varten joko tyhjennettävä biojäteastia, kompostori tai että kiinteistö on mukana kimppakeräyksessä lähinaapureiden kanssa. Pääkaupunkiseudulla Helsinki liittyy mukaan viimeisenä. Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Vantaalla keräys on jo alkanut. Kaikkien kompostoijien tulee tehdä kompostointi-ilmoitus HSY:lle.
Lisätietoa:
Yhteyshenkilöt
Salo TeroLogistiikkapäällikköHSY / jätehuolto
Biojätteen keräys ja kuljetus
Partti MinnaErityisasiantuntijaHSY
Kompostointi ja biojätteen lajittelu
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Näin pidät biojätteen siistinä ja hajuttomana14.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lämpimällä säällä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää hieman tavallista enemmän huomiota, jotta biojätepussin saa kestämään paremmin ja hajuhaitat pidettyä loitolla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme