SDP EDUSKUNTA

SDP:n Harakka: Mannertenvälisen merikaapelihankeen ajaminen unohtui hallitukselta

Jaa

Suomalaisen valtionyhtiö Cinian vetämän kansainvälisen konsortion hanke on pudonnut pois EU:n ja Yhdysvaltain välisestä Trade and Technology Council TTC-neuvottelujen huhtikuun julkilausumasta. TTC-neuvottelut kuuluvat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Tavion vastuulle.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Vielä viime vuonna TTC:n julkilausumassa ilmaistaan selkeä tuki uusille merikaapeleille, ja erityisesti Aasian, Euroopan ja Pohjois-Amerikan yhdistävälle hankkeelle. Cinia valmistelee Far North Fiberia nopeimmaksi yhteydeksi Aasian, Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä Luoteisväylää pitkin. Nokia on jo valittu hankkeen teknologiatoimittajaksi. Cinian omistajaohjaus kuuluu Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutzin tehtäviin.

- Menestyksemme edellyttää tehokkaita ja turvallisia kansainvälisiä tietoliikenneyhteyksiä, jotka supistavat etäisyyttämme markkina-alueisiimme Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Suomi on panostanut voimakkaasti suurteho- ja kvanttilaskentaan, datakeskuksiin ja langattomaan teknologiaan erityisesti Pohjois-Suomessa, sanoo kansanedustaja Timo Harakka (sd).

- Merikaapeleiden avulla olemme halunneet varmistaa maailman parhaan tiedonsiirtokapasiteetin – jolla on myös vahva liityntä turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen. Samalla Suomi on kuitenkin pyrkinyt hyödyntämään mannertenvälisten merikaapelien strategista merkitystä uudessa geopoliittisessa tilanteessa, jossa läntisten demokratioiden on toimittava entistä tiiviimmässä yhteistyössä, Harakka jatkaa.

Sanna Marinin hallitus tuki voimakkaasti strategista datahanketta, joka profiloi Suomea kansainvälisen teknologia- ja turvallisuusyhteistyön kärkeen. Hanke on jo aiemmin saanut jo lähes 23 miljoonan euron tukea CEF-rahoitusvälineeltä ja samalla EU:n poliittisen tuen. Nyt on huolehdittava hankkeen etenemisestä Pohjois-Amerikassa ja Japanissa.

- Täytyy ihmetellä, miten Suomelle näin tärkeä hanke on päässyt putoamaan EU:n ja Yhdysvaltain välisten neuvottelujen prioriteeteista. Onko Suomen hallitus nostanut kätensä ilmaan kaapelihankkeen osalta vai miten hallitus aikoo saada hankkeen takaisin agendan kärkeen. Täytyy myös kysyä, onko valtion omistajaohjaus oikea paikka johtamaan kansainvälistä teknologiadiplomatiaa vaativaa hanketta, Harakka toteaa ja jatkaa:

 - Siksi jätin tänään asiaa koskevan kirjallisen kysymyksen hallitukselle, näin iso hanke kuuluu sekä ministeri Adlercreutzin että Tavion vastuulle, Harakka päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kimmo Kiljunen: Orpon hallitus jatkaa kansalaisyhteiskunnan heikentämistä – nyt hampaissa on rauhantyö ja naisten oikeudet25.5.2024 09:35:57 EEST | Tiedote

Vuoden pystyssä ollut Orpon hallitus on ehtinyt lyhyessä ajassa murentaa kansalaisyhteiskunnan perustuksia. Ideologinen heikentäminen on ilmeistä. Valtion budjettileikkaukset osuivat viimeisimpänä sosiaali- ja terveysalan järjestöihin, jotka tekevät merkittävää arjen työtä vaikeuksissa olevien ihmisten kanssa. Tällä viikolla ilmoitettiin, että ulkoministeriön valtionavut kansalaisjärjestöille tulevat leikkaantumaan käytännössä kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye