Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Töölönlahdenpuistoon vesileikkejä, oleskelupaikkoja ja pörriäiskeitaita

Jaa

Töölönlahdenpuistoon tehdään useita kokeiluluonteisia toimenpiteitä, joilla puiston viihtyisyyttä parannetaan nopeasti jo ensi kesäksi. Alueelle on suunniteltu muun muassa niittyjä, kukkaloistoa ja istutuksia, leikki-, peli- ja oleskelualueita sekä tanssilava. Ensimmäiset työt käynnistyvät huhti−toukokuun vaihteessa.

Havainnekuva kesäisestä puistosta ja ihmisiä.
Havainnekuva Töölönlahden kesäpuistosta. MASU Planning

Helsingin kaupunki parantaa tänä vuonna Töölönlahdenpuiston viihtyvyyttä ja lisää sinne toimintoja jo ennen kattavampaa puiston uudistamista. Avoin tapahtumanurmi kylvetään ja istutetaan näyttäväksi kukkaniityksi, joka tarjoaa niin iloa ihmisille kuin ravintoa hyönteisille ja linnuille. Kasvilajisto on valittu niin, että mukana on runsaasti hyönteisten ravintokasveja sekä talventörröttäjäkasveja linnuille ravinnoksi. Puiston keskiosan uusien niittyalueiden lomaan sijoitetaan leikki-, peli- ja oleskelupaikkoja. Alueelle istutetaan myös uusia puita ja pensaita.

Puiston eteläosaan Töölönlahdenkadun viereiselle kiveysalueelle tulee pyöräkeskus, tanssilava sekä uusia istutuksia. Alueelle varataan tilaa myös ketterille kioskeille. Nopeat toimenpiteet ovat pääosin väliaikaisia ja kokeiluluonteisia, mutta esimerkiksi puut istutetaan paikoilleen pysyvästi. Suurin osa toteutettavista toimenpiteistä on poimittu asukkailta tulleista ideoista.

Ensimmäiset rakennustyöt alkavat huhti−toukokuun vaihteessa. Kesäkuussa nurmialueita muutetaan toiminta-alueiksi ja niityiksi. Niittykylvökset suojataan jonkin aikaa harsoilla.

Heinä–syyskuu varataan puistosta nauttimiseen, ja työt ovat tuolloin katkolla. Työt jatkuvat jälleen syksyllä puiden, pensaiden ja sipulikasvien istuttamisella.

Puiston kulkureitit pidetään pääsääntöisesti auki, mutta lyhytaikaisia väylien sulkemisia tulee olemaan. Asiasta tiedotetaan tarvittaessa ja kohtiin asennetaan tällöin kiertoreittiopasteet.

Urakoitsijan kalustoa tulee liikkumaan alueella hetkellisesti. Nämä reitit merkitään vaadituin varoitusmerkein. Rakentamiseen liittyvää liikennettä on pääosin arkisin työaikana.

Viime vuonna puiston koilliskulmaan toteutettiin kaksi hanketta, jotka asukkaat valitsivat toteutettavaksi OmaStadi-äänestyksessä eli osallistuvan budjetoinnin kautta. ”Nurmikot niityiksi” ja ”Ihania Kirsikkapuita Töölönlahden puistoon pohjoisosaan” ovat hankkeita, jotka myös tuovat vehreyttä alueelle.

Nyt toteutettavat toimenpiteet ovat kokeiluja, joiden avulla Töölönlahdenpuiston viihtyisyyttä parannetaan ennen varsinaisen puistosuunnitelman valmistumista. Kaupunginvaltuusto on varannut puiston parannuksiin tälle vuodelle 1,5 miljoonaa euroa.

Töölönlahdenpuiston idea- ja konseptisuunnitelma valmistuu kesällä 2024. Suunnitelman aineisto julkaistaan myös Kerrokantasi-palvelussa, jolloin sitä on mahdollista kommentoida. Syksyllä 2024 alkaa puistosuunnittelu, johon kuuluu oma vuorovaikutuksensa. Toteutuksen eli puiston pysyvämmän uudistamisen arvioitu aloitus on loppuvuodesta 2026.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelu:
Jere Saarikko
Projektinjohtaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 39857
jere.saarikko@hel.fi

Rakennuttaminen:
Sari Niinivirta-Mamonoff
Projektinjohtaja
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 28541
sari.niinivirta-mamonoff@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva kesäisestä puistosta ja ihmisiä.
Havainnekuva Töölönlahden kesäpuistosta.
Lataa
Karttakuva, jossa on kerrottu toimenpiteiden sijoittelusta puistossa.
Karttakuva nopeiden toimenpiteiden sijoittumisesta Töölönlahdenpuistoon.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye