Valkoposkihanhien muuttokausi on alkanut normaalia aikaisemmin

Jaa

Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Suomessa on 23.4. mennessä havaittu jopa kymmeniätuhansia valkoposkihanhia. Tulevien viikkojen sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi kevätmuuton sujuvuuteen ja mahdollisiin hanhivahinkoihin.

Valkoposkihanhia Helsingissä 16.4.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Helsingissä 16.4.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Valkoposkihanhien kevätmuutto on alkanut tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Suomessa vallinnut vaihteleva kevätsää lennätti ensimmäiset valkoposkihanhet lämpimien kelien aikana Suomeen. Kevään ensimmäiset 80 valkoposkihanhea havaittiin Varsinais-Suomessa Kaarinassa 21.3. Suomen omaa pesimäkantaa on saapunut maaliskuun lopulta lähtien Suomen alueelle.

Etelä- ja Lounais-Suomen alueelle keskittynyt ensimmäinen saapumisaalto toi maaliskuun lopulla muutamia tuhansia valkoposkihanhia Suomeen. Valkoposkihanhien määrät nousivat huhtikuun ensimmäisten takatalvien jälkeen. Esimerkiksi 9.4. arvioitiin Pukkilassa olleen jopa 5 000 valkoposkihanhea. Hanhia saapui kuitenkin lisää ja Suomeen on jo saapunut Barentsinmeren alueen arktista valkoposkihanhikantaa. Esimerkiksi 20.4. Pukkilan Kanteleen ja Orimattilan Ruhan alueella havaittiin vähintään 20 000 valkoposkihanhea. Etelä-Karjalan alueen suurin havainto on ollut toistaiseksi Lappeenrannan Hanhijärvellä 21.4., jolloin havaittiin 2 000 hanhea. Pohjois-Karjalassa on toistaiseksi havaittu vain parikymmentä hanhea.

GPS-lähettimellä varustetut hanhet liikkeellä

Kevään 2024 hanhimuuttoa seurataan noin 30 aktiivisen GPS-lähettimellä varustetun valkoposkihanhen avulla. Pukkilan ja Orimattilan väliselle alueelle oli 16.4. mennessä saapunut yksi saksalainen GPS-lähettimellä varustettu hanhi. Virossa on 10.4. lähtien havaittu suomalaisia sekä saksalaisia GPS-lähettimellä varustettuja hanhia yhteensä kymmenen sekä Gotlannissa yksi. Kolmasosa GPS-lähettimellä varustetuista hanhista on siis jo Suomen kynnyksellä. Valtaosa hanhista on toistaiseksi vielä talvehtimisalueellaan Alankomaiden ja Tanskan välisellä alueella.

Muuton eteneminen

Aikaisella kevätmuutolla on mahdolliset vaaran merkit, sillä jos hanhet lentäisivät pian Pohjois-Karjalan ja Parikkalan alueelle, päätyisivät ne kasvittomille pelloille. Tällaisessa tilanteessa hanhet joutuisivat kevään 2022 tavoin syömään mitä pystyvät. Tämän seurauksena hanhet keräisivät voimia pesimäkautta varten hitaammin, eli viipyisivät pidempään alueella. Tämä todennäköisesti aiheuttaisi esimerkiksi viime kevättä suuremmat vahingot maanviljelyksille.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistisen ennustus tulevalle viikolle:

”Poikkeuksellisen kylmä, takatalvinen ilmamassa väistyy tämän viikon aikana vähitellen Suomesta, mutta kolean ilman laaja pussi sinnittelee vielä Keski-Euroopassa viikonloppuun asti. Niinpä ruoho ei juuri viherry Itämeren ympäristössä ja innosta Jäämeren valkoposkihanhia suurin joukoin etenemään vielä lumiseen Itä-Suomeen, vaikka keskiviikkona onkin tilapäisesti hyvä tuuli muutolle. Suomen pesimäkantaa saattaa silloin kuitenkin saapua lisää. Vasta viikonlopusta alkaen sää lämpenee laajemmin Keski-Euroopassa, ja sopiva myötätuuli alkaa hanhille ja etenkin monille muille, myöhässä oleville muuttolinnuille. Läpimuuttavista valkoposkihanhista saapunee vasta pieniä alkujoukkoja Etelä-Suomeen.”

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Joni Kivimäki (tavoitettavissa 2.5.2024 alkaen)
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 252

Jari Kontiokorpi (muuton eteneminen)
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 144

Kuvat

Valkoposkihanhia Helsingissä 16.4.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Valkoposkihanhia Helsingissä 16.4.2024. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Päällystys- ja tiemerkintätyöt Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun tiestöllä 202416.5.2024 11:44:42 EEST | Tiedote

Tänä kesänä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tehdään runsaasti päällystystöitä. Maanteitä päällystetään noin 405 kilometriä sekä jalankulun ja pyöräilyn väyliä noin 45 kilometriä. Päällystysmäärä on kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Tämän kesän pisin yhtäjaksoinen päällystyskohde on seututie 793 Maliskylä - Haapavesi välin päällystäminen 21 km matkalta. Jalankulun ja pyöräilyn väylien päällysmäärä on moninkertainen edellisvuosiin verrattuna. Kohteet sijaitsevat Oulun, Kempeleen, Muhoksen, Iin, Ylivieskan ja Nivalan alueella. Tämän kesän päällystyksillä saadaan parannettua useita huonokuntoisia jalankulun ja pyöräilyn väyliä. Päällystystyömailla nopeusrajoituksia alennetaan työn ajaksi. Noudattamalla nopeusrajoituksia parannat liikenneturvallisuutta ja teet työmaasta turvallisemman niin työntekijöille, kuin tiellä liikkujillekin. Useilla kohteilla on käytössä liikennevalot ja saattoauto, joiden avulla liikenne ohjataan turvallisesti työmaan ohi. Päällystystyöt pyritään tekemään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye