Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry

Toimintaterapeuttiliitto: Kehysriihen säästöt heijastuvat toimintaterapian asiakkaisiin lumipalloilmiön tavoin

Jaa

Maan hallituksen kehysriihineuvottelut päättyivät viime tiistaina. Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella hyvinvointialueiden rahoitusta ja palveluita leikataan merkittävästi. TOI katsoo, että päätökset vaikuttavat toteutuessaan ainakin välillisesti myös toimintaterapiapalveluihin, sillä ne todennäköisesti heikentävät asiakkaiden toimintakykyä.

TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman
TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman Teemu Toikka

Toimintaterapian asiakkaat käyttävät usein myös monia muita sote-palveluja. Tämän vuoksi muihin palveluihin kohdistuvat säästöt vaikuttavat välillisesti myös toimintaterapiaan ja toimintaterapian asiakkaiden toimintakykyyn. Kyseessä on lumipalloilmiö, TOIn puheenjohtaja Kirsi Wikman varoittaa. 

– Jos muut sote-palvelut eivät toimi tai niitä ei saa, se vaikuttaa suoraan ihmisen toimintakykyyn. Toimintakyky heikentyy, jos elämästä ja arjesta tulee selviytymistä. 

Hyvinvointialueet ympäri Suomen ovat jo aloittaneet toimintaterapiaan pääsyä koskevien käytäntöjen yhdenmukaistamisen. 

–  Toimintaterapiapalvelujen lakisääteisyyttä tulkitaan eri puolilla Suomea eri tavoin. Paikoin on käyty keskusteluja jopa siitä, mitä toimintaterapiakäynnin sisältöön kuuluu ja minkä mittaisia käynnit voivat olla. Nyt sovittujen säästöjen toteutuessa on riski, että oikea-aikaisen toimintaterapian toteutuminen vaarantuu entisestään, Wikman toteaa.   

Kehysriihessä sovittiin myös, että hoitotakuu pitenee jälleen kolmeen kuukauteen. TOI suhtautuu tähän hyvin kriittisesti. Mikäli hoitotakuu pitenee, asiakkaiden toimintakyvyn ongelmat voivat pahentua merkittävästi. Oikea-aikainen toimintaterapiaan pääsy on monilla alueilla jo nyt ongelma. Toimintaterapian suoravastaanotto kuuluu tällä hetkellä 14 päivän hoitotakuun piiriin. 

– Hoitotakuulainsäädännön uudistamisessa kyse oli perusterveydenhuollon palvelujen parantamisesta. Nyt viesti on se, että palveluja ei tulisi kehittää. Kuntoutuksessa kuten toimintaterapiassa keskeistä on oikea-aikaisuus, joka kehysriihen päätöksellä vaarantuu, Wikman kritisoi. 

Lisäksi sosiaali- ja terveysalan järjestöihin kohdistuvat leikkaukset voivat koskea suoraan niitä toimintaterapeutteja, jotka työskentelevät kolmannen sektorin järjestöissä. Leikkaukset todennäköisesti heikentävät mahdollisuuksia hyödyntää toimintaterapian asiantuntemusta matalan kynnyksen palveluissa. 

Leikkaukset vaikuttavat merkittävästi asiakkaiden arkeen

Kehysriihessä sovittiin muun muassa sosiaalihuoltoon 100 miljoonan euron leikkaukset. Samalla myös esimerkiksi lääkkeiden vuosiomavastuuosuus nousee 70 euroon ja erikoissairaanhoidon käyntimaksuihin ehdotetaan korotusta. TOI on huolissaan siitä, miten eri aloille kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat asiakkaiden toimintakykyyn ja kuntoutumiseen.  

– Kun rahat ovat vähissä, asiakas joutuu valitsemaan, mihin hänellä on varaa. Tällöin tingitään helposti myös kuntoutuspalveluista. Myös taloudelliset huolet itsessään heikentävät toimintakykyä, Wikman muistuttaa. 

TOI painottaa, että kansalaisilla on oikeus osallistua yhteiskuntaan ja itselleen merkitykselliseen toimintaan.  Osallistumisen mahdollistamiseksi tarvitaan myös toimivaa palvelujärjestelmää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa julkaisijasta

Toimintaterapeuttiliitto on akavalainen ammattiliitto, jossa on noin 3000 jäsentä. Liiton tarkoitus on toimintaterapeuttien ja toimintaterapia-alan opiskelijoiden yhteisönä ja ammattijärjestönä valvoa toimintaterapeuttien ammatillisia, oikeudellisia, palkkauksellisia ja yhteiskunnallisia etuja, vaikuttaa heidän ammattitaitonsa kehittymiseen ja asiantuntemuksensa hyödyntämiseen sekä edistää toimintaterapian ja kuntoutuksen kehittämistä Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry

Suomen Toimintaterapeuttiliitto: Kuntoutukseen tulee päästä myös ilman diagnoosia9.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Suomessa tarvitaan uudenlaista ajattelua kuntoutukseen pääsyn kriteereistä. Hallitusohjelman tavoite siirtää sote-palveluiden painopiste korjaavista toimenpiteistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen apuun on hyvä, mutta esimerkiksi kirjaus nuorten ammatilliseen kuntoutukseen pääsemisestä vain sairaus- tai vammadiagnoosilla vaikuttaa toteutuessaan päinvastoin, Suomen Toimintaterapeuttiliitto (TOI) toteaa.

Ikääntyneiden kotikuntoutuspalveluiden kustannusvaikuttavuutta tutkitaan nyt myös Suomessa26.2.2019 15:20:25 EET | Tiedote

Arkikuntoutus - avain ikäihmisten kotona asumiseen Suurten ikäluokkien ikääntyessä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaiden määrä kasvaa merkittävästi. Tämä aiheuttaa haasteita julkisen terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen rahoitukselle. Ikäihmisten on pystyttävä asumaan kotona ja säilyttävä toimintakyvyltään itsenäisenä mahdollisimman pitkään, jotta hoivapalveluita riittää kaikille niitä tarvitseville. Pohjoismaisen arkikuntoutusmallin on todettu olevan kustannusvaikuttava ja lisäävän ikäihmisten laatupainotteisia elinvuosia. Nyt sitä tutkitaan myös Suomessa. Akava myönsi toimintaterapeutti, tutkija Satu Niskaselle tutkimusstipendin arkikuntouksen vaikuttavuutta käsittelevään väitöskirjatutkimukseen. Kustannustehokas ratkaisu Arkikuntoutus on pohjoismainen kotikuntoutusmalli. Se tarkoittaa ikääntyneiden omassa kodissa ja sen ympäristössä tapahtuvaa kuntoutusta, jolla tuetaan omatoimisuutta moniammatillisesti ja asiakaslähtöisesti. Kuntoutuksen tavoitteet määritellään yhdessä ammat

Elämäni kirja - toimintaterapeuttien uusi julkaisu edistää asiakaslähtöisyyttä terveydenhuollossa26.10.2012 11:58:16 EEST | Tiedote

Suomen Toimintaterapeuttiliiton uusi julkaisu Elämäni kirja on tarkoitettu mahdollistamaan yksilöllistä kohtaamista erilaisissa elämäntilanteissa. Se kertoo Sinusta. Elämäni kirjaan voit kirjata tapoja ja tottumuksia, siihen voit listata mitä haluat syödä, kuunnella ja harrastaa, mitä toiveita sinulla on siitä, miten sinusta huolehditaan ja kuka saa olla osallisena hoitopäätöksiä tehtäessä. Kirjan voit täyttää itse tai sen voi antaa omaisille ja läheisille täytettäväksi – jotta voisimme elää mielekästä elämää läpi koko elämän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye