Vaasan kaupunki - Vasa stad

Cykelveckan inleds med en cykeldag för hela familjen – en vecka full av program med cykeltema i Vasa

Dela

Den riksomfattande cykelveckan infaller åter i maj. I Vasa inleds veckan med en cykeldag för hela familjen på salutorget lördag 4.5. Under veckan bjuds cyklister på gratis frukost, och så ordnas ett cykeljippo vid alla sju ungdomslokaler i Vasa samt en cykeltur till rastplatsen Närvänmutka under ledning av Vaasan latu.

I år firas cykeldagen för hela familjen på salutorget med temat ”Få cykeln i skick”.  Under dagen kan du bland annat få din cykel servad vid stationen Vaasan Bestis samt prova på pump track och teknikbanan, där du antingen kan använda din egen cykel eller låna en sparkcykel eller skateboard.

– Hela familjens cykeldag handlar om att ha en fartfylld men säker dag med cykling. Det lönar sig att komma med egen cykel till cykeldagens evenemang, men på plats har man möjlighet att testa olika cyklar bland annat vid de lokala cykelaffärernas infoställen, berättar Samuli Huusko som är projektingenjör för gång och cykling.

Bland de närvarande cykelföreningarna finns landsvägscykelföreningen Waasa Watt Warriors, terrängcykelföreningen Trail Riders Vaasa, samt det internationella välgörenhetsprojektet Team Rynkeby. På torget kan du också tävla i kastning vid stället för Wasa Royals representationslag samt bekanta dig med VPS verksamhet.

Förutom torgdagen kommer det att ordnas flera olika cykeljippon i Vasa under veckan.  På tisdag serveras gratis frukost för alla cyklister, på fredag cyklar vi till cykeljippona vid ungdomslokalerna och på lördag till rastplatsen vid Närvänmutka under ledning av Vaasan latu. Se hela programmet här nedan.

Trafikfred är årets tema

Temat för den riksomfattande cykelveckan i år är ”Trafikfred – lugna trafikmiljöer och människor som tar det lugnt när de rör sig i trafiken”. En lugn och säker trafikmiljö och trafikkultur är faktorer som gör cykling mer attraktivt för människor i alla åldrar.

– Mycket har gjorts i Vasa under de senaste åren för att förbättra trafiksäkerheten.   Vi har till exempel skiljt åt gång- och cykeltrafik genom flera huvudrutter, deltagit i projektet Smart till skolan som förbättrar säkerheten för skolresor samt installerat blinkande Välkky-stolpar vid livligt trafikerade korsningsområden. Korsningsarrangemangen kommer även att förbättras i fortsättningen och en omfattande säkerhetsrevision av de viktigaste huvudrutterna för gång och cykling ingår i planerna, berättar Huusko.

Främjande av cykling är också en viktig del av Vasa stads välfärdsplan som innehåller mål och åtgärder för att främja hälsa, välbefinnande och säkerhet för alla åldrar.

– De åtgärder som vidtagits för cykling och annan vardagsmotion är mycket bra och kostnadseffektiva sätt att uppmuntra en fysiskt aktiv livsstil och öka den fysiska aktivitet som är nödvändig för hälsa och fysisk funktion, säger koordinatorn för hälsofrämjande Hanna-Mari Joutsen.

Hela programmet för cykelveckan

Lördag 4.5

Cykeldag för hela familjen, Vasa salutorg kl. 10-15

 • De lokala cykelaffärerna presenterar sina modeller. Du kan även prova cykla med cyklarna. Salama Bikes och Cycli finns på plats, och dessutom kommer Ari Korpilahti från Wasa Bike Service att ge råd och tips om cykelunderhåll.
 • Terrängcykelföreningen Trail Riders Vaasa presenterar sin verksamhet
 • Landsvägscykelföreningen Waasa Watt Warriors presenterar sin verksamhet kl. 10-11, varefter man har möjlighet att delta i en gemensam cykeltur.
  • Cykelturen är cirka 15–20 km lång. Längs turen finns både asfalt och sandvägar.
  • Tempot för turen är lugnt så att alla hålls med. För att delta behöver man ha en fungerande cykel som man kan cykla säkert på, samt en cykelhjälm.
  • Kom ihåg att bekanta dig med spelreglerna för den gemensamma cykelturen:  https://www.waasawattwarriors.fi/main/etusivu/ryhmaajo/
 • Terrängcykeluthyrning i Vasa. Möjlighet att få prova cykla med elcykel.
 • Tinto Roastery erbjuder provsmakning av lokalt rostat kaffe ovanpå en cykel
 • Röda Korsets första hjälpen-station och Nallesjukhus
 • Trafikskyddets infoställe
 • Välgörenhetsprojektet Team Rynkeby presenterar sin verksamhet att cykla från Finland till Paris
 • Teknikbana, där man har möjlighet att använda sin egen cykel eller låna en sparkcykel eller skateboard
 • Pump track och lekområde
 • Vaasan Bestis serviceställe
 • Vasa stads ungdomsservice. Ungdomsledare finns på plats för att ge möjlighet att prova på skateboard. Ungdomarnas informationstjänst Reimari presenterar sin verksamhet.
 • Ungdomsfullmäktiges och Vasa stads infoställen, där man delar ut ballonger.
 • Restaurang Silverias kafévagn där man kan köpa kaffe och något smått att äta
 • Wasa Royals ställe där man kan kasta
 • VPS presenterar sin verksamhet
 • TaiKons hantverksworkshop och dansuppvisning i modern dans grupp 1

Tisdag 7.5

Med cykel till jobbet-dagen. Staden, Vaasan suomalainen seurakunta och Vasa svenska församling bjuder på frukost för cyklister kl. 7-9 eller så länge som det man serverar räcker till.

Frukostställen:

 • Pappersbron vid Metvikens vägkorridor
 • Trefaldighetskyrkans gård på Kyrkoesplanaden
 • Allaktivitetsområdets parkeringsplats på Krutkällarvägen

Cykelevenemang vid Vähäkyrö-talo i Lillkyro kl. 9-16. En cykel, som man kan låna från biblioteket, visas. Kaffeservering och lotteri.

Onsdag 8.5

Med cykel till skolan-dagen uppmuntrar elever, lärare och övrig personal att cykla till skolan. I Vasa har skolorna uppmuntrats att ordna cykelbesiktning och trafikutbildning under dagen.

Fredag 10.5

Ungdomslokalernas cykeljippo ordnas vid alla sju ungdomslokaler i Vasa kl. 17-21. För de som kommer dit med cykel utlovas något gott som pris.

Lördag 11.5

En dag med cykeltur. Cykla till rastplatsen Närvänmutka vid Molnträsket. Vaasan Latu har kafé och Vasa stad bjuder på saft och korv kl. 10-15 eller så länge som det man serverar räcker till.

Under cykelveckan ordnar man också ett avgiftsfritt motionsjippo i Botniahallen för hela familjen torsdag 9.5. På evenemanget kan du prova på olika idrottsgrenar, se föreningarnas presentationer och få information om deras verksamhet. Vi uppmuntrar dig att komma med egen cykel till evenemanget.

Nyckelord

Kontakter

Samuli Huusko, projektingenjör för gång och cykling
040 354 5778
samuli.huusko@vaasa.fi

Bilder

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye