Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyydessä ei muutosta parempaan

Jaa

Työttömien määrä Kaakkois-Suomessa nousi edellisvuoden maaliskuusta suhteellisesti enemmän kuin koko maassa. Myös lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta koko maata enemmän. Nuorisotyöttömyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden kasvu jatkuu. Uusia avoimia työpaikkoja oli maaliskuussa lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin. 

Maaliskuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 14 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 48 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,6 %. Työttömiä työnhakijoita 15904, palveluissa 6124, pitkäaikaistyöttömiä 4296, työpaikkojen määrä 1537.
Maaliskuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 14 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 48 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,6 %.

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun lopussa 15904 työtöntä työnhakijaa. Työttömien määrä on 1979 henkilöä (+14 %) suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kaakkois-Suomessa 12,6 prosenttia. Kymenlaaksossa osuus oli 12,5 prosenttia ja Etelä-Karjalassa 12,8 prosenttia. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli maaliskuussa 10,7 prosenttia. Kunnittain tarkasteltuna korkein työttömyysaste oli Imatralla (17,2 %) ja matalin Luumäellä (9,6 %). Työttömyysasteet vaihtelevat kunnittain melko paljon, mutta suurimmassa osassa Kaakkois-Suomen kuntia työttömyysaste on korkeampi kuin valtakunnallisesti.

Työttömistä työnhakijoista Kaakkois-Suomessa oli kokoaikaisesti lomautettuja 2184 eli 14 prosenttia kaikista työttömistä. Lomautettujen määrä nousi vuodentakaisesta 61 prosentilla. Helmikuuhun verrattuna lomautettuja oli prosentin verran enemmän.

Nuorisotyöttömyyden nousu jatkuu kaikissa seutukunnissa. Alle 25-vuotiaita työttömiä oli Kaakkois-Suomessa vuodentakaista 25 prosenttia enemmän. Jo kesästä asti nuorten työttömien määrä on noussut suhteessa enemmän kuin kaikkien työttömien määrä. Etenkin vastavalmistuneita ja pelkän peruskoulun varassa olevia nuoria työttömiä on melko paljon.

Myös pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt. Vuodentakaisesta nousua on 13 prosenttia. Kaikista kaakon työttömistä pitkäaikaistyöttömiä on 27 prosenttia. Osuus on matalampi kuin valtakunnallisesti. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi kaikissa kaakon seutukunnissa, määrällisesti eniten Kouvolan ja suhteellisesti eniten Imatran seudulla.

Työttömien määrä kasvoi kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa ja valtaosassa kuntia – määrällisesti eniten Lappeenrannassa. Suhteellisesti nousu oli suurinta Imatralla. Työttömien määrä laski Luumäellä, Virolahdella ja Rautjärvellä.

Kaakkois-Suomen työttömistä työnhakijoista oli maaliskuun lopussa ulkomaiden kansalaisia 1653 henkilöä. Ulkomaalaisten osuus kaikista työttömistä oli Kaakkois-Suomessa 10 prosenttia. Alueen ulkomaalaisista työnhakijoista oli EU-maiden kansalaisia 263.

Työttömien määrä nousi Kaakkois-Suomessa viime vuoden maaliskuuhun verrattuna kaikissa ammattiryhmissä, määrällisesti eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä. Myös prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden ja asiantuntijoiden työttömyys kasvoi paljon.

Työttömien määrä laski Kaakkois-Suomessa edellisvuoteen verrattuna alemman perusasteen suorittaneilla ja nousi kaikilla muilla koulutusasteilla.

Uudet avoimet työpaikat vähenivät selvästi  

Kaakkois­-Suomen työ-­ ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun aikana avoinna 1537 uutta työpaikkaa. Paikkoja oli 48 prosenttia vähemmän (-1392 kpl) kuin vuosi sitten. Työpaikkojen määrä väheni kaikissa seutukunnissa.

Kaakon uusista avoimista työpaikoista 76 prosenttia oli yrityksissä. Yli vuoden kestävää työsuhdetta tarjottiin 52 prosentissa uusista työpaikoista.

Avoimien työpaikkojen määrä väheni suhteellisesti eniten maanviljelijöiden ja metsätyöntekijöiden sekä muiden työntekijöiden ryhmissä. Määrällisesti eniten vähenivät muille työntekijöille sekä palvelu- ja myyntityöntekijöille ilmoitetut paikat.

Eniten uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin lähihoitajille, myyjille, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille, kodinhoitajille sekä toimisto- ja laitossiivoojille.

Palveluissa vähemmän henkilöitä kuin vuosi sitten

Maaliskuun lopussa Kaakkois­-Suomessa oli aktivointiasteeseen laskettavien palveluiden piirissä 6124 henkilöä (-7 %). Aktivointiaste oli 27,8 prosenttia. Laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä oli maaliskuussa noin 22000. Määrä on noin 1500 henkilöä suurempi kuin vuotta aikaisemmin.

Palkkatuella työllistettyjen määrä väheni vuodentakaiseen verrattuna. Enemmistö työllistetyistä oli yksityisen sektorin töissä.

Palveluista kuntouttavan työtoiminnan ja työvoimakoulutusten osallistujamäärät nousivat hieman. Muiden palveluiden osallistujamäärät laskivat.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimisto
Palvelujohtaja Tiia Piikki, p. 0295 042 172, etunimi.sukunimi@te-toimisto.fi

Kuvat

Maaliskuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 14 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 48 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,6 %. Työttömiä työnhakijoita 15904, palveluissa 6124, pitkäaikaistyöttömiä 4296, työpaikkojen määrä 1537.
Maaliskuussa 2024 Kaakkois-Suomessa oli työttömiä työnhakijoita vuodentakaiseen verrattuna 14 % enemmän. Uusia avoimia työpaikkoja oli 48 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 12,6 %.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen ELY-keskus suojelee Harjun oppimiskeskuksen, Kuusankosken kielteiset päätökset ovat lainvoimaisia25.4.2024 09:37:18 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on 11.4.2024 päättänyt rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojella Virolahdella sijaitsevan Harjun oppimiskeskuksen rakennuksia sekä osoittanut suojeltavan alueen. Samalla kumotaan aiempi valtioneuvoston tekemä suojelupäätös. Suojelupäätöksen ajantasaistaminen oli tarpeen alueen käytön ja kehittämisen sekä suojelun kohdistumisen täsmentämiseksi.

Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson elävöittämiseen 2,5 miljoonaa euroa23.4.2024 10:48:38 EEST | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät EU:n maaseuturahoitusta vuoden 2024 tammi–maaliskuussa 22 kehittämishankkeelle yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa. Yritysten kehittämistä ja investointeja ELY-keskus ja Leader-ryhmät rahoittivat samalla ajanjaksolla yhteensä noin 69 000 eurolla. Viime vuoden puolella 13 yritystä ehti saada myönteisen rahoituspäätöksen, joissa tukien osuus oli yhteensä noin 400 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye