Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

För en del astmatiker saknas en vårdplan som lagen förutsätter

Dela

Astma är inte ett hinder för ett normalt liv om den behandlas väl, påminner Allergi-, hud- och astmaförbundet under Astmainfoveckan 6–12 maj. En enkät som gjorts av förbundet visade att det för en del astmatiker inte har gjorts upp någon vårdplan inom hälso- och sjukvården.

Satu Karmavalo, STUDIO KOO photography Allergi-, hud- och astmaförbundet

De flesta astmatiker klarar av sin astma, men för vissa har den en försvagande inverkan på funktionsförmågan. Detta framkom i en enkät som Allergi-, hud- och astmaförbundet genomförde i början av året och som besvarades av 1 025 personer med astma. Av dem som svarade på enkäten bedömde 37 procent att astman påverkar deras funktionsförmåga ganska mycket eller mycket.

En tredjedel av de tillfrågade uppgav att det inte fanns någon vårdplan för dem. Lagen förutsätter att en hälso- och vårdplan görs upp som stöd för vården. Den gagnar i synnerhet långtidssjuka och personer med flera sjukdomar. Enligt flera undersökningar förbättrar vårdplanen vårdresultaten.  Syftet med planen är att sammanföra patientens behov, mål och genomförande så att patient, vårdare och läkare förstår dem.

– En vårdplan bör göras upp för alla långtidssjuka, som även astmatiker är. Patientens livskvalitet och funktionsförmåga förbättras när sjukdomen är under kontroll. Samtidigt sparar samhället pengar när arbetsfrånvaron och försämringsperioderna som kräver sjukhusvård minskar, säger allergi-, hud- och astmaspecialist Katariina Ijäs.

De flesta klarar sig med astman

Största delen av deltagarna i Allergi-, hud- och astmaförbundets enkät har lärt sig att leva med astma. Men på grund av astman har somliga blivit tvungna att avstå från vissa saker som är viktiga för dem, och det försvagar också orken. Av dem som svarade håller 30 procent helt eller delvis med om påståendet att astma inte har någon negativ inverkan på orken, medan 45 procent inte helt eller inte alls håller med om påståendet.

– Jag gillar djur, hundar och katter, men jag kan inte skaffa dem. Tobakslukten hindrar besök på olika platser, och lukten från kläderna gör ibland andningen pipande. Jag orkar inte förklara varför jag plötsligt måste gå bort från platsen på grund av ett kraftigt hostanfall. Jag föredrar att vara ensam, säger en av dem som svarat på enkäten.

– Jag måste vara försiktig med hur jag tar mig fram, eftersom jag kan få en en astmaattack om jag skyndar mig till bussen eller tåget. När det är minusgrader kan jag inte gå ut utan en luftvärmeväxlare. Man måste komma ihåg att alltid ha sina mediciner med sig. På natten kan jag vakna med lungtäppa, och det är irriterande när sömnen störs, säger en annan.

Hur astma inverkar på arbete och studier varierar. Över hälften, dvs. 53 procent, av dem som svarade på enkäten upplever att astmasymtomen sällan eller aldrig hindrar arbete eller studier medan 26 procent upplever att astmasymtomen besvärar dem minst en gång i veckan och 9 procent har dagliga besvär.

– Inomhusluftens kvalitet på arbetsplatsen bidrog till jag fick astma. Eftersom jag inte kan vara på jobbet hela veckan utan att min astma blir värre har jag varit tvungen att kämpa för att få jobba en dag på distans, berättar en av de tillfrågade i enkäten.

– De dofter som mina kollegor använder på jobbet har orsakat mig astmaattacker. Astman gör också att förkylningarna är häftiga och kan pågå länge, säger en annan.

Astma är ett inflammatoriskt tillstånd i luftvägarna. Det finns cirka 300 000 personer med astma i Finland. Den kan bryta ut i vilken ålder som helst, men oftast förekommer den hos barn och personer över 40 år.

Under Astmainfoveckan 6–12.5.2024 fästs uppmärksamhet vid god behandling av astma under temat ”astma är inget hinder”. Under kampanjveckan ordnar Allergi-, hud- och astmaförbundet och dess medlemsföreningar evenemang på olika håll i Finland, ger information, rådgivning och kamratstöd.

Nyckelord

Kontakter

Allergi-, hud- och astmaspecialist, Katariina Ijäs, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 040 188 1540, katariina.ijas@allergia.fi

Förfrågningar om intervjuer med astmatiker: nätverksspecialist Anu Sauliala, Allergi-, hud- och astmaförbundet, tfn 044 514 7957, anu.sauliala@allergia.fi

Bilder

Länkar

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Följ Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye