Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Sosiaali- ja terveydenhuollon säästöt ovat lyhytnäköisiä ratkaisuja

Jaa

Ammattiliitto JHL pelkää rajujen soteleikkausten lisäävän tulevaisuuden kustannuksia. Säästöt voivat johtaa pahimmillaan ammattilaisten irtisanomisiin hyvinvointialueilla.

Jani Virolainen

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi muistuttaa, että nyt tehtävät säästöt sotessa tarkoittavat lisääntyneitä kuluja tulevaisuudessa.

– Kukaan ei tule terveemmäksi pidemmällä jonotuksella päästä hoitoon. Hoitojonossa sairaudet pahenevat, jolloin niiden hoitaminen tulee entistä kalliimmaksi. Näin sairauspoissaolot ja työkyvyttömyys lisääntyvät ja pitenevät, mikä aiheuttaa entistä enemmän kuluja yhteiskunnalle.

– Hallituksen toimet tarkoittavat rahojen leikkaamista hyvinvointialueilta, hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden irtisanomisia sekä palveluiden merkittävää heikentymistä.

Keturin mukaan huonossa tilanteessa olevien lasten mahdollisuudet selvitä elämässä eivät parane sillä, että avun saanti sosiaalihuollosta heikkenee entisestään.

– Se lisää riskiä vakavaan syrjäytymiseen ja sitä kautta kustannuksiin lukuisilla eri yhteiskunnan osa-alueilla kuten sosiaali- ja terveydenhuollossa, koulussa sekä vaikkapa rikosseuraamuksessa.  

Valtion kulut sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat iso menoerä. Se kertoo niiden perustavanlaatuisesta tärkeydestä hyvinvointivaltiolle ja sen kansalaisille.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että juuri niistä on lähtökohtaisesti kannattavaa säästää.

Keturi toteaa asiantuntijoiden varoittaneen, että finanssipoliittiset tavoitteet voivat saada määräävän roolin soten ohjauksessa.

– Tämä on noussut esiin eduskunnan käsittelemässä sairaalaverkkoa koskevassa välikysymyksessä. Mielestäni perustuslain turvaamat sosiaali- ja terveydenhuollon riittävät palvelut on taattava kansalaisille. Hyvinvointialueiden tulisi saada itse päättää palvelurakenteistaan saamansa rahoituksen puitteissa. 

Keturi korostaa, että kansalaiset arvostavat kunnissa ja hyvinvointialueilla tehtävää työtä. He haluavat taata lakisääteisille palveluille riittävän rahoituksen.

– Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta (89 %) katsoo, että kunnissa ja hyvinvointialueilla tuotetut palvelut ovat toimivan arjen kannalta tärkeitä tai erittäin tärkeitä. Tämä selviää kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaosapuolten tekemästä selvityksestä.

– Kaikkien säästöjen keskellä tulee muistaa, ketkä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tekevät. Kaikki niihin palveluihin osallistuvat ammattilaiset, joita on useissa ammattiryhmissä. Heistä on pidettävä huolta, jotta he pysyvät alalla ja jotta he jaksavat pitää huolta apua tarvitsevista kansalaisista. Säästöt kurjistavat myös heidän tilannettaan.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on hyvinvoinnin ammattilaisia ja opiskelijoita yhdistävä ammattiliitto kunnissa, valtiolla ja yksityisissä hyvinvointipalveluissa. Hyvinvointipalveluja tuottavia jäseniä meillä on noin 165 000. JHL on SAK:n jäsenjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye