Vihreät Euroopan parlamentissa

Käännekohta yritysvastuulle, ihmisoikeuksille ja ympäristölle

Jaa

Euroopan parlamentti hyväksyi yritysvastuudirektiivin äänin 374-235. Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala pitää lainsäädäntöä käänteentekevänä. 

Salla Merikukka Salla Merikukka

- Euroopan parlamentti hyväksyi yritysvastuudirektiivin tasan yksitoista vuotta sen jälkeen, kun tuhansia ihmisiä kuoli ja loukkaantui Rana Plazan vaatetehtaan romahduksessa Bangladeshissa. Suurille yrityksille asetetaan ensimmäistä kertaa lakiin perustuva velvoite huolehtia ympäristön ja ihmisoikeuksien kunnioituksesta toiminnassaan, Heidi Hautala sanoo.

-  Hetken näytti siltä, että lakihanke kaatuu Suomen ja muiden jäsenmaiden vastustukseen. Laki onnistuttiin pelastamaan vastuullisten yritysten ja kansalaisyhteiskunnan ennennäkemättömän voimakkaalla tuella, Hautala sanoo.

- Tämä viikko on käännekohta siinä, miten yritykset saadaan työhön ilmaston ja ympäristön puolesta sekä kunnioittamaan ihmisoikeuksia toiminnassaan. Yritysvastuudirektiivi ja eilen hyväksytty pakkotyötuotteet kieltävä asetus ovat osa lainsäädäntökehikkoa, joka määrittelee uudelleen yritysten ja valtioiden vastuut ja velvollisuudet, Hautala sanoo.

- Seuraava haaste on direktiivin saattaminen kansalliseen lainsäädäntöön. Suomi voi toimia tässä esimerkkinä. Ihmisoikeusloukkausten uhrien näkökulman täytyy olla keskiössä ja lain valvontaan on saatava riittävät resurssit, Hautala sanoo.

Suomessa yritysvastuudirektiivin piiriin kuuluu noin 140 suurinta yritystä. Direktiivi asettaa yrityksille velvoitteen selvittää toimintansa ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutukset sekä puuttua haitallisiin vaikutuksiin. Yrityksille tulee myös velvoite laatia suunnitelma ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Heidi Hautala toimi yritysvastuudirektiivin varjoesittelijänä Euroopan parlamentin oikeudellisten asioiden valiokunnassa sekä ihmisoikeusalivaliokunnassa. Hautala perusti Euroopan parlamenttiin vastuullista yritystoimintaa ajavan työryhmän vuonna 2017, ja toimi varjoesittelijänä yritysvastuudirektiiviä peräänkuuluttaneessa parlamentin oma-aloitemietinnössä vuonna 2021.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

MEP Ville Niinistön aloitteesta 65 meppiä vaatii EU-johtajia kieltämään kaikki Venäjän energiatuotteet markkinoillaan2.3.2024 12:25:01 EET | Tiedote

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö vaatii välitöntä täyskieltoa tuontienergialle Venäjältä EU:n markkinoille. Niinistö lähetti yhteensä 65 mepin allekirjoittaman kirjeen aiheesta EU-komission puheenjohtajalle ja EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Belgialle. Allekirjoittajat ovat kaikista keskeisistä poliittisista ryhmistä. Sanktioista päätösvalta on jäsenmaiden ministerineuvoston käsissä.

Yli sata europarlamentaarikkoa vetoaa UNRWA:n rahoituksen puolesta: “Rahoituksen keskeyttämisen vaikutukset osuvat viattomiin siviileihin Gazassa, jotka jo nyt ovat täysin epäinhimillisissä oloissa keskellä sotaa.”27.2.2024 13:45:46 EET | Tiedote

Suomalainen vihreiden MEP Alviina Alametsä allekirjoitti europarlamentaarikkojen yhteisen kirjeen, jossa vedotaan palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA-rahoituksen puolesta. Kirje osoitettiin muun muassa Euroopan komission, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan parlamentin puheenjohtajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye