Espoon kaupunki - Esbo stad

Tapiola Sinfoniettan tulevalla konserttikaudella klassikoita ja temaattisia kokonaisuuksia

Jaa

Tapiola Sinfoniettan konserttikausi 24/25 kurkottaa taiteellisesti moniin suuntiin. Ohjelmistossa esitellään teemoja Bachin, Schumannin ja Beethovenin teossarjojen kautta ranskalaiseen musiikkiin ja minimalismiin. Musica Nova -nykymusiikkifestivaalilla orkesteri kantaesittää Jouni Hirvelän tilausteoksen Tuning in to Ice. Kauden residenssitaiteilijana toimii pianisti Irina Zahharenkova, joka on Viron kansainvälisesti tunnetuimpia muusikoita.

Tapiola Sinfoniettan syykausi käynnistyy komeilla yhteiskonserteilla Sinfonia Lahden kanssa, joissa kapellimestari Dalia Stasevska johtaa Gustav Mahlerin ensimmäisen sinfonian sekä islantilaisen Anna Thorvaldsdottirin AION-teoksen Suomen ensiesityksen. Konsertit kuullaan peräkkäisinä päivinä Lahdessa 12. ja Tapiolassa 13. syyskuuta.

Syyskauden festivaalin teemana J.S. Bachin musiikillinen perintö

Syyskuussa Espoon kulttuurikeskuksessa soi J.S. Bachin ympärille luotu festivaali. Kolmessa konsertissa kuullaan Bachin kuuluisat Brandenburgilaiset konsertot, jotka on sävelletty eri kokoonpanoille barokin soittimia yhdistellen. Festivaalin ohjelmistossa Bachin mestariteoksille seuraa tekevät edeltäjät, aikalaiset ja seuraajat 1600-luvun Heinrich Biberistä vuonna 1962 syntyneeseen Giovanni Sollimaan. Orkesteria johtavat teemaa eri näkökulmista lähestyvät barokkispesialistit Jonian Ilias Kadesha, Peter Whelan ja Kristian Bezuidenhout.

Temaattisia kokonaisuuksia läpi kauden

Kauden aikana Tapiola Sinfoniettan ohjelmistossa näyttäytyy useita temaattisia kokonaisuuksia. Orkesterin taiteellisen partnerin Ryan Bancroftin johtamissa konserteissa kuullaan Robert Schumannin kaikki neljä sinfoniaa. Niiden vastinpareiksi jokaiseen konserttiin on sisällytetty suomalaisten säveltäjien teoksia Kaija Saariaholta, Harri Wessmanilta, Kalevi Aholta ja Jaakko Kuusistolta.

Toisena kausikonserttiteemana on residenssitaiteilija, pianisti Irina Zahharenkovan Ludwig van Beethovenin pianokonserttojen sarja. Niiden kautta kuullaan Beethovenin musiikilliset harppaukset kevyestä wieniläisklassismista dramaattiseen toiseen luomiskauteen. Jokaisessa Zahharenkovan konsertissa hänen parinaan on viulisti-johtaja, syksyllä Lorenza Borrani, ja kevätkaudella Malin Broman sekä Janne Nisonen.

Kevätkauden festivaaleilla minimalismin klassikoita ja luonnon ääniä

Kevätkauden festivaaliteemana on minimalismi, jonka amerikkalaisia pioneereja voidaan pitää jo itsessään klassikoina. Steve Reichin, Philip Glassin ja Terry Rileyn teosten tunnusmerkkejä ovat rytmiikka ja pulssit. Solistina Glassin konsertossa saksofonikvartetille vierailee jo vuodesta 1969 toiminut Raschèr-kvartetti. Toisessa konsertissa siirrytään eurooppalaiseen minimalismiin. Solistinumerona kuullaan sopraano Helena Juntusen esittämänä tanskalaisen Louis Andriessenin teos Dances. Päätöskonsertissa esittäjien ja yleisön rajat häilyvät John Cagen 4’33”:ssa, jonka jälkeen sukelletaan William Byrdin renesanssimusiikin kautta viime vuosikymmenille John Adamsin Shaker Loopsiin ja Arvo Pärtin neljänteen sinfoniaan. Minimalismi-festivaalin konsertteja johtavat nuoren polven kapellimestarilupaukset, Aku Sorensen, Mateusz Gwizdałła ja Erle Kont.

Joka toinen vuosi järjestettävän Musica Nova -festivaalin konsertissa kuullaan uusi suomalainen kantaesitys. Jouni Hirvelän Tuning in to Ice on jään olemuksesta inspiraationsa saava tilausteos, joka yhdistelee luonnon ja soitinten ääniä. Musica nova -konsertin johtaa Jutta Seppinen.

Ulkomaisia huippuvieraita ja ranskalaista kamarimusiikkia

Ranskalainen huippucembalisti Jean Rondeau saapuu Tapiolaan helmikuussa johtamaan konsertin, jonka ohjelmisto rakentuu kymmenen eri ranskalaisen säveltäjän teoksista renessanssista nykyaikaan. Heti seuraavana päivänä Espoon Kulttuurikeskukseen saapuu Rondeaun oma Nevermind Ensemble, joka on kamarimusiikkimaailman hehkutetuimpia kokoonpanoja. Harvinaisessa vierailukonsertissa kuullaan ensemblen uusi sovitus Bachin Goldberg-muunnelmista. Klaveeriteos saa uuden muodon Bachin suosikkikokoonpanolle sovitettuna, ja valtavan kiinnostuksen herättäneen ohjelman kiinnityksistä mm. Philharmonie de Paris’n, Concertgebouwn, Bachfest Leipzigin ja Lontoon Wigmore Hallin lisäksi vierailu Tapiola Sinfoniettan konserttisarjassa on Suomen ainoa esitys.

Konserttikauden päättää toukokuussa tähtikonsertti Hannu Linnun johtamana. Vuoden 2022 Sibelius-viulukilpailujen voittaja, korealainen Inmo Yang palaa Tapiolaan Hartmannin viulukonserton Concerto funèbre sekä Hindemithin Kammermusik nro 4 solistiksi.

Vokaalimusiikkia ja lapsille suunnattuja konsertteja

VocalEspoo -festivaalin ja Tapiola Sinfoniettan yhteiskonsertti ”Luxus Liederabend” tuo suomalaisia eturivin liedtaitajia esittämään Alma Mahlerin, Gustav Mahlerin ja Arnold Schönbergin lauluja. Konsertin on suunnitellut kapellimestarina toimiva VocalEspoon taiteellinen johtaja Taavi Oramo.

Bach-teema jatkuu pääsiäisenä Johannes-passiolla. Esityksen johtaa myös evankelistan roolin laulava Topi Lehtipuu.

Suositut lastenmusiikki-konsertit saavat jatkoa uudessa Mimmit ja Puhuri pakkasen poika -musiikkisadussa, jonka alkuperäisidea ja sävellykset ovat Pauliina Lerchen käsialaa. Tarina yhdistelee vanhaa suomalaista kansanperinnettä ja nykyajan huolenaiheita ilmastonmuutoksesta, ja konsertin lisäksi teos äänitetään myös Yleisradion kuunnelmaksi.

Suositut After Workit jatkuvat

Kuusi kertaa kaudessa esitettävät After Work -konsertit tarjoavat rennon konserttikokemuksen. Perjantaiset kello viiden konsertit ovat kompakteja kokonaisuuksia ilman väliaikaa, joissa voi nauttia myös pientä juotavaa ja syötävää konserttikatsomossa. After Work -konsertteja on tulevalla kaudella kuusi. Niiden ohjelmistossa on edellisillan kausikonsertin orkesteriteoksia, jotka kapellimestari myös esittelee yleisölle.

Kauden 2024-2025 on suunnitellut Tapiola Sinfoniettan taiteellinen johtoryhmä, johon kuuluvat konserttimestari Janne Nisonen, huilun äänenjohtaja Hanna Juutilainen ja intendentti Maati Rehor.

Liitteenä Tapiola Sinfoniettan kausiohjelma 2024/2025 (pdf).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot
Maati Rehor
Intendentti
maati.rehor@espoo.fi
p. 040 539 4314

Kuvapyynnöt ja lehdistöliput
Mikko Koivumäki
Markkinointisuunnittelija
mikko.koivumaki@espoo.fi
p. 040 634 4543


Instagram: tapiolasinfonietta
Facebook: fb.com/tapiolasinfonietta
www.tapiolasinfonietta.fi

Kuvat

Linkit

Tapiola Sinfonietta

Tapiola Sinfonietta on vakiinnuttanut asemansa Suomen johtavana kamariorkesterina. Vuonna 1987 perustettu Espoon kaupunginorkesteri on 44 soittajan dynaaminen kokoonpano, jonka raikkaat ja vivahteikkaat tulkinnat saavat kiitosta aikakaudesta ja tyylisuunnasta riippumatta.
Orkesteri esiintyy usein ilman kapellimestaria, mikä kuuluu kamarimusiikillisena yhteissoittona, jossa jokaisella muusikolla on ratkaiseva rooli.

Vuodesta 2000 alkaen orkesterilla on ollut johtamismalli, jossa orkesterin taiteellisesta suunnittelusta vastaa kahden muusikon ja intendentin muodostama johtoryhmä.  Keskustelevuus ja monitaiteellisuus ulottuvat myös yhteistyöhön taiteellisten partnereiden, residenssitaiteilijoiden sekä vierailevien kapellimestarien ja solistien kanssa. Kaudella 2023/24 taiteellisina partnereina toimivat kapellimestari Ryan Bancroft ja kitaristi-säveltäjä Marzi Nyman. Residenssitaiteilijana työskentelee kirjailija Juha Itkonen.

Orkesterin kotisali on Espoon kulttuurikeskuksessa, ja esiintymiset saavuttavat kuulijoita myös konserttisalien ulkopuolella. Poikkeuksellisen laaja-alainen yleisötyö tavoittaa Espoossa kaikki ikäryhmät kohtuvauvoista senioreihin. 

Orkesteri vierailee säännöllisesti kotimaisilla festivaaleilla. Vierailut ulkomailla ovat vahvistaneet kansainvälistä tunnettuutta palkitun diskografian ohella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye