Parlamentti hyväksyi direktiivin alustatyöntekijöiden oikeuksista
Mepit hyväksyivät keskiviikkona uudet säännöt alustatalouden työntekijöiden työolojen parantamiseksi.
- Sääntöjä valeyrittäjyyden toteamiseen
- Työntekijää ei jatkossa voi irtisanoa algoritmin päätöksellä
- Tiettyjen arkaluontoisten tietojen käsittely työntekijöistä kielletään
Uusilla säännöillä, joista parlamentti ja neuvosto sopivat jo alustavasti helmikuussa, pyritään varmistamaan, että alustataloudessa työskentelevien asema määritellään oikein. Lisäksi sillä ns. valeyrittäjyyteen ja säännellään algoritmien käyttöä työpaikalla. Parlamentti hyväksyi direktiivin äänin 554 puolesta, 56 vastaan ja 24 tyhjää.
Työntekijä vai yrittäjä
Lain mukaan työtä välittävän digitaalisen alustan ja sen välityksellä työtä tekevän henkilön välinen sopimussuhde on oikeudellisesti oletettava työsuhteeksi, kun havaitaan valvontaa ja johtamista osoittavia tosiseikkoja jäsenvaltioiden kansallisen lainsäädännön, työehtosopimusten mukaisesti ja unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö huomioon ottaen.
Direktiivi siis velvoittaa EU-maita tuomaan lainsäädäntöönsä kumottavissa olevan olettamuksen alustatalouden työntekijöiden työsuhteesta. Tällä pyritään korjaamaan digitaalisen alustan ja alustatyöntekijän välistä epäsuhtaa. Oletus voidaan kumota, mutta todistamisvelvollisuus on alustalla, eli sen on näytettävä toteen, että kyse ei ole työsuhteesta.
Sääntöjä algoritmien käyttöön
Direktiivillä säännellään myös ensimmäistä kertaa EU:ssa algoritmien käyttöä työpaikoilla. Alustatyöntekijää ei voi jatkossa irtisanoa algoritmin tai automaattisen päätöksentekojärjestelmän tekemän päätöksen perusteella. Sen sijaan alustojen on varmistettava, että ihmiset tekevät lopulliset tärkeät päätökset, jotka vaikuttavat suoraan alustatyöntekijöihin.
Avoimuus ja tietosuoja
Direktiivi sisältää myös uusia suojakeinoja alustatalouden työntekijöiden tietosuojan varmistamiseksi. Alustoja kielletään käsittelemästä tietyntyyppisiä henkilötietoja, mm. dataa ihmisen tunnetilasta, psykologisesta tilasta tai henkilökohtaisista uskomuksista.
Kommentti
Esittelijä Elisabetta Gualmini (S&D, Italia) sanoi: ”Tämän direktiivi myötä jopa 40 miljoonaa työntekijää Euroopassa pääsee reilujen työehtojen piiriin. Laki takaa ihmisarvoisen kohtelun ja varmistaa, että heidän oikeuksiaan suojellaan. Se myös puuttuu valeyrittäjyyteen, suojelee aitoja yrittäjiä, estää epäreilun kilpailun ja sisältää uraauurtavia sääntöjä algoritmisestä työnjohtamisesta. Tästä tulee globaali vertailuarvo. Olen ylpeä, sillä nyt voimme sanoa, että Eurooppa suojelee työntekijöitä, hyvinvointivaltiota ja taloutta.”
Seuraavaksi
Myös neuvoston on hyväksyttävä laki lopullisesti, ennen kuin se voi astua voimaan. Kun direktiivi on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa saattaa sen sisältö osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Taustaa
Euroopan komission vuonna 2021 tekemässä analyysissä todettiin, että EU:ssa on yli 500 työtä välittävää digitaalista alustaa ja että ala työllistää yli 28 miljoonaa ihmistä. Määrän odotetaan nousevan 43 miljoonaan vuoteen 2025 mennessä. Saman analyysin mukaan noin 5,5 miljoonan työntekijän ammattiasema on saatettu määritellä virheellisesti.
Hyväksymällä lain parlamentti vastaa kansalaisten odotuksiin osallistavista työmarkkinoista ja digitaalisesta innovoinnista sosiaalisen ja kestävän talouden vahvistamiseksi, kuten Euroopan tulevaisuuskonferenssin päätelmien kohdissa 13, 13(5) ja 35(1) sekä (3) todetaan.
Lisätietoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0407205025niina.saloranta@europarl.europa.euRoosa PurhonenLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0403510264roosa.purhonen@europarl.europa.euMuut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Toimittajakutsu: Etäpressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 2.5. kello 9–1030.4.2025 10:42:51 EEST | Kutsu
Tervetuloa etäyhteyksin järjestettävään toimittajatilaisuuteen perjantaina 2.5. klo 9-10 tapaamaan suomalaismeppejä ja kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia Brysselistä.
Eurooppa-päivänä juhlitaan Suomen 30-vuotista EU-jäsenyyttä29.4.2025 13:58:39 EEST | Tiedote
Euroopan yhtenäisyyden juhlapäivää, Eurooppa-päivää, juhlistetaan tänä vuonna perjantaina 9. toukokuuta Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja 10. toukokuuta Tampereen Keskustorilla sekä pienemmissä tapahtumissa ympäri Suomea.
Toimittajakutsu: Etäpressikahvit suomalaismeppien kanssa perjantaina 2.5. kello 9–1028.4.2025 12:20:49 EEST | Tiedote
Tervetuloa etäyhteyksin järjestettävään toimittajatilaisuuteen perjantaina 2.5. klo 9-10 tapaamaan suomalaismeppejä ja kuulemaan ajankohtaisia kuulumisia Brysselistä.
Kutsu toimittajille 15.5.2025 klo 9.30–11.00: EU-päätöksenteko tutuksi23.4.2025 10:11:46 EEST | Kutsu
Mitä tarkoittavatkaan tavallinen lainsäätämisjärjestys, trilogit, delegoidut säädökset tai valtioneuvoston U-kirjelmä? Tervetuloa toimittajatilaisuuteemme ottamaan selvää ja kuulemaan miten EU-asioista päätetään, ja mitkä ovat Euroopan komission, parlamentin, neuvoston ja eduskunnan roolit EU-päätöksenteossa!
Yritysvastuu- ja kestävyysraportointilait: mepit hyväksyivät soveltamisen lykkäämisen3.4.2025 13:53:46 EEST | Tiedote
Mepit päättivät torstaina yritysvastuulainsäädäntöön kuuluvien kestävyysraportointi- ja huolellisuusvelvoitteiden täytäntöönpanon lykkäämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme