Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Parlamentti hyväksyi EU-säännöt naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisesta

Jaa

Uusilla säännöillä ehkäistään sukupuolittunutta väkivaltaa ja suojellaan erityisesti sen uhreiksi joutuneita naisia ja lähisuhdeväkivallan uhreja.

  • Toimia, joilla estetään raiskauksia ja tiedotetaan suostumuksen merkityksestä
  • Pakkoavioliitto ja naisten sukuelinten silpominen katsotaan rikoksiksi
  • Yksityisten tietojen luovuttaminen verkossa ilman suostumusta sekä verkkopaljastelu kielletään
  • Uhreille tarjotaan erityistä apua

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona äänin 522 puolesta, 27 vastaan ja 72 tyhjää ensimmäiset EU-säännöt naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan torjumisesta. Direktiivissä säädetään tiukemmista säännöistä verkkoväkivaltaa vastaan, lisäavusta uhreille ja toimista raiskausten ehkäisemiseksi.

Uusilla säännöillä kriminalisoidaan naisten sukuelinten silpominen ja pakkoavioliitot. Ne sisältävät myös verkkorikollisuuteen, mm. yksityisten tietojen paljastamiseen verkossa, intiimin materiaalin jakamiseen ilman lupaa ja verkkopaljasteluun liittyviä sääntöjä.

Raskauttavien seikkojen luetteloa on pidennetty, kun kyseessä ovat rikokset, joista saa ankaramman rangaistuksen. Niitä ovat muun muassa julkisuuden henkilöihin, toimittajiin tai ihmisoikeuksien puolustajiin kohdistuvat rikokset. Luettelossa mainitaan myös aikomus rangaista uhreja sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, ihonvärin, uskonnon, sosiaalisen alkuperän tai poliittisen vakaumuksen perusteella sekä halu säilyttää tai palauttaa ”kunnia”.

Pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin

Etusijalle olisi asetettava uhrien turvallisuus ja hyvinvointi. Heille pitäisi muun muassa tarjota suojamajoitusta. Uhreilla pitäisi olla pääsy terveydenhuoltoon sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin. Jäsenvaltioiden viranomaisten raportointi- ja todisteidenkeruuvelvoitteita lisätään. Viranomaisten on myös lisättävä yleistä tietoisuutta suostumuksen merkityksestä.

Komissio raportoi parlamentin vaatimuksesta viiden vuoden välein siitä, pitäisikö sääntöjä tarkistaa.

Kommentit

Esittelijä Frances Fitzgerald (PPE, Irlanti) naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnasta sanoi: ”Tänään parlamentti on ottanut ensiaskeleen tehdessään Euroopasta ensimmäisen mantereen ilman naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tämä laki ehkäisee väkivaltaa, suojelee uhreja ja helpottaa syyllisten saamista vastuuseen, eli se puuttuu näihin rikoksiin holistisella otteella. Tasa-arvo ei toteudu ennen kuin pääsemme eroon naisiin kohdistuvasta väkivallasta. ”

Esittelijä Evin Incir (S&D, Ruotsi) kansalaisvapauksien valiokunnasta sanoi: ”Tämä direktiivi on osoitus sitoumuksestamme naisten oikeuksiin ja ihmishenkien pelastamiseen. Kun jatkamme samalla tiellä, voimme muistaa tämän hetken ensimmäisenä askeleena naisten oikeuksien vahvistamisessa. Se osoittaa tien tulevaisuuteen, jossa jokainen nainen voi elää vapaana pelosta. Tämä on voitto oikeudelle ja tasa-arvolle EU:ssa.”

Seuraavaksi

Uudet säännöt tulevat voimaan kahdenkymmenen päivän kuluttua siitä, kun ne on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Jäsenvaltioilla on kolme vuotta aikaa panna ne täytäntöön.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye