Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan - Tiedotustilaisuus pe 3.5. klo 10 Kuntsin modernin taiteen museossa

Jaa
KAUKO LEHTINEN: Poutapilvi 1967. Akryyli kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
KAUKO LEHTINEN: Poutapilvi 1967. Akryyli kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.

MEDIAKUTSU

Tervetuloa näyttelyn Hetkiä ja kehoja – Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan tiedotustilaisuuteen perjantaina 3.5.2024 klo 10 Kuntsin modernin taiteen museossa, os. Sisäsatama, 65100 Vaasa.

Tilaisuudessa ovat paikalla Kuntsin säätiön edustaja Anne-Maj Salin, näyttelypäällikkö Maaria Salo ja näyttelyn koordinaattori Stella Wedenberg Vaasan museoista.

Haastattelumahdollisuudet ja lisätietoa:


Haastatteluita voi sopia tiedotustilaisuuden jälkeen. Median edustajat voivat halutessaan varata erillisen ajan näyttelyyn tutustumista varten.

Tiedotuskuvat: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/o/aWXVEbWsGbhJaQKs

 

TIEDOTE

Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan – uusi näyttely avautuu Kuntsin modernin taiteen museossa 5.5.2024

Näyttely Hetkiä ja kehoja – Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan tarjoaa monipuolisen katsauksen säätiön kokoelmaan kolmen eri kuraattorin näkökulmasta. Koko museon täyttävässä näyttelyssä nähdään lähes 200 teosta. Näyttelyä täydentävät myös Säätiön kokoelmien ulkopuolelta lainatut teokset.

Vuonna 1970 perustettu Kuntsin Säätiö esittelee kolmen vuoden välein nimikkomuseossaan kokoelman pohjalta luodun näyttelyn. Nyt esiteltävän näyttelyn Hetkiä ja kehoja – Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan ovat kuratoineet säätiön hallituksen jäsenet Taideyliopiston dekaani, FT Leevi Haapala ja STS:n puheenjohtaja, KuT Teemu Mäki sekä säätiön asiahenkilö, museonjohtaja emerita Anne-Maj Salin.

Surrealistinen jatkumo klassikoista nykytaiteeseen

Leevi Haapalan kuratoima osuus esittelee surrealismin jatkumon nykytaiteeseen. Hän taustoittaa ja nostaa esille Kuntsin kokoelmasta surrealismin ja sen perinnön aikalaisteosten ja sitä seuranneiden taidesuuntausten myötä. Näyttelyn tiivistetty jana alkaa eurooppalaisista surrealismin klassikoista jatkuen nykytaiteen teoksiin.  Mukana on myös kaupunkielämän pintaa ja kiiltoa jäljittäviä, konstruktivismista ja poptaiteesta innostuneita taiteilijoita.

Leevi Haapala on valinnut mukaan myös kokoelman ulkopuolelta helsinkiläisen nykytaiteilijan Antti Ruuhelan teoksia käymään keskustelua kokoelman teosten kanssa.

Moniulotteinen näkökulma

Teemu Mäen kuratoima osuus jakautuu neljään eri teemaan, jotka käsittelevät arjen ylistystä, kehon groteskisuutta, taiteen yhteiskunnallisia kannanottoja sekä ihmisen ulkopuolista olemusta.

Osiossa Arjen ylistys – paratiisi on tässä ja nyt teokset kannustavat meitä löytämään onnen jokapäiväisestä elämästä, sen sijaan että haaveilisimme rahallisesta rikastumisesta tai kuolemanjälkeisestä paratiisista. Groteski keho (Elävä keho) -osion teokset korostavat ristiriitaisuuttamme ja sitä, miten kaukana me olemme mainosten ja propagandakuvien itsevarmoista ja kaikessa menestyvistä sankareista.

Taide on vasara sisältää yhteiskunnallisia kannanottoja, poliittista taidetta, vaikka ne eivät ole propagandaa. Enemmän kuin ihminen –osion teokset kurkottavat ihmisyyden tuolle puolen. Niissä ihminen hakee apua, neuvoa tai hyvää esimerkkiä uskonnosta tai ihmisen ulkopuolisesta luonnosta. Ilmiö on ikiaikainen, mutta erityisen akuutti juuri nykyisen ekokatastrofin keskellä.

Teemu Mäen kuratoimassa osuudessa on mukana muutamia teoksia myös Kuntsin Säätiön kokoelman ulkopuolelta, Suomen Taiteilijaseuran kokoelmista sekä Eeva Honkaselta, ja yksi Mäeltä itseltään. Näiden teosten tarkoitus on rikastuttaa kokonaisuutta ja auttaa yleisöä näkemään säätiön kokoelman ajankohtaisuus ja sen yhteydet nykyhetken taiteeseen.

Keskeiset teokset kertovat hetkistä ja kohtaamisista

Anne-Maj Salin on valinnut näyttelyyn kokoelman ikonisia, keskeisiä teoksia.  Hän lähtee hetkistä, teoksen kuvaamasta tilanteesta tai tunnelmasta ja teoksen kohtaamisesta, joka synnyttää konkreettisen tai ajatuksen tason tunteita. Tuttukin teos on uusi kohtaaminen, joka voi toisessa ajassa ja tilanteessa herättää aivan uusia ajatuksia. Tutut teokset voivatkin olla nyt entistä ajankohtaisempia ja puhuttelevampia. Aika tuo etäisyyttä ja uusia näkökulmia. Hyvät työt kestävät aikaa.

Näyttelyssä on lähes 200 teosta. Kuntsin modernin taiteen museo täyttyy niin säätiön suomalaisen nykytaiteen klassikoista kuin ulkomaisen kokoelman harvemmin nähdyistä teoksista. Göran Augustson, Salvador Dali, Paul Delvaux, Juhani Harri, David Hockney, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen, Kauko Lehtinen, Leena Luostarinen, Olli Lyytikäinen, Marika Mäkelä, Pablo Picasso, Marjatta Tapiola, Veikko Vionoja, Hannu Väisänen, Rafael Wardi… Tämän näyttelyn teospoiminnat ja tekijät saattavat yllättää, kuten myös kokoelman ulkopuolisten tekijöiden teokset.

Kuntsin Säätiön yli 900 teoksen kokoelma on edustava taidekokonaisuus, josta riittää ammentamista. Kokoelmaa kerättäessä tavoitteena on ollut kevyen ja valoisan kokoelman luominen, vaikka siinä saattaa olla syviä ja tummiakin sävyjä. Se on alusta lähtien tuotu julkisuuteen tarjoamaan kaikille taide-elämyksiä.

Tervetuloa tutustumaan Kuntsin Säätiön näyttelyyn Hetkiä ja kehoja – Kolme näkökulmaa Kuntsin Säätiön kokoelmaan Kuntsin modernin taiteen museossa 5.5.-6.10.2024.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään kuraattoreiden kierros sunnuntaina 5.5. klo 12.

Näyttelyn on tuottanut Kuntsin Säätiö yhdessä Kuntsin modernin taiteen museon kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Näyttelypäällikkö Maaria Salo, Vaasan museot, p. +358403537377, maaria.salo@vaasa.fi
Näyttelyn koordinaattori Stella Wedenberg, Vaasan museot, p. +358 401544651, stella.wedenberg@vaasa.fi
Kuntsin säätiön asiahenkilö Anne-Maj Salin, annemaj.salin@gmail.com

Kuvat

KAUKO LEHTINEN: Poutapilvi 1967. Akryyli kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
KAUKO LEHTINEN: Poutapilvi 1967. Akryyli kankaalle. Kuva: Mikko Lehtimäki.
Lataa

Linkit

Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa on helppo olla onnellinen.

Vaasan museot on Pohjanmaan aluevastuumuseo, joka tuottaa, tallentaa ja esittelee alueen tiedettä, taidetta ja historiaa. Näyttelymme tarjoavat yhdistelmän paikallista ja kansainvälistä kulttuuria sekä taidetta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Motion är en rättighet för alla - Tillgänglighetsdagen ger möjlighet att bekanta sig med olika hjälpmedel för att röra på sig3.5.2024 18:50:22 EEST | Tiedote

Tillgänglighetsdagen ordnas i köpcentret Rewell torsdag 16.5 kl. 13–16. Temat för i år är anpassad motion, och under evenemanget finns en unik möjlighet att bekanta sig med och pröva på olika hjälpmedel för motion och aktiviteter i naturen. Därtill utlovas det mångsidigt med information om tillgänglighet och hur den kan främjas.

Liikunta kuuluu kaikille – Esteettömyyspäivänä mahdollisuus tutustua erilaisiin liikkumisen apuvälineisiin3.5.2024 18:44:54 EEST | Tiedote

Esteettömyyspäivää vietetään torstaina 16.5. kello 13–16 kauppakeskus Rewellissä. Tämän vuoden teemana on soveltava liikunta, ja tapahtumassa on uniikki mahdollisuus tutustua ja kokeilla erilaisia apu- ja toimintavälineitä liikuntaan ja luonnossa liikkumiseen. Tarjolla on myös monipuolisesti tietoa esteettömyydestä ja sen edistämisestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye