SDP Helsinki

SDP Helsingin valtuustoryhmä torjuu maksuttoman toiseen asteen romuttamisen

Jaa

Helsingin sosialidemokraattinen valtuustoryhmä vaatii, että Helsingissä toisen asteen opiskelijoille turvataan maksuttomat oppimateriaalit myös jatkossa.

Hallituksen kehysriihen yhteydessä esitetyt uudet säästötoimenpiteet koulutukseen vaikuttavat toisen asteen maksuttomuuteen. Päätös rajoittaisi toisen asteen maksuttomia oppimateriaaleja sen vuoden aikana, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta. Helsingissä tämä koskee noin 3 500–4 000 nuorta.

”Erityisesti tämä päätös kohtelee epäoikeudenmukaisesti heikommista sosioekonomisista taustoista tulevia nuoria. Se ei ainoastaan lisää eriarvoisuutta, vaan voi johtaa myös opintojen keskeytymiseen ja sitä kautta nuorten syrjäytymiseen” toteaa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Tämä huolestuttava suuntaus on otettava vakavasti tulevissa budjettineuvotteluissa. Siksi Helsingin sosialidemokraattien valtuustoryhmä esittää, että maksuttoman toisen asteen koulutus varmistetaan Helsingissä.

Sanna Marinin hallituksen valmistelema ja vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuusiän nostaminen 18 vuoteen ja sitä kautta maksuttomien oppimateriaalien tarjoamisen tarkoituksena on ollut juuri ehkäistä eriarvoistumista, parantaa kaikkien nuorten mahdollisuuksia pärjätä työelämässä ja lisätä suomalaisen yhteiskunnan menestysmahdollisuuksia, kun kaikki nuoret saavat vähintään ammatillisen tai lukiokoulutuksen. 

Monien tutkimusten mukaan pelkän peruskoulutuksen varaan jäävän nuoren tuleva työura jää todennäköisesti lyhyemmäksi ja työttömyysjaksoja tulee elämän aikana useammin kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneilla. 

Vuoden 2022 Lukiolaisbarometrin tulokset kertovat, että maksuttomien oppimateriaalien tarjoaminen on kannustanut lukiokoulutukseen hakeutumista erityisesti niiden opiskelijoiden kohdalla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi.

Maksuttomuuden rajoittamisella voi olla kauaskantoisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Eriytymistä tulee ehkäistä paitsi kaupunginosien myös kaupunkilaisten välillä. Tämä koskee myös nuoria.

Edellä esitetyn perusteella sosialidemokraattinen valtuustoryhmä vaatii tänään keskiviikkona 24.4. Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa jätetyssä ryhmäaloitteessa, että helsinkiläisissä kouluissa ja oppilaitoksissa turvataan ensimmäisen ammatillisen tutkinnon tai lukion maksuttomat oppimateriaalit opiskelijalle sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta.

Helsingin kaupungin on mahdollistettava omilla toimillaan opiskelijoiden maksuton opiskelu koko toisen asteen tutkinnon ajan ja siten kompensoitava hallituksen koulutusleikkauksen vaikutus nuorten välisen koulutuksellisen yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

Yhteyshenkilöt

Helsingin sosialidemokraatit

c/o SDP, Siltasaarenkatu 18-20 C 6. krs
00530 Helsinki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP Helsinki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye