Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Mepit hyväksyivät yhteisen maatalouspolitiikan sääntömuutokset

Jaa

Parlamentti hyväksyi EU:n yhteisen maatalouspolitiikan kohdennetun uudistuksen viljelijöiden hallinnollisen taakan vähentämiseksi.

  • Uudet ympäristöehdot astuvat voimaan jo tänä vuonna
  • Mahdollisuuksia poikkeuksiin äärimmäisten sääolojen vuoksi
  • Pientilat vapautetaan tarkastuksista ja tietyistä seuraamuksista

Euroopan parlamentti on hyväksynyt äänin 425-130 (33 tyhjää) esityksen yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelma-asetuksen ja horisontaaliasetuksen muuttamisesta. Kyse oli neuvoston ehdottamista teknisistä muutoksista, joita maatalousvaliokunta päätti 15.4.2024 puoltaa.

Seuraavaksi

Myös neuvoston on hyväksyttävä asetus virallisesti, ennen kuin se voidaan julkaista EU:n virallisessa lehdessä. EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Belgia on ilmoittanut parlamentille, että neuvosto hyväksyy tekstin, jos parlamentti hyväksyy sen neuvoston maatalouden erityiskomitean ehdottamassa muodossa.

Virallisessa lehdessä julkaisemisen jälkeen asetus astuu heti voimaan. Viljelijät voivat käyttää uudistettuja ympäristöehtoja tukihakemuksissaan jo vuonna 2024.

Taustaa

Yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluu ympäristöehtoja, joita viljelijän on noudatettava saadakseen rahoitusta. Nyt käsiteltävä tarkistus muuttaisi näistä kolmea. Se myös antaisi EU-maille enemmän joustovaraa myöntää poikkeuksia maatalouspolitiikan normeista ongelmatapauksissa ja äärimmäisten sääolosuhteiden sattuessa. Alle 10 hehtaarin pientilat vapautettaisiin tarkastuksista ja rangaistuksista, joita seuraa yhteisen maatalouspolitiikan normien rikkomisesta.

Parlamentti on myös päättänyt erillisessä äänestyksessä hyväksyä komission ehdotuksen antaa jäsenmaille enemmän joustovaraa, kun ne soveltavat toista yhteisen maatalouspolitiikan osaa, vaatimusta pitää ei-tuotannollisen alan osuus lähellä vuoden 2018 tasoa (GAEC 1).

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye