Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Rahanpesun torjunta: Euroopan parlamentti hyväksyi lakipaketin

Jaa

Mepit hyväksyivät lakipaketin, jolla tehostetaan EU:n toimia rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjumiseksi.

  • Viranomaiset, toimittajat ja järjestöt saavat pääsyn omistusrekistereihin
  • Käteismaksuille 10 000 euron katto
  • Ammattijalkapalloseuroille huolellisuusvelvoite maksutapahtumien yhteydessä
  • Uusi EU-viranomainen valvomaan riskialttiimpia toimijoita

Uudet rahanpesulait takaavat viranomaisille, medialle, kansalaisjärjestöille ja muille tahoille suoran ja täyden pääsyn kansallisiin tosiasiallisia omistajia koskeviin rekistereihin, jotka linkitetään toisiinsa EU-tasolla. Tämänhetkisten tietojen lisäksi rekistereissä on tietoja takautuvasti viiden vuoden ajalta.

Lisäksi lait antavat rahanpesun selvittelykeskuksille kussakin jäsenmaassa enemmän valtuuksia tutkia ja havaita rahanpesua ja terrorismin rahoitusta koskevia tapauksia sekä keskeyttää epäilyttävät liiketoimet.

Laaja huolellisuusvelvoite

Lakipakettiin kuuluu huolellisuusvelvoitteiden ja asiakkaan tuntemisvaatimusten laajentaminen. Tarkistusten jälkeen toimijoiden (mm. pankit, varainhoitajat, kryptovaluuttojen tarjoajat ja kiinteistövälittäjät) on ilmoitettava epäilyttävistä maksutapahtumista kunkin maan viranomaisille ja rahanpesun selvittelykeskuksille.

Vuodesta 2029 lähtien ammattijalkapalloseuroilla on velvollisuus tarkistaa maksutapahtumien yhteydessä asiakkaidensa henkilöllisyys ja ilmoittaa epäilyttävistä liiketoimista rahanpesun selvittelykeskuksille. Lisäksi lakiin kirjattiin superrikkaita henkilöitä (kokonaisvarallisuusarvo on vähintään 50 miljoonaa euroa, lukuun ottamatta pääasiallista asuntoa) koskeva erityinen huolellisuusvelvoite. Samalla lait asettavat EU:n laajuisen 10 000 euron enimmäismäärän käteismaksuille. Poikkeuksena tähän ovat yksityishenkilöiden väliset maksut ei-ammatillisessa yhteydessä. Lakipaketti myös tiukentaa kohdennettujen finanssipakotteiden ja EU:n pakotteiden kiertämisen valvontaa.

Uusi valvontaviranomainen

Uusien sääntöjen noudattamista valvomaan perustetaan Frankfurtiin uusi rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaviranomainen (AMLA), jonka tehtävänä on mm. valvoa suoraan riskialttiimpia finanssitoimijoita, puuttua valvontahäiriöihin ja toimia kansallisten viranomaisten tietokeskuksena ja kiistojen sovittelijana.

Rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskeva paketti sisältää:

rahanpesuasetuksen (esittelijät: Eero Heinäluoma - S&D / Suomi ja Damien Carême - Greens/EFA / Ranska), hyväksytty äänin 479-61 (32 tyhjää)

- kuudennen rahanpesudirektiivin (esittelijät: Ludek Niedermayer - EPP / Tšekki ja Paul Tang - S&D / Alankomaat), hyväksytty äänin 513-25 (33 tyhjää)

- rahanpesuntorjuntaviranomaisen (AMLA) luovan asetuksen (esittelijät: Emil Radev - EPP / Bulgaria ja Eva Poptcheva - Renew / Espanja), hyväksytty äänin 482-47 (38 tyhjää).

Seuraavaksi

Myös neuvoston on vielä hyväksyttävät lait, joista on päästy alustavaan sopuun. Sen jälkeen ne voidaan julkaista EU:n virallisessa lehdessä, minkä jälkeen ne astuvat voimaan.

Hyväksymällä lait parlamentti vastaa kansalaisten Euroopan tulevaisuuskonferenssia ilmaisemiin toiveisiin, erityisesti sen loppupäätelmien kohtiin 16(1) ja 16(2), jotka koskevat veronkierron vastaisia toimia ja yhteistyötä yritysverotuksen saralla.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye