Pohjois-Savon ELY-keskus

Onko liikkuminen turvallista Savonlinnan seudulla? Vastaa kyselyyn ja vaikuta alueen liikenneolosuhteisiin.

Jaa

Savonlinnan seudun kunnissa edistetään liikkumisen turvallisuutta päivittämällä kuntien liikenneturvallisuussuunnitelmat. Suunnitelmatyöhön voi osallistua vastaamalla 31.5.2024 mennessä kaikille avoimeen liikenneturvallisuuskyselyyn.

Kyselyllä kerätään alueella asuvien ja liikkuvien mielipiteitä ja kokemuksia mm. turvattomista paikoista, puutteellisista liikennejärjestelyistä, sattuneista liikennetapaturmista ja läheltä piti -tilanteista.

Savonlinnan seudun kunnissa on käynnistetty liikenneturvallisuussuunnitelmien päivitystyö, josta vastaavat yhteistyössä alueen kunnat (Enonkoski, Rantasalmi, Savonlinna ja Sulkava), Pohjois-Savon ELY-keskus, Liikenneturva, Itä-Suomen poliisilaitos ja Etelä-Savon pelastuslaitos. Myös kunnissa toimivat liikenneturvallisuustyöryhmät osallistuvat suunnitelmien laadintaan.

Etenkin vakavammat liikenneonnettomuudet laskusuuntaan

Liikenneturvallisuussuunnitelmien tavoitteena on edistää turvallisempaa ja vastuullisempaa liikkumista Savonlinnan seudulla. Toimenpiteitä tarvitaan, sillä vain viimeisen viiden vuoden aikana (2019–2023) seudun tieliikenteessä on menehtynyt peräti 15 ihmistä, eli keskimäärin kolme ihmistä vuosittain. Erittäin vakavia loukkaantumisia tilastoidaan niitäkin viidestä kymmeneen tapausta vuosittain ja lievempiä loukkaantumisia 30–40 tapausta vuosittain. Näiden lisäksi tilastojen ulkopuolelle jää vielä merkittävä määrä seurauksiltaan lievempiä onnettomuuksia.

Laaja-alainen työkalupakki nollavision saavuttamiseksi

Suunnitelmatyön tarkoituksena on löytää erilaisia lyhyen ja keskipitkän aikavälin keinoja, joiden avulla liikenneonnettomuuksien määrää saadaan vähennettyä kohti kansallisia ja Itä-Suomen alueellisia tavoitteita. Lisäksi on tärkeää parantaa koettua liikenneturvallisuutta, joka vaikuttaa keskeisesti ihmisten elämänlaatuun ja mm. kävelyn ja pyöräliikenteen edistämismahdollisuuksiin. Työssä esitettävät toimenpidetarpeet ja -ehdotukset liittyvät mm. eri toimijoiden välisen yhteistyön tehostamiseen, liikennekasvatukseen ja viestintään, kuntien henkilöstön liikenneturvallisuusosaamisen kehittämiseen, kuljetuspalveluiden turvallisuuteen, liikenneympäristön ratkaisuihin ja liikenteen valvontaan.

Asukkaiden ja paikallisten toimijoiden kokemuksilla ja mielipiteillä suuri merkitys

Onnettomuustilastoista eivät näy ilmi läheltä piti -tilanteet tai eri kulkutavoilla liikkuvien kokemukset ja tuntemukset turvallisuudesta tai liikenteen toimivuudesta. Näin ollen Savonlinnan seudulla asuvien ja alueella liikkuvien mielipiteet ja kokemukset liikenteen turvallisuudesta ovat tärkeä osa suunnitelman lähtöaineistoa.

Asukkaiden ja muiden alueella liikkuvien näkemyksiä kehittämistarpeista kerätään huhti-toukokuun aikana karttapohjaisella liikenneturvallisuuskyselyllä. Kyselyyn voi vastata 29.4.–31.5.2024 välisenä aikana osoitteessa: https://app.maptionnaire.com/q/8x3m7psm32l3  

Kyselylinkit löytyvät myös kuntien internetsivuilta. Kyselyn vastaukset käydään läpi hankkeen ohjausryhmässä ja tuloksista tiedotetaan kesän korvilla. Kokonaisuudessaan liikenneturvallisuussuunnitelmien päivitystyö valmistuu alkuvuodesta 2025.

Lisätietoja suunnitelman laatimisesta antavat:

Ramboll Finland Oy, Juha Heltimo, juha.heltimo(at)ramboll.fi

Savonlinnan kaupunki, Jani Ahokas, jani.ahokas(at)savonlinna.fi

Enonkosken kunta, Otto Häkkinen, otto.hakkinen(at)enonkoski.fi

Rantasalmen kunta, Mauri Ruuskanen, mauri.ruuskanen(at)rantasalmi.fi

Sulkavan kunta, Asta Veikkanen, asta.veikkanen(at)sulkava.fi

Pohjois-Savon ELY-keskus, Olli Meriläinen, olli.merilainen(at)ely-keskus.fi 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Mt 16275 jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen alkanut välillä Kt 77 - Köörtintie, Siilinjärvi5.6.2024 15:05:36 EEST | Tiedote

Jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentaminen on käynnistynyt Siilinjärven Kumpusentiellä. Urakan yhteydessä rakennetaan noin 3 km väylää välille Kt 77 - Köörtintie. Hankkeen tavoitteena on kevyen liikenteen turvallisuuden parantaminen. Työt saadaan valmiiksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Hankeen arvioitu kokonaiskustannus on noin 2,9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye