Luovan alan tuottajaverkostot ja osaaminen vahvistuvat valtakunnallisella yhteistyöllä

Jaa

Tuottajakeskus Living Lab -projekti kehittää valtakunnallista tuottajakeskusverkostoa ja tukee luovan alan tuottaja- ja välittäjäportaan alueellisen yhteistyön kehittymistä mahdollistamalla kohtaamisia. Projekti järjestää maksuttomia koulutuksia, verkostotapaamisia, Valmentava mentorointi -ohjelman sekä työnohjausta tuottajille ja tuottajanomaisesti toimiville. Tavoitteena on vahvistaa tuottajien osaamista ja tukea ammatillista kehittymistä. Tuottajille muodostetaan myös oma verkkopalvelu tiedon jakamiseen kaikkien alan toimijoiden hyödynnettäväksi.

Yleisöä tuottajien urapäivillä.
Tuottajaverkoston säännölliset tapaamiset jatkuvat Tuottajakeskus Living Lab -hankkeessa Pirkanmaalla ja laajentuvat myös valtakunnallisesti projektin osatoteuttajien alueilla. Verkostotapaamiset vakiintuivat TAMKin koordinoimassa Tuottajapankki-hankkeessa vuosina 2021–2023. Tuottajapankki-projekti

Tuottajakeskus Living Lab -projektissa muodostettava tuottajakeskusverkosto on täysin uusi palvelukokonaisuus ja lähestymistapa, joka tukee alueellisesti tuottajien työskentelyedellytyksiä ja parantaa alan pitovoimaa. Hankkeen ytimessä ovat taide- ja kulttuurialojen toimintaedellytyksiä tukeva tuottajaosaamisen saatavuuden turvaaminen eri puolilla Suomea. Lisäksi hankkeessa selvitetään, miten osaamisen ja verkostojen ylläpito on jatkossa mahdollista. Taustalla ovat Pirkanmaalla Tuottajapankki-hankkeessa testatut toimintamallit. Hanketta rahoitti Pirkanmaan liitto vuosina 2021–2023. Hyviä käytänteitä viedään nyt uusille alueille erityisesti Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla sekä valtakunnallisen järjestön kautta.

Hanketta koordinoi Tampereen ammattikorkeakoulu, ja osatoteuttajina toimivat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen Ammattikorkeakoulu ja elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN ry. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

­– On tärkeää päästä jatkamaan hyvin alkanutta työtä myös valtakunnallisesti. Kulttuurituottajia kouluttavat ammattikorkeakoulut olivat tässä tapauksessa juuri oikeita tahoja mukaan hankkeeseen, sillä tarkoituksena on luoda osaamisen kehittämisen lisäksi uusia pysyviä rakenteita ja juurruttaa toimintatapoja tuleville kulttuurituottajasukupolville eri alueilla, kuvailee Tuottajakeskus Living Labin projektipäällikkö Susanna Ihanus.

Hyväksi havaitut toimintamallit maakunnalliseen levitykseen

Tuottajakeskus Living Labin aikana vuosina 2024–2026 tavoitteena on saada käytännön kokemusta siitä, miten eri alueiden erot näyttäytyvät tuottajanomaisesti toimivien yhteistyön tarpeissa ja muodoissa, ja miten toiminta kehittyy omanlaisekseen. Hankkeen myötävaikutuksella luotavat alueelliset tuottajakoordinaattorit ovat se uusi rakenteellinen rooli, joka alueilta yleisesti puuttuu: solmukohta, joka huolehtii tuotannollisen osaamisen, verkostojen ja palveluiden kehittämisestä. Hankkeessa luotavat digitaaliset palvelut taasen tukevat valtakunnallista tiedonvälitystä, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut ja tekijät kohtaavat uudella tavalla.

Kevään haut auki työnohjaukseen ja Valmentava mentorointi -valmennukseen

Projektin ensimmäiset haut ovat jo auki työnohjauksen pienryhmiin Seinäjoella, Jyväskylässä ja Helsingissä sekä Valmentava mentorointi -valmennuksen ryhmiin Tampereella ja Jyväskylässä.

Kaikki maksuttomat koulutukset toteutetaan lähtökohtaisesti hybridinä, mutta osatoteuttajien paikkakunnilla järjestetään myös yhteisiä livekokoontumisia etäkoulutusten äärelle, mikä vahvistaa paikallisen verkoston kohtaamista ja vuorovaikutusta. Koulutustarpeiden selvitystä varten on käynnissä kysely, jonka vastauksissa tärkeimmiksi oman osaamisen kehittämisen teemoiksi ovat tähän asti nousseet johtamiseen liittyvät teemat, palveluiden saavutettavuus, yrittäjyys ja liiketaloudelliset näkökulmat sekä sopimus- ja tekijänoikeuskysymykset.

– Vastauksista käy ilmi, että alan toimijat kokevat edelleen kuormitusta pandemian jälkeisessä “uudessa normaalissa” toimintaympäristössä, ja yleinen taloudellinen ja poliittinen tilanne aiheuttaa suurta epävarmuutta ja huolta. Sirpaleinen työ ja toimeksiantojen lyhentynyt aikajänne vaikeuttavat työn ennakointia ja suunnittelua, Susanna Ihanus kertoo.

Koulutusten teemat vastaavat hyvin ennakoitua koulutustarvetta. Kevään ensimmäinen koulutuskokonaisuus on aiheesta Tutkimusmatka itsensä johtamiseen – tiedosta toimeenpanoon.

Kohtaamisia ja tuottajien henkisen infran kehittämistä

Tuottajakeskus Living Lab tukee tuottajia kehittymään ammatissaan. Ammatissa kehittyminen on prosessi, jossa tarvitaan kohtaamisia, keskustelua ja reflektointia työn äärellä. Ammatti-identiteetti muotoutuu oman työn arvioinnin ja palautteen myötä. Tuottaja tekee usein työtä ilman vertaisia omassa organisaatiossa. Vertaisten tapaaminen turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä on tärkeää sekä verkostoitumisen, ammatillisen kasvun että työhyvinvoinnin edistämisen näkökulmista. Tätä tarkoitusta varten hankkeessa järjestetään mentorointia ja työnohjausta toimialueiden tuottajille. Yksilöiden henkilökohtaiset valmiudet vahvistuvat, ja lisäksi kulttuurituotannot kehittyvät kokonaisvaltaisesti niin tuotannollisesti kuin taloudellisesti koko hankkeen toimialueella.

Tapaamisten, yhteistoiminnan ja mentoroinnin avulla haetaan vahvaa luottamusta kollegaverkostolle, joka jatkaa toimintaa myös hankkeen jälkeen.

– Pysyviä rakenteita on jo saatu aikaiseksi aiemmilla toimenpiteillä, sillä Pirkanmaalla tuottajaverkosto päätti järjestäytyä omaksi yhdistyksekseen ja Pirkanmaan luovat tuottajat ry perustettiin helmikuussa 2023, Ihanus kuvailee toiminnan vaikutuksia.

Yhteisen verkoston kautta kulttuurialan niin sanotun vapaan kentän toimijoiden (yritykset, yhdistykset, työryhmät) sekä taide- ja kulttuuri-instituutioiden on jatkossa helpompi löytää tuottajaosaamista, mikä edesauttaa erityisesti freelance-tuottajien työllistymistä koko alueella. Luovien alojen tuottajuuden hyödyntäminen muilla aloilla kasvaa ja luo uutta liiketoimintaa sekä tuote- ja palveluinnovaatioita. Toteutettavalla liiketoimintaosaamisen kartoituksella selvitetään myös tapoja kytkeä tuottajien osaaminen alueiden elinkeinoelämän kehittämiseen.

Hankkeen budjetti on 951 161 € ajalle 1.1.2024–30.6.2026. Projekti on yksi ensimmäisistä Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen ESR+ -teemasta rahoitetuista kokonaisuuksista.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Yleisöä tuottajien urapäivillä.
Tuottajaverkoston säännölliset tapaamiset jatkuvat Tuottajakeskus Living Lab -hankkeessa Pirkanmaalla ja laajentuvat myös valtakunnallisesti projektin osatoteuttajien alueilla. Verkostotapaamiset vakiintuivat TAMKin koordinoimassa Tuottajapankki-hankkeessa vuosina 2021–2023.
Lataa

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Varaudutaan viisaasti – valtakunnalliset AMK-päivät järjestettiin Tampereella 17.–18.4.19.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Ammattikorkeakoulujen suurin vuosittainen tapahtuma järjestettiin Tampere-talossa 17.–18.4.2024. Valtakunnallisten AMK-päivien järjestäjinä olivat Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry:n sekä STTK:n ja Akavan kanssa. Tapahtuman ajankohtainen teema oli Varaudutaan viisaasti.

Muuttuva yhteiskunta muovaa kuvataiteilijoiden työtä – uusi koulutushanke lisää alan arvostusta ja mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon11.4.2024 10:16:32 EEST | Tiedote

Kuvataiteilijoiden sosiaalistaloudellinen asema on heikko ja taiteilijan työ on usein projektimuotoista. Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä, sillä kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat ja tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja. Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Globe Art Point -yhdistyksen toteuttama Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä (KUVATA) -hanke vastaa uudenlaisiin osaamistarpeisiin.

Opiskelijat tulevaisuuden tekijöinä: maakuntaroadshow tuo nuoret seutukaupunkeihin4.4.2024 10:11:18 EEST | Tiedote

Pienten kuntien haasteena on osaajapula ja koulutusmahdollisuuksien puute, mikä johtaa nuorten muuttoliikkeeseen isommille paikkakunnille. Tampereen ammattikorkeakoulun maakuntakorkeakoulun aluekehittäjät pyrkivät parantamaan pienten kuntien vetovoimaa, lisäämään työvoiman saatavuutta, edistämään yritysten kehitystä ja tarjoamaan nuorille jatkokoulutusmahdollisuuksia siten, että napanuora kotikuntaan ei pääsisi katkeamaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye