Sokerituotteiden verotuksella ei ole vaikutusta hammashoidon tarpeeseen
Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sokerituotteita koskevan verotuksen vaikutuksia julkisen hammashoidon tarpeisiin ja kustannuksiin. Aihetta ei ole aiemmin tutkittu Suomessa.
Tutkimuksessa hyödynnettiin suomalaisista rekistereistä saatuja pitkittäisaineistoja vuosilta 2011-2020.
Vuosina 2011–2016 Suomessa oli käytössä makeisvero, joka koski makeisia, jäätelöitä ja virvoitusjuomia. Tutkimusjakson loppupuolella, vuosina 2017-2020 makeiset ja jäätelö eivät enää olleet valmisteveron alaisia.
Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän valmisteverotuloja saatiin sokeripitoisista tuotteista, sitä suuremmat olivat julkisten hammashoitopalvelujen ja suun perushoitotarpeiden kokonaistoimintakustannukset. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun sokerituotteista kertyi enemmän verotuloja, myös julkisten hammashoitopalvelujen ja suun perushoitotarpeiden kustannukset kasvoivat.
Keskimääräisen sokerin kulutuksen ei kuitenkaan havaittu vaikuttavan julkisten hammashoitopalvelujen kokonaiskustannuksiin eikä suun perushoitotarpeisiin.
Tutkimuksen mukaan sokerin kulutus pysyi suhteellisen vakiona Suomessa vuosina 2011-2020, vaikka makeiset ja jäätelö eivät olleet enää tarkastelujakson loppupuolella valmisteveron alaisia.
Julkisten hammashoitopalvelujen kokonaiskustannusten määrä kasvoi tutkimusjakson aikana keskimäärin 1,9 prosenttia vuodessa.
Vaikka sokerituotteiden verotus ei näytä vaikuttavan sokerin kulutukseen, lisää se kuitenkin merkittävästi kansallisia kokonaisverotuloja. Nämä tulot voitaisiin tutkijoiden mukaan investoida edelleen suun ja yleisen terveyden edistämiseen.
”Tutkimuksemme osoittaa, että ihmiset eivät luovu sokeripitoisista tuotteista verotuksesta huolimatta. On siis tutkittava muita vaihtoehtoja sokerin kulutuksen vähentämiseksi. Investoinnit terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen on asetettava etusijalle, koska ne tuottavat yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä suuria säästöjä", sanoo tutkija Saujanya Karki väestöterveyden tutkimusyksiköstä.
Tutkimus julkaistiin huhtikuussa Acta Odontologica Scandinavica -lehdessä: Jokirinta J, Päkkilä J, Mourelatos E, Sipola S, Laitala ML, Karki S. Trend in basic oral treatment needs in relation to taxation of sweets, ice cream, and sugar-sweetened beverages in Finland: a registry-based study. Acta Odontol Scand. 2024 Apr 16;83:160-165. doi: https://doi.org/10.2340/aos.v83.40335
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yliopistonlehtori Saujanya Karki, Oulun yliopisto, 050 473 2337 (englanti), saujanya.karki@oulu.fi
Professori Marja-Liisa Laitala, Oulun yliopisto, 040 058 0741 / 0294 48 5423, marja-liisa.laitala@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Kutsu medialle: Miten luonto tuottaa terveysvaikutuksia ruokaan? Yleisötilaisuus Hyvinkäällä3.5.2024 09:20:00 EEST | Kutsu
Oulun yliopiston johtaman Argumenta-hankkeen Terve ympäristö – terve ihminen sekä FOOD-tutkimusohjelman yhteinen yleisötilaisuus Hyvinkäällä Knehtilän tilalla 7. toukokuuta esittelee uusinta tutkimustietoa ruoan terveellisyydestä.
Kohti yliopistoa -koulutus tukee maahanmuuttajien polkua yliopistoon2.5.2024 10:02:05 EEST | Tiedote
Oulussa alkaa valmentava koulutus maahanmuuttajille, joiden tavoitteena on suomenkielisiin yliopisto-opintoihin hakeutuminen. Oulun ja Lapin yliopistojen toteuttama Kohti yliopistoa -koulutus on ainutlaatuinen Pohjois-Suomessa. Haku ensimmäiseen koulutukseen on juuri alkanut.
Raskausdiabeteksen diagnostisia kriteerejä ei ole Suomessa syytä muuttaa2.5.2024 06:50:00 EEST | Tiedote
Raskausdiabetes on yksi yleisimmistä raskaudenaikaisista ongelmista, johon Suomessa sairastuu keskimäärin viidesosa synnyttäjistä, yhteensä noin 9 000 naista vuosittain. Raskausdiabeteksen merkittävin seuraus on sikiön liian suuri koko eli makrosomia, joka lisää syntymään liittyviä komplikaatioita.
Kimalaiset rakentavat legopalikoilla tiedettä ja tunnistavat tiimityön arvon1.5.2024 03:01:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuore tutkimus kertoo kimalaisten uskomattomasta kyvystä ymmärtää tiimityön tärkeys uusissa haasteissa. Tutkimus, joka julkaistiin arvostetussa Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä, paljastaa että kimalaiset eivät ole pelkkiä ahkeria pölyttäjiä, vaan myös nokkelia tiimityöläisiä. Ne oppivat työskentelemään yhdessä ratkaistakseen vaativia tehtäviä ja näyttävät ymmärtävän parinsa roolin. Myös kimalaistutkimus-videot käytettävissä.
Ylipaino muuttaa aivojen pulsaatioita25.4.2024 06:55:00 EEST | Tiedote
Korkea painoindeksi (BMI) on uuden tutkimuksen mukaan yhteydessä muutoksiin aivojen fysiologisissa pulsaatioissa, jotka ovat avainasemassa aivojen nestekierron ylläpitämisessä ja niiden puhdistumisessa kuona-aineista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme