Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnot ympäristövaikutusten arviointiohjelmista koskien OX2 Finland Oy:n Tyrskyn merituulivoimapuistohanketta ja mantereen sähkönsiirtoa Tyrskyn merituulivoimapuistolle (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

OX2 Finland Oy:n suunnittelema merituulivoimapuisto Tyrsky sijoittuu Pohjanlahdelle Suomen talousvyöhykkeelle noin 30–49 km päähän rannikosta. Hankealuetta lähimmät paikkakunnat ovat Kaskinen, Närpiö ja Korsnäs.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus merenpinnasta on enintään 370 m ja yksikköteho enintään 25 MW. Merituulivoimapuisto koostuu maksimissaan 95 tuulivoimalasta ja tuotettu sähkö tuodaan maihin merikaapeleilla. Sähkönsiirto mantereella toteutetaan joko 400 kV ilmajohdoilla ja rantautumisalueen lähellä sekä yhdessä hankevaihtoehdossa maakaapeleilla. Vaihtoehtoja sähkönsiirtoreiteiksi on viisi ja ne sijoittuvat seitsemän kunnan alueelle: Kristiinankaupunkiin, Närpiöön, Korsnäsiin, Maalahdelle, Kurikkaan, Laihialle ja Mustasaareen. Hankkeessa tarkastellaan lisäksi mahdollisuutta vedyntuotantoon merialueella, johon liittyy vetyputket hankealueelta mantereelle.

Hanketta koskee kaksi erillistä YVA-menettelyä, Tyrskyn merituulivoimapuisto ja energiansiirto merialueella ja Mantereen sähkönsiirto Tyrskyn merituulivoimapuistolle. Kuulemisessa näistä saatiin yhteensä 53 lausuntoa viranomaisilta sekä 53 mielipidettä. Lausunnoissa merituulivoimapuistoa koskien esiin nousivat mm. hankkeen vaikutukset linnustoon, maisemaan sekä vesiluontoon; mielipiteissä maisemavaikutukset ja yleisesti vaikutukset virkistyskäyttöön sekä luontoon nähtiin merkittäviksi. Mantereen sähkönsiirtoa koskevissa lausunnoissa ja mielipiteissä nousivat esiin sähkönsiirron vaikutukset ihmisten viihtyvyyteen, maisemaan, luonnolle, metsätalouteen ja maatalouteen. Kuulemispalautteessa mm. kritisoitiin pitkiä sähkönsiirtovaihtoehtoja ja toivottiin sähkönsiirtoa suunniteltavan eri tuulivoimahankkeissa yhteistyönä.

YVA-menettelyssä yhteysviranomaisena toimiva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus katsoo, että arviointiohjelman ja saadun palautteen perusteella tulee merituulivoiman osalta erityisesti huomioida rakentamisen vaikutukset linnustoon, vedenlaatuun ja vedenalaiseen luontoon. Mantereen sähkönsiirron osalta tulee huomioida erityisesti maisemaan, luontoon sekä ihmisten viihtyvyyteen ja virkistyskäyttöön kohdistuvat vaikutukset. Myös yhteisvaikutukset tulee huomioida sekä merituulivoimahankkeita koskien että mantereella muiden tuulivoimahankkeiden ja niihin liittyvän sähkönsiirron osalta.

Arviointiohjelmat ja ELY-keskuksen lausunnot kokonaisuudessaan löytyvät verkkosivuilta osoitteesta www.ymparisto.fi/tyrskymerituulivoimaYVA ja www.ymparisto.fi/tyrskysahkonsiirtomantereYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Ylitarkastaja Jutta Lillberg-Puskala, puh. 0295 027 655 (merialue)
Ylitarkastaja Pia Jaakola, puh 0295 027 638 (mantereen sähkönsiirto)
Ylitarkastaja Elina Venetjoki, puh. 0295 016 403
Yksikön päällikkö Anne Polso, puh. 0295 027 975

Kuvat

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye