Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuustankkerit ovat jatkossakin Suomen lipun alla

Jaa

Nestemäisten polttoainekuljetusten huoltovarmuutta turvataan jatkossakin Suomen lipun alla liikkuvilla aluksilla. Huoltovarmuuskeskus (HVK), Ilmarinen ja Neste ovat sopineet jatkavansa puitesopimusta, joka takaa neljän tankkerin ja kolmen hinaajan olevan kaikissa olosuhteissa Suomen omassa käytössä.

Tuotetankkeri Halti
Tuotetankkeri Halti Kuva: Oskari Säntti

HVK:n, eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen, Neste Shipping Oy:n ja Neste Oyj:n välinen Navidom-järjestely on perustettu vuonna 2013. Järjestelyn taustalla on tarve turvata nestemäisten polttoaineiden kuljetusten huoltovarmuus myös yhteiskunnan häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa sekä kuljetuskapasiteetin säilyminen kotimaisessa omistuksessa ja määräysvallassa.

Neste on vuokrannut alukset, neljä tankkeria ja kolme hinaajaa alukset omistavilta yhtiöiltä pitkäaikaisilla vuokrasopimuksilla. Alukset on rekisteröity Suomen alusrekisteriin. Normaalioloissa Neste käyttää aluksia omien tuotteidensa kuljetuksiin, mutta tarvittaessa alukset ovat hyödynnettävissä huoltovarmuustarkoituksiin.

Järjestelyn piirissä olevien alusten hallinnoinnista vastaavan Navidom Oy:n omistus jakautuu niin, että Neste Oyj omistaa 50 prosenttia, HVK ja Ilmarinen molemmat 25 prosenttia. HVK ja Ilmarinen omistavat molemmat 50 prosenttia alukset omistavista yhtiöistä. Järjestelystä koituu tuottoa HVK:lle ja Ilmariselle.

Navidom-järjestelyn puitesopimus ja liitännäiset sopimukset sekä alusyhtiöiden ja Nesteen väliset alusten vuokrasopimukset ovat päättymässä huhtikuun 2024 lopussa, nyt uusittu järjestely mahdollistaa toiminnan jatkamisen.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Hallintojohtaja Rain Mutka, Huoltovarmuuskeskus
Yhteydenotot assistentti Emmi Laaksosen kautta: emmi.laaksonen@nesa.fi, p. 029 505 1017

Tietoa Huoltovarmuuskeskuksesta

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

HVK:n vuosikatsaus 2023: ”Haasteiden ja onnistumisten vuosi”27.5.2024 14:05:46 EEST | Tiedote

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaa vuonna 2023 leimasi varautuminen turvallisuusympäristön epävakauteen ja laaja-alaisen vaikuttamisen mahdollisuuteen niin Suomessa kuin kansainvälisesti. HVK on toiminut uudessa organisaatiomallissa, huoltovarmuustoiminta on siirtynyt riskiperusteiseen toimintamalliin ja yhteistyö turvallisuusviranomaisten on tiivistynyt entisestään. Lisäksi HVK on jatkanut voimakkaasti verkostoyhteistyön kehittämistä yhdessä Huoltovarmuusorganisaation (HVO) kanssa ja edistänyt etenkin kriittisten kohteiden suojelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye