Aalto-yliopisto

Tekoälyteos saa sisäisen äänesi puhumaan sinulle kauniisti – kokeile Tiedekulmassa 7. toukokuuta

Jaa

Kyle McDonaldin ja Lauren Lee McCarthyn tekoälyä hyödyntävä interaktiivinen VR-taideteos Voice in My Head tulee Tiedekulmaan tiistaina 7. toukokuuta.

Kuva teoksesta, jossa pienessä ruudussa näkyy ihminen ja vieressä kenttä, jossa tekstiä.
Teoksessa ChatGPT puhuu kokijalle tämän omana sisäisenä äänenä. Voice in My Head

Generatiivisen tekoälyn valtava edistys on nostanut ajankohtaiseksi myös kysymyksen tekoälyn luovista kyvyistä. Voisiko tekoäly ohittaa ihmiset taiteilijoina tulevaisuudessa? Mitä tapahtuu teknologian ja taiteellisen ilmaisun risteyskohdissa? Entä millaiseksi luova prosessi muodostuu ihmisen ja algoritmin välillä? Onko kaikki taiteellinen ilmaisu pelkästään inhimillistä pyrkimystä vai voivatko tietokoneet todella osallistua luovaan prosessiin?

Yhdysvaltalaisten Kyle McDonaldin ja Lauren Lee McCarthyn Voice in My Head -teos tutkii tekoälyn vuorovaikutuksen mahdollisuuksia luomalla kokemuksen, jossa ChatGPT puhuu kokijalle tämän omana sisäisenä äänenä. Teoksen kävijöille annetaan langaton kuuloke, joka yhdistetään sovellukseen. Kokija kuulee oman kloonatun äänensä, joka kommentoi, neuvoo ja ohjaa keskusteluja – halusi kokija sitä tai ei. 

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston järjestämän Creative Technologies -sarjan tekoälykeskustelujen kevät huipentuu McDonaldin ja McCarthyn teokseen sekä keskusteluun aiheesta “Can Computers Create Art?” 7. toukokuuta Tiedekulmassa, Yliopistonkatu 4.

Voice in My Head -teos on koettavissa tapahtuman yhteydessä kello 10–20. Teokseen voi varata ajan täältä: https://studios.aalto.fi/bookable/ 

Can Computers Create Art? -keskustelua voi seurata kello 17–19 paikan päällä Tiedekulmassa ja verkossa: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=279851607.

Keskustelun osallistuvat taiteilija Kyle McDonald, vanhempi yliopistonlehtori Tomi Slotte Dufva (Aalto-yliopisto) ja tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen (Helsingin yliopisto). Keskustelun vetää toimittaja Anu Partanen

Huomioithan, että teos hyödyntää tekoälytyökaluja käyttämällä ääni- ja puhenäytteitäsi vastausten tuottamiseen. Tapahtuma on avoin kaikille. Lisätietoja saatavilla verkkosivuillamme: https://studios.aalto.fi/.

Tapahtuman tiedot

Tiistaina 7. toukokuuta 2024
Voice in my head -teos klo 10–20
Can computers create art? -keskustelu klo 17–19
Tiedekulma, Helsingin yliopisto, Yliopistonkatu 4
Tapahtuman kieli on englanti

Taiteilijat

Kyle McDonald ja Lauren Lee McCarthy ovat tunnettuja digitaalisen median edelläkävijöinä, tutkien teknologian ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen sosiaalisia ja teknisiä aspekteja.

https://kylemcdonald.net

https://lauren-mccarthy.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hetta Huhtamäki
Tuottaja, Aalto Studios
050 433 7130
hetta.huhtamaki@aalto.fi

Kuvat

Kuva teoksesta, jossa pienessä ruudussa näkyy ihminen ja vieressä kenttä, jossa tekstiä.
Teoksessa ChatGPT puhuu kokijalle tämän omana sisäisenä äänenä.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Tutkimus: Terveydenhuollon laitehankinnoissa katsotaan enemmän hintalappua kuin pitkän aikavälin tuloksia12.6.2024 09:19:24 EEST | Tiedote

Säästöistä palkitseva bonus sai hankinta-ammattilaiset valitsemaan edullisemman laitevaihtoehdon kalliimman, hoidon kannalta lupaavamman sijaan. Lyhyen aikavälin säästö voi tulla ajan myötä kalliiksi. Siksi kannustimien pitäisi palkita myös hankintojen vaikuttavuudesta, kuten paremmista hoitotuloksista ja nopeammasta paluusta työelämään, sanovat tutkijat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye