EU-vaalikampanjassa korostetaan äänestämisen merkitystä demokratian suojelemiseksi
Euroopan parlamentti käynnisti maanantaina kesäkuun EU-vaalien tiedotuskampanjansa, jossa muistutetaan äänestämisen ja toimivan demokratian merkityksestä.
Kesäkuun EU-vaaleissa 6.–9.6. yli 370 miljoonalla ihmisellä 27 jäsenmaassa on oikeus äänestää. Parlamentti käynnistää viestintästrategiansa toisen vaiheen, jossa EU-kansalaisille jaetaan tietoa ja heitä kannustetaan äänestämään.
Suomessa varsinainen vaalipäivä on 9.6.2004. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 29.5.–4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.–1.6.2024.
Kampanjassa korostetaan demokratian merkitystä ja sen tunnuslauseena on: ”Käytä ääntäsi, tai muut päättävät puolestasi”. Monipuoliseen kampanjaan sisältyy mm. mediatapahtumia, erilaisten yhteisöjen ja kumppanien osallistumista sekä niitä koskevia aloitteita sekä koulutusta.
Neljän minuutin mittaisella ”Käytä ääntäsi” -videolla nähdään, kun vanhukset eri EU-maista kertovat seuraaville sukupolville kokemuksistaan ja demokratian merkityksestä. Heidän puheenvuoroissaan korostuu, ettei demokratiaa ja siihen liittyviä oikeuksia saa pitää itsestäänselvyytenä.
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi:
”Euroopan unionin demokratia on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Äänesi päättää Euroopan suunnan seuraavaksi viideksi vuodeksi. Se määrittää, millaisessa Euroopassa haluamme elää”.
”Älä anna toisten päättää puolestasi. Äänestä 9. kesäkuuta 2024. Jokainen ääni on tärkeä.”
Yhteinen vastuu
Euroopan unioni kohtaa muuttuvia haasteita. Kesäkuussa pidettävien vaalien lähestyessä Euroopan parlamentti vahvistaa olevansa sitoutunut edistämään vuoropuhelua, yhtenäisyyttä ja aktiivista kansalaisuutta. ”Käytä ääntäsi, tai muut päättävät puolestasi” on vahva muistutus siitä, että demokratia on arvokas perintö, jota kaikkien täytyy vaalia ja puolustaa.
”Demokratia on yhteinen vastuumme – ei tiettyä poliittista aatetta tai aihetta kohtaan – vaan toisiamme kohtaan”, totesi Euroopan parlamentin tiedottaja Jaume Duch. ”Eurooppalainen demokratia yhdistää meitä enemmän kuin uskommekaan: yli valtionrajojen, poliittisten näkemyserojen ja sukupolvien. Näinä vastakkainasettelun aikoina tämän voi helposti unohtaa. Kampanjamme tarkoituksena on muistuttaa siitä, mikä meitä yhdistää.”
Kampanjaan kuuluvassa videossa tarkastellaan lähemmin monien sellaisten Euroopan maiden kirjavaa historiaa, jotka ovat kokeneet aseellisia konflikteja tai yksilönvapauden rajoituksia, sekä sitä, kuinka epävakaa demokratia on, jos sitä ei ylläpidetä aktiivisesti.
Kiinnostus EU-vaaleja kohtaan nousussa
Vuoden 2019 EU-vaaleissa kaikkiaan yli puolet (50,6%) äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Euroopan parlamentti teki keväällä 2024 Eurobarometri-kyselytutkimuksen, johon osallistui yli 26 000 vastaajaa kaikista EU:n jäsenmaista. Siitä ilmeni, että 60 % eurooppalaisista on kiinnostunut kesäkuussa pidettävistä vaaleista. Tämä on 11 prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä 2019 (kolme kuukautta ennen edellisiä EU‑vaaleja). Lisäksi 71 % vastaajista sanoi, että he todennäköisesti äänestävät. Määrä on 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin viime kerralla.
Suomalaisista vuoden 2019 EU-vaaleissa äänesti 40,8 % kaikista äänioikeutetuista (ulkosuomalaiset mukaan lukien). Keväällä 2024 toteutetun Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 64 % suomalaisvastaajista on kiinnostunut EU-vaaleista, mikä on 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten EU-vaalien alla keväällä 2019. Suomalaisista 79 prosenttia puolestaan sanoi samaisessa kyselyssä, että he äänestäisivät todennäköisesti EU-vaaleissa, jos ne pidettäisiin ensi viikolla. Lukema on 18 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2019 EU-vaalien alla.
Lisäksi kysely osoitti myös, että neljä viidestä eurooppalaisesta on sitä mieltä, että ”Äänestäminen on tärkeää, jotta demokratia pysyy vahvana” (81%) ja että ”Äänestäminen on tärkeää, jotta varmistetaan parempi tulevaisuus tuleville sukupolville” (84%).
Yli kahdeksan kymmenestä eurooppalaisesta (81%) katsoo, että äänestäminen on entistä tärkeämpää nykyisen geopoliittisen tilanteen vuoksi. Suomalaisvastaajista tätä mieltä on 94 prosenttia.
Video ”Käytä ääntäsi” on katsottavissa kaikissa jäsenmaissa 29. huhtikuuta 2024 alkaen.
Lisätietoa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niina SalorantaLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0407205025niina.saloranta@europarl.europa.euRoosa PurhonenLehdistötiedottajaEuroopan parlamentin Suomen-toimisto
Puh:0403510264roosa.purhonen@europarl.europa.euMuut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Kutsu: Toimittajatilaisuus komissaariehdokkaiden kuulemisista to 31.10. klo 1030.10.2024 09:29:23 EET | Kutsu
Etäyhteyksin järjestettävässä tilaisuudessa mepit Aura Salla (EPP, kok.), Eero Heinäluoma (S&D, sd.), Sebastian Tynkkynen (ECR, ps.), Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.) ja Li Andersson (The Left, vas.) kertovat odotuksistaan ja siitä, mihin kiinnittää huomiota, kun komissaariehdokkaita tentataan parlamentin valiokunnissa.
María Corina Machado och Edmundo González Urrutia tilldelas Sacharovpriset 202424.10.2024 13:32:44 EEST | Pressmeddelande
Ledaren för Venezuelas demokratiska krafter och oppositionens kandidat i presidentvalet i juli får 2024 års Sacharovpris för tankefrihet.
Vuoden 2024 Saharov-palkinto María Corina Machadolle ja Edmundo González Urrutialle24.10.2024 13:32:44 EEST | Tiedote
Venezuelan demokraattisten voimien johtaja ja opposition ehdokas heinäkuun presidentinvaaleissa saavat vuoden 2024 mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon.
Kutsu: Brysselin tiellä 30 vuotta – mikä on Suomen paikka EU:ssa? Keskustelutilaisuus 30.10. klo 16–17 Oodissa24.10.2024 10:37:34 EEST | Kutsu
Aiheesta keskustelevat entinen meppi, kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri, entinen Euroopan parlamentin varapuhemies Heidi Hautala sekä Sitran vanhempi neuvonantaja, entinen Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Antti Peltomäki. Keskustelun juontaa Euroopan hybridikeskuksen johtaja Teija Tiilikainen.
Daphne Caruana Galizias journalistpris 2024 går till en granskning av försvinnanden av ensamkommande barn23.10.2024 20:48:41 EEST | Pressmeddelande
På onsdagen meddelades att 2024 års Daphne Caruana Galizia-pris för journalistik går till Lost in Europe, för deras granskning av försvinnanden av över 50 000 ensamkommande migrerande barn.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme