Euroopan kulttuuriperintötunnuksen haku käynnistyy
Keväällä on 2024 on jälleen mahdollista hakea Euroopan kulttuuriperintötunnusta. Euroopan komissio on myöntänyt tunnuksen yhteensä 67 kohteelle 20 eri maassa. Suomen ensimmäiset kulttuuriperintötunnukset on myönnetty Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampukselle ja tasa-arvoiselle koulutukselle sekä Kalevalalle elävänä eeposperinteenä. Museovirasto koordinoi hakua Suomessa.
Euroopan kulttuuriperintötunnuksen tavoitteena on lisätä Euroopan kansalaisten tietämystä Euroopan historiasta ja maanosan yhteisestä, monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä. Tunnuksen myöntää Euroopan komissio.
”Kulttuuriperintötunnus tarjoaa monenlaisille kulttuuriperintötoimijoille mahdollisuuden tuoda työtään esille Euroopan mittakaavassa, luoda verkostoja ja vahvistaa toimintaansa. Odotamme innolla uusia hakemuksia – minkälaista Eurooppa me haluamme olla esittämässä ja rakentamassa”, painottaa erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta.
Aiehakemus edeltää varsinaista hakua
Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) haku jakautuu kahteen vaiheeseen: nyt alkavan aiehaun jälkeen seuraa varsinaisen hakemuksen laadinta Euroopan komissiolle.
Tunnuksesta kiinnostunutta kohdetta edustavat yhteisöt voivat tehdä aiehakemuksen suomeksi. Hakemus on jätettävä Museovirastolle viimeistään 7.6.2024. Aiehakemusten joukosta valitaan kohde, josta laadittu varsinainen hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2025. Valinnassa mukana ovat Museovirasto ja Euroopan kulttuuriperintötunnuksen ohjausryhmä, ja lopullisen päätöksen Suomen ehdokkaasta tekee opetus- ja kulttuuriministeriö.
Museoviraston verkkosivulla on kattava tietopaketti Euroopan kulttuuriperintötunnuksesta ja sen hakemisesta. Museovirasto järjestää 20. toukokuuta webinaarin, jossa opastetaan tunnuksen hakemiseen.
Monenlaisia kohteita eri puolilta Eurooppaa
Tunnuksia on jaettu vuodesta 2013 alkaen yhteensä 67 kohteelle, jotka liittyvät muun muassa rakennusperintöön, kulttuuriympäristöön ja aineettomaan kulttuuriperintöön. Tunnus voidaan myöntää EU:n alueella sijaitseville kohteille, jotka ovat Euroopan historian, kulttuurin ja yhdentymisen kannalta avainasemassa. Kohteita tulee myös kehittää pedagogisen hankkeen kautta, joka avaa kohteen kansainvälistä merkitystä erityisesti nuorille. Kohteen on myös jo oltava toimintakykyinen ja sen suojelun kunnossa.
Kulttuuriperintötunnuksia on myönnetty museoille, arkeologisille kaivauksille, muistomerkeille, arkistoille sekä kulttuuriperinnön parissa toimiville instituutioille. Esimerkiksi Schengenin kylä Belgiassa, Ateenan historiallinen keskusta, Azoreiden vedenalainen perintö sekä Kuolemanrangaistuksen kieltävä asiakirja Portugalissa ovat saaneet tunnuksen.
Tervetuloa infowebinaariin!
Hakuun liittyvä webinaari järjestetään verkossa 20.5 klo 10–12. Tapahtuma tallennetaan. Ilmoittaudu tapahtumaan!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Leena Marsio, leena.marsio@museovirasto.fi, puh. +358 29533 6017
Kuvat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Uusi 3D-digitoinnin ohje tukee kulttuuriperinnön dokumentointia ja säilyttämistä30.10.2024 09:33:10 EET | Tiedote
Museoviraston uusi ohje tarjoaa perusteet 3D-digitoinnin taltioimisesta sekä 3D-datan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä kulttuuriperintötyössä. Opas antaa myös käytännön ohjeistusta 3D-hankkeiden tilaamiseen.
Museoviraston yt-neuvottelut johtavat palveluiden supistamiseen, museokohteiden sulkemiseen ja laajoihin lomautuksiin24.10.2024 14:00:00 EEST | Tiedote
Museoviraston yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Neuvotteluissa haettiin 3,2 miljoonan euron leikkauksia vuoden 2025 toimintamenoista. Museovirastossa toimivan Suomen kansallismuseon museokohteista suljetaan Seurasaari, Hvitträsk, Louhisaari sekä Langinkoski. Kulttuuriympäristöön, kokoelmiin ja museoalaan liittyvät asiantuntija- ja viranomaispalvelut supistuvat ja hidastuvat, ja kehittämishankkeita keskeytetään. Taloutta sopeutetaan lomauttamalla viraston lähes koko henkilöstö eri pituisiksi ajoiksi, vähentämällä määräaikaisuuksia, jättämällä kausityöntekijöitä palkkaamatta sekä leikkaamalla palvelunostoja mittavasti.
Museovirasto avasi avustushaun kulttuuriperintöalan yhteisöjen toimintaan vuodelle 20258.10.2024 09:38:54 EEST | Tiedote
Museoviraston jakamalla avustuksella vahvistetaan valtakunnallisten tai muiden kansallisesti merkittävien kulttuuriperintöalan yhteisöjen toiminnan edellytyksiä. Avustuksia haetaan Haeavustuksia.fi-palvelun kautta 12.11.2024 klo 15 mennessä.
Varkauden teollinen perintö Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi1.10.2024 10:38:00 EEST | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut Museoviraston esityksestä Varkauden teollisen perinnön Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) seuraavaksi hakijaksi. Varkauden museokeskus Konstin, Varkauden kaupungin sekä Visit Varkauden yhdessä hakema kohde tuo teollistumisen historiaa itäisessä Suomessa työväenliikkeen noususta kansalaisyhteiskunnan muotoutumiseen lähes 300 vuoden ajalta. Tunnukset myöntää Euroopan komissio.
Tilastokortit esittelevät museoiden vuotta 202326.9.2024 15:39:30 EEST | Tiedote
Museovirasto on julkaissut vuoden 2023 Museotilaston tietoja esittelevät Tilastokortit. Tilastot kertovat laajasti museoiden monipuolisesta toiminnasta. Ennätyksiä tehtiin niin käyntimäärissä kuin museoiden tuloissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme