Finavia Oyj

Finavian tammi-maaliskuu 2024: Lapin lentoasemien vahva kasvu jatkui – Helsinki-Vantaan vaihtomatkustus edelleen vähäistä

Jaa

Tammi-maaliskuussa 2024 Finavian lentoasemilla oli reitti- ja tilauslentojen matkustajia yhteensä 4,6 miljoonaa (4,5 miljoonaa). Matkustajamäärä kehittyi positiivisesti erityisesti Rovaniemen lentoasemalla, jolla vahvan joulusesongin jälkeen nähtiin +28 % kasvu. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärän palautuminen on kaksoiskriisin vaikutuksesta hitaampaa kuin keskimäärin muilla lentoasemilla Euroopassa. Venäjän ylilentokiellon vaikutusten vuoksi Aasiasta Helsinki-Vantaan kautta Eurooppaan tapahtuva vaihtomatkustus on edelleen noin 30 % vähäisempää kuin vuonna 2019.

Tammi-maaliskuu 2024 lyhyesti

 • Finavian liikevaihto kasvoi 8,9 prosenttia ja oli 100,2 miljoonaa euroa (92,0). Liikevaihdon kasvun taustalla olivat erityisesti lentoliikenteen tuottojen ja maahuolintatuottojen positiivinen kehitys.
 • Liiketulos oli -5,5 miljoonaa euroa (-10,2), eli -5,5 prosenttia (-11,1) liikevaihdosta. Tappion pienentymiseen vaikutti kasvaneen lentoliikenteen tuottojen lisäksi myös lentoasemilla harjoitettavan kaupallisen liiketoiminnan positiivinen kehitys ja hyvä kulujenhallinta.
 • Finavian lentoasemilla oli reitti- ja tilauslentojen matkustajia yhteensä 4,6 miljoonaa (4,5), joista 3,4 miljoonaa (3,2) matkusti kansainvälisillä lennoilla.
 • Lapin lentoasemien matkustajamäärä kasvoi erinomaisen joulusesongin jälkeen vahvasti, ja oli tammi-maaliskuussa 0,7 miljoonaa (0,6), mikä on 18 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.
 • Kotimaan ja kansainvälisen rahdin määrä kasvoi yhteensä 7 prosenttia ja oli 44,3 tuhatta tonnia (41,1).

Suluissa olevat luvut viittaavat samaan vuosineljännekseen edellisenä vuonna.

Finavia-konsernin avainluvut

 

Q1/2024

Q1/2023

Q1-Q4 / 2023

Liikevaihto, milj. euroa

 • Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Verkostolentoasemat
 • Airpro

Muut/eliminoinnit

100,2

60,7

22,4

25,5

-8,4

92,0

57,7

19,7

22,8

-8,1

359,8

247,0

62,6

78,3

-28,1

Liiketulos, milj. euroa

 • Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Verkostolentoasemat
 • Airpro

Muut/eliminoinnit

-5,5

-3,9

-4,9

3,1

0,2

-10,2

-5,8

-6,8

2,8

-0,4

-23,8

12,7

-31,1

1,7

-7,1

Tilikauden tulos, miljoonaa euroa

-12,3

-17,3

-53,8

Omavaraisuusaste, %

41,8

42,7

42,0

Kassavirtapohjaiset investoinnit, miljoonaa euroa

9,6

12,4

52,0

Taseen loppusumma, miljoonaa euroa

1489,7

1 564,6

1 513,0

Henkilöstö keskimäärin

2080

1 984

1 967

Lentoliikenteeseen liittyvät avainluvut

 

Q1/2024

Q1/2023

Kokonaismatkustajamäärä,
milj. matkustajaa

 • Kotimaan lennoilla
 • Kansainvälisillä lennoilla

4,6


1,2
3,4

4,5


1,3
3,2

Lentojen täyttöaste, %

70,5

71,9

Rahti, tonnia

44 307

41 110

Kaupallisten lentojen määrä

47 217

45 320

Lentoasematoimintojen täsmällisyys, %

 • Helsinki-Vantaan lentoasema
 • Verkostolentoasemat


98,4

98,1


98,5

98,2

Finavia julkaisee verkkosivuillaan kuukausittain ajankohtaisia tilastoja matkustajien, laskeutumisten sekä rahdin ja postin määristä.

Toimitusjohtaja Kimmo Mäki:

Suomen lentoasemien matkustajamäärien kehitys koronapandemian jäljiltä on selvästi jäljessä Euroopan muiden lentoasemien keskiarvoon verrattuna. Finavialle strategisesti erittäin tärkeä Aasian ja Euroopan välinen vaihtomatkustus on edelleen vähäistä. Venäjän ylilentokiellon vaikutusten vuoksi Helsinki-Vantaan vaihtomatkustus on noin kolmasosa vähäisempää kuin vuonna 2019.

Katsauskaudella Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä pysyi samana edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna ja oli 3,5 miljoonaa (3,5). Pohjoismaiset verrokkikentät puolestaan ovat kehittyneet positiivisesti: Yhä useampi lentoyhtiö lisäsi lentotarjontaa Kööpenhaminan lentoasemalle, mikä kasvatti sen matkustajamäärää 10,8 %. Tukholman Arlandan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi alkuvuonna 3,6 % ja Oslon lentoaseman 3,6 % edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. *

Helsinki-Vantaan vähäinen matkustajamäärä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti Suomen lentoasemaverkostoon. Aiemmin Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajaperusteisilla tuotoilla pystyttiin rahoittamaan alueellisten lentoasemien toimintaa. Finavian verkostolentoasemiin kuuluu 19 lentoasemaa. Vähäisten matkustajamäärien vuoksi myös verkostoliiketoiminnan toiminta on kokonaisuutena tappiollista. Tappiota syventää katsauskaudella tehty päätös jatkaa valtion tukemaa reittilentoliikennettä Kajaanin, Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion, Jyväskylän ja Joensuun lentoasemille maaliskuulle 2026 saakka. Ostoliikenteen tuki ohjautuu täysimääräisesti lentoja operoivalle lentoyhtiölle. Lentoasemien operointi ei ole tukien piirissä, vaikka maakuntalentojen vähäinen määrä ja matalat täyttöasteet ja siten Finavian matkustajaperusteiset tuotot kyseessä olevilla lentoasemilla ovat hyvin matalat.

Katsauskaudella alueellisten lentoasemien kautta kulki yhteensä 1,1 miljoonaa matkustajaa (1,0). Lentoasemaverkoston matkustajamäärien kasvu keskittyi erityisesti Lapin lentoasemille. Lapin neljän matkailupainotteisen lentoaseman (Rovaniemi, Kittilä, Ivalo ja Kuusamo) matkustajamäärä kasvoi erinomaisen joulu-tammikuun joulusesongin jälkeen vahvasti, ja oli tammi-maaliskuussa 0,7 miljoonaa (0,6), mikä on 18 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna. Matkustajamäärien kasvun ajurina on erityisesti Lapin kansainvälinen matkailu. Kotimaan liikematkustamisen elpyminen on edelleen hidasta.

Vastuullisuusohjelmamme edistyy suunnitellusti. Pitkäjänteinen työmme Helsinki-Vantaan lentoaseman ja asiakaskokemuksen kehittämisessä palkittiin, kun matkustajat valitsivat Helsinki-Vantaan asiakaskokemukseltaan Euroopan parhaaksi kokoluokassaan 15–25 miljoonaa matkustajaa ja liikematkustajat arvioivat Helsinki-Vantaan maailman viiden parhaan joukkoon.

Lentoasemayhtiönä valmistaudumme tulevaisuuden käyttövoimiin, kuten vetyyn, sekä siihen tarvittavaan infrastruktuuriin niin oman kalustossamme kuin lentoasemillamme toimivien yritysten ja lentoyhtiöiden tarpeita ajatellen. Osana pitkäjänteistä kehitystyötä liityimme tammikuussa Suomen vetyklusteriin edistääksemme vedyn roolia ilmailussa. Finavia toteuttaa osana EU-hanketta vetykäyttöisen raskaan lentoasemakaluston pilotoinnin ensimmäisenä Euroopassa.

*Lähde: Lentoasemien julkaisemat lentoliikennetilastot.

Finavia Oyj
Viestintä

Kuvia median käyttöön saa Finavian aineistopankista
Finavian lentoliikennetilastot saa Finavian Taloustiedot-verkkosivulta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa lentoasemayhtiö Finaviasta

Lentoasemayhtiö Finavia johtaa ja kehittää 20 lentoasemaa Suomessa. Sujuvat ja laadukkaat palvelut lentoyhtiöille ja matkustajille ovat meille sydämen asia. Kehitämme Suomen saavutettavuutta ja hyvä lentoyhteyksiä. Olemme sitoutuneet vastuulliseen toimintaan edistääksemme kestävää lentomatkailua. Finavia-konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 360 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 2 540.

Tervetuloa Finavian lentoasemille | Finavia
Vuosikertomukset | Finavia
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finavia
www.twitter.com/helsinkiairport

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finavia Oyj

Suomen suurin hotellikokonaisuus avautuu Helsinki-Vantaalle: ”lentokenttäkaupunkia” palvelee nyt yhteensä 12 hotellia30.5.2024 11:15:03 EEST | Tiedote

Hotelliyritys Strawberryn kaksi uutta hotellia, Clarion Hotel ja Comfort Hotel Helsinki Airport, avaavat ovensa asiakkaille lauantaina 1. kesäkuuta 2024. Lentoaseman terminaalin yhteyteen kohonnut hotellikokonaisuus nostaa lentoasema-alueen hotellitarjonnan kokonaisuudessaan 12 hotelliin. Alueen konferenssi- ja kokoustilat myös kehittyvät avauksen myötä merkittävästi.

Finavia achieves net zero carbon emissions at Ivalo, Kittilä, Kuusamo and Rovaniemi Airports6.5.2024 11:19:24 EEST | Press release

Airport company Finavia has achieved net zero carbon emissions in its own operations at Ivalo, Kittilä, Kuusamo and Rovaniemi Airports. Carbon emissions have been cut by reducing energy consumption in terminals and refuelling airport vehicles with renewable diesel and work machines and emergency power generators with renewable motor fuel oil. In addition, the same airports have also been awarded a sustainable tourism certificate.

Finavia saavuttanut hiilipäästöjen nettonollatason Ivalon, Kittilän, Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemilla6.5.2024 09:18:54 EEST | Tiedote

Lentoasemayhtiö Finavia on saavuttanut nettonollahiilipäästötason omassa toiminnassaan Ivalon, Kittilän, Kuusamon ja Rovaniemen lentoasemilla. Hiilipäästöjä on vähennetty terminaalien energiankulutusta vähentämällä, tankkaamalla lentoasemien ajoneuvoihin uusiutuvaa dieseliä ja työ- ja varavoimakoneisiin uusiutuvaa moottoripolttoöljyä. Lisäksi samoille lentoasemille on myönnetty kestävän matkailun sertifikaatti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye