POP Pankkikeskus osk

Valtakunnallinen tutkimus: joka neljäs asuntolainaa ottanut ei ole varautunut tulojen putoamiseen esimerkiksi työttömyyden vuoksi

Jaa

POP Pankin Iro Researchillä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia suomalaisista asuntolainaa ottaneista ei ole varautunut mitenkään siihen, jos tulot romahtaisivat puolen vuoden ajaksi työttömyyden tai työkyvyttömyyden tai muun vastaavan syyn vuoksi.  Vain 19 prosenttia asuntolainan ottaneista vastaajista on vakuuttanut asuntolainansa.

POP Pankki on teettänyt valtakunnallisen asuntolainan turvaamiseen liittyvän kyselyn
POP Pankki on teettänyt valtakunnallisen asuntolainan turvaamiseen liittyvän kyselyn POP Pankki

60 prosenttia kaikista vastaajista sanoo turvautuvansa tulojen tippuessa säästöihinsä ja sijoituksiinsa. Puolet (52 %) ei-varautuneista asuntolainan ottaneista ei kokenut tarvetta turvata asuntolainaansa. Muita turvaamisen jättämisen syitä olivat turvatuotteiden hinta (22 % kaikista vastaajista) ja se, ettei ole miettinyt asiaa (19 % vastaajista). 

Usko työllistymiseen on edelleen vahva, oman työkyvyn säilyminen huolettaa nuoria ja naisia 

Hieman alle kolmasosa vastaajista kokee oman talouden suurimmaksi riskiksi vakavan sairastumisen. Työttömäksi jääminen huoletti 15 prosenttia vastaajista ja työkyvyttömäksi jäämistä 11 prosenttia vastaajista. Kohonnut korkotaso tai inflaatio eivät sen sijaan nousseet esille erityisinä huolenaiheina.  

Työttömyys ja työkyvyttömyys mietitytti erityisesti 18–34-vuotiaita. Naisia huolestutti jossain määrin miehiä enemmän (14 % vrt. 6 %) perheenjäsenen kuolema sekä työttömäksi jääminen (14 % vrt. 8 %), miehiä taas pohditutti naisia enemmän oma menehtyminen (14 % vrt. 5 %). 35 prosentilla asuntolainan ottaneista on tutkimuksen mukaan henkivakuutus.  

”Tutkimuksen tulos on jossain määrin huolestuttava. Oman kodin tai auton vakuuttamista pidetään päivän selvänä asiana, mutta vain alle viidennes suomalaisesta on turvannut asuntolainansa takaisinmaksun tulojen putoamisen vuoksi. Vaikka moni sanoo varautuneensa tulojen tippumiseen säästämällä ja sijoittamalla, niin kaikilla ei ole välttämättä säästettynä riittävää puskuria esimerkiksi puolen vuoden sairaus- tai työttömyysjaksoa varten”, sanoo POP Pankin tuotekehityksen tiimipäällikkö Ilkka Kauppinen.  

Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 13.–20.2.2024. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen kokonaisotos oli 1000 vastaajaa; asuntolainaa ottaneita vastaajia oli 362 ja ei mitenkään asuntolainaansa turvanneita oli 102.  

Lisätietoja tutkimuksesta ja Ilkka Kauppisen haastattelupyynnöt:  

Maija Hyötyläinen, viestintäpäällikkö, POP Pankkikeskus, 050 572 9679, maija.hyotylainen@poppankki.fi 

Avainsanat

Kuvat

POP Pankki on teettänyt valtakunnallisen asuntolainan turvaamiseen liittyvän kyselyn
POP Pankki on teettänyt valtakunnallisen asuntolainan turvaamiseen liittyvän kyselyn
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

POP Pankki -ryhmä on yli 700 asiantuntijaa työllistävä suomalainen pankkiryhmä, johon kuuluu 18 POP Pankkia, POP Pankkien keskusluottolaitos Bonum Pankki Oyj, POP Asuntoluottopankki Oyj ja POP Pankkikeskus osk. POP Pankki -ryhmän visiona on olla pankki, joka parhaiten yhdistää henkilökohtaisen ja digitaalisen palvelun, parhaan asiakastyytyväisyyden sekä nopean päätöksenteon. POP Pankilla on EPSI Ratingin Pankki ja rahoitus -tutkimuksen mukaan Suomen tyytyväisimmät henkilö- ja yritysasiakkaat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta POP Pankkikeskus osk

POP Pankki -ryhmän tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2023: POP Pankki -ryhmällä historiallinen vuosi, tulos räjähdysmäisessä kasvussa15.2.2024 10:00:00 EET | Tiedote

Pankkitoiminnan menestyksellinen vuosi ja vakuutusyhtiön osake-enemmistön myynti näkyvät POP Pankki -ryhmän tuloksessa. Ryhmän tulos ennen veroja oli 134,6 (29,1) miljoonaa euroa, josta jatkuvien toimintojen tulos oli 89,3 (26,2) miljoonaa euroa. POP Pankki -ryhmän jatkuvien toimintojen tuotot kasvoivat 58,5 prosenttia ja ydinvakavaraisuus (CET 1) vahvistui 20,3 prosenttiin.

Kasvava korjausvelka haastaa asuntomarkkinat ja asumisen laadun – omakoti- ja paritaloasujat käyttivät korjauksiin 4 miljardia euroa, taloyhtiöt 2,4 miljardia euroa8.1.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen hallitus huomioi syksyllä rakennusalan haastavan suhdannetilanteen. Rakennusalalle määriteltiin tukitoimia, joilla alan toimintaa voitaisiin vakauttaa laskevan tuotannon aikana. Määritellyt toimet eivät kuitenkaan sisältäneet korjausrakentamisen avustuksia. Korkojen nousu, heikentynyt ostovoima ja tiukentunut taloustilanne ovat saaneet kotitaloudet ja taloyhtiöt harkitsemaan korjaushankkeiden toteuttamisen aloittamisen viivästyttämistä. Tämä voi vain pahentaa tilannetta ja kasvattaa tulevia korjauskustannuksia. POP Pankki kehottaa erityisesti taloyhtiöitä pitämään kiinni korjaussuunnitelmista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye