Kutsu medialle: Miten luonto tuottaa terveysvaikutuksia ruokaan? Yleisötilaisuus Hyvinkäällä
Oulun yliopiston johtaman Argumenta-hankkeen Terve ympäristö – terve ihminen sekä FOOD-tutkimusohjelman yhteinen yleisötilaisuus Hyvinkäällä Knehtilän tilalla 7. toukokuuta esittelee uusinta tutkimustietoa ruoan terveellisyydestä.

Yhteinen terveys: maa, ruoka, ihminen -yleisötilaisuuden alustukset avaavat uusinta tutkimustietoa ruoasta välittyvästä yhteisestä terveydestä. Yhteinen terveys, One Health, tarkoittaa luontoyhteydestä muodostuvia terveysvaikutuksia.
Terveysvaikutus on esimerkiksi mullan kanssa puuhailusta parantunut vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan. Tutkija Mika Saarenpää Helsingin yliopistosta kertoo näitä koskevista uusimmista tutkimustuloksista. Asia liittyy läheisesti niin sanottuun olettamaan luonnon monimuotoisuudesta (biodiversiteettihypoteesi), josta tilaisuuden paneelissa pitää avauspuheenvuoron professori emeritus Tari Haahtela.
Hyvin pienen eli nano-kokoluokan partikkeleiden tutkimus on tarjonnut aivan uuden näkökulman yhteiseen terveyteen. Metsässä liikkumisen terveysvaikutukset eivät ehkä olekaan vain liikunnasta johtuvia ja henkisiä, vaan myös metsän lajiston, mikrobiomin ja kasvillisuuden erittämien nanopartikkeleiden kuljettamien molekyylien moninaisia vaikutuksia soluissamme. Nämä niin sanotut nanovesikkelit pääsevät luontokontaktissa soluihin suoraan hengitysilmasta ja myös ihon läpi kulkeutumalla.
Osataanko nämä terveysvaikutukset säilyttää ruoan alkutuotannossa ja elintarviketeollisuudessa? Voisiko terveysvaikutuksia suorastaan viljellä? Näitä kysymyksiä ja mahdollisia ruokastrategisia seurauksia ovat tilaisuuden panelisteina pohtimassa esimerkiksi poliittinen valtiosihteeri Päivi Nerg, professorit Minna Kaljonen ja Arto O. Salonen sekä Argumenta-hankkeen tieteellinen johtaja, professori Seppo Vainio. "Miten kehittämämme tuotanto- ja prosessointiteknologiat vaikuttavat ravintomme tieteen paljastamaan hienovaraiseen nanotason organisaatioon ja sitä kautta terveyteemme?", Vainio kysyy.
"Olen pitkään tehnyt ruoan tuotantoon ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvää tutkimus- ja opetustyötä Helsingin yliopiston agroekologian professorina. Nyt järjestettävän tilaisuuden aihe oli minulle kuitenkin aivan uutta. Yhteinen terveys oli tuttu käsite, mutta uusin tieto koskee nanovesikkeleiden välityksellä muodostuvia terveysvaikutuksia. Olemmeko osanneet, ja pitäisikö nämä ottaa huomioon kestävässä ruoantuotannossa?", pohtii tilaisuuden puheenjohtaja Juha Helenius.
Kuraattori Paula Toppila esittelee tilaisuudessa Maaleipä-haasteen. Se on valtakunnallinen haastekilpailu ja julkinen taideteos, jonka järjestävät lontoolainen Cooking Sections ja nykytaiteen tilaajaorganisaatio IHME Helsinki: ”Keksitkö sinä leivän, joka tekee hyvää maalle, merelle ja meille?".
Yleisötilaisuus pidetään Knehtilän tilalla (Haapasaarentie 75, Hyvinkää) tiistaina 7. toukokuuta klo 10-16. Tila on osa paikallista, bioenergiaomavarasta ja lannoiteraviteet kierrättävää maatalous-, energia- ja elintarviketeollista eli agroekologista symbioosia. Symbioosin toimintaa esittelevät Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola sekä tutkijatohtori ja symbioosiin kuuluvan Lehtokummun tilan puutarhuri Kari Koppelmäki.
Tilaisuuden järjestäjänä on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Argumenta-hanke Terve ympäristö – terve ihminen, jossa yhteistä terveyttä tarkastellaan paitsi maatalouden ja ruoan kannalta, myös monista muista näkökulmista. Hankkeen Tiedematka.fi -sivusto kertoo aiemmista ja tulevista tilaisuuksista. Toinen järjestäjä on Strategisen tutkimuksen ohjelma Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD).
Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Professori Juha Helenius, 040 849 3025, juha.helenius@helsinki.fi
Tutkijatohtori Susanna Kaisto, 050 344 2882, susanna.kaisto@oulu.fi
Professori Seppo Vainio, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Ensimmäiset psykologit Oulun yliopistosta valmistuvat12.6.2025 05:39:00 EEST | Tiedote
Psykologian tutkinto-ohjelma aloitti Oulun yliopistossa syksyllä 2021, ja ensimmäiset psykologian maisterit valmistuvat kesäkuun lopussa. Koulutuksen odotetaan helpottavan Pohjois-Suomen psykologipulaa.
Oulun yliopiston 6G-testikeskus tuo tehoja tutkimukseen11.6.2025 07:27:00 EEST | Uutinen
6G-tutkimus siirtyy kovaa vauhtia teoriasta käytäntöön. Vaikka varsinaista 6G-standardia ei vielä olekaan, tarve testata uusia teknologioita ja ratkaisuja kasvaa koko ajan. Oulun yliopiston edistyksellinen 6G-testikeskus tarjoaa tähän vertaansa vailla olevia mahdollisuuksia.
Asuntomessut Oulussa – asiantuntijoita medialle11.6.2025 06:48:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan muun muassa arkkitehtuuria, valaistusta, rakentamista, rakennusterveyttä ja asuntojen hinnanmuodostusta sekä koulutetaan tulevaisuuden arkkitehtejä ja diplomi-insinöörejä.
Oulun yliopiston hallitus hyväksyi kiinteistöstrategian10.6.2025 14:31:16 EEST | Tiedote
Kiinteistöstrategia perustuu yliopiston hallituksen asettamiin tavoitteisiin, joita vasten tulevia tilaratkaisuja arvioidaan
Käytön jäljet kertovat elämästä – puulattioiden kuluminen saa näkyä myös moderneissa suomalaisissa kirkoissa9.6.2025 05:09:00 EEST | Tiedote
Voiko kulunut lattia olla kaunis? Arkkitehti ja diplomi-insinööri Jonna Silvon uusi väitöstutkimus osoittaa, että 2000-luvun modernien kirkkorakennusten puulattioissa kulumisen jäljet eivät ole virheitä, vaan osa arkkitehtuuria ja jopa toivottu tunnelman tekijä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme