Oulun yliopisto

Kutsu medialle: Miten luonto tuottaa terveysvaikutuksia ruokaan? Yleisötilaisuus Hyvinkäällä

Jaa

Oulun yliopiston johtaman Argumenta-hankkeen Terve ympäristö – terve ihminen sekä FOOD-tutkimusohjelman yhteinen yleisötilaisuus Hyvinkäällä Knehtilän tilalla 7. toukokuuta esittelee uusinta tutkimustietoa ruoan terveellisyydestä.

Kuva: Helena Eslon
Kuva: Helena Eslon

Yhteinen terveys: maa, ruoka, ihminen -yleisötilaisuuden alustukset avaavat uusinta tutkimustietoa ruoasta välittyvästä yhteisestä terveydestä. Yhteinen terveys, One Health, tarkoittaa luontoyhteydestä muodostuvia terveysvaikutuksia. 

Terveysvaikutus on esimerkiksi mullan kanssa puuhailusta parantunut vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan. Tutkija Mika Saarenpää Helsingin yliopistosta kertoo näitä koskevista uusimmista tutkimustuloksista. Asia liittyy läheisesti niin sanottuun olettamaan luonnon monimuotoisuudesta (biodiversiteettihypoteesi), josta tilaisuuden paneelissa pitää avauspuheenvuoron professori emeritus Tari Haahtela

Hyvin pienen eli nano-kokoluokan partikkeleiden tutkimus on tarjonnut aivan uuden näkökulman yhteiseen terveyteen. Metsässä liikkumisen terveysvaikutukset eivät ehkä olekaan vain liikunnasta johtuvia ja henkisiä, vaan myös metsän lajiston, mikrobiomin ja kasvillisuuden erittämien nanopartikkeleiden kuljettamien molekyylien moninaisia vaikutuksia soluissamme. Nämä niin sanotut nanovesikkelit pääsevät luontokontaktissa soluihin suoraan hengitysilmasta ja myös ihon läpi kulkeutumalla.

Osataanko nämä terveysvaikutukset säilyttää ruoan alkutuotannossa ja elintarviketeollisuudessa? Voisiko terveysvaikutuksia suorastaan viljellä? Näitä kysymyksiä ja mahdollisia ruokastrategisia seurauksia ovat tilaisuuden panelisteina pohtimassa esimerkiksi poliittinen valtiosihteeri Päivi Nerg, professorit Minna Kaljonen ja Arto O. Salonen sekä Argumenta-hankkeen tieteellinen johtaja, professori Seppo Vainio. "Miten kehittämämme tuotanto- ja prosessointiteknologiat vaikuttavat ravintomme tieteen paljastamaan hienovaraiseen nanotason organisaatioon ja sitä kautta terveyteemme?", Vainio kysyy. 

"Olen pitkään tehnyt ruoan tuotantoon ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvää tutkimus- ja opetustyötä Helsingin yliopiston agroekologian professorina. Nyt järjestettävän tilaisuuden aihe oli minulle kuitenkin aivan uutta. Yhteinen terveys oli tuttu käsite, mutta uusin tieto koskee nanovesikkeleiden välityksellä muodostuvia terveysvaikutuksia. Olemmeko osanneet, ja pitäisikö nämä ottaa huomioon kestävässä ruoantuotannossa?", pohtii tilaisuuden puheenjohtaja Juha Helenius.

Kuraattori Paula Toppila esittelee tilaisuudessa Maaleipä-haasteen. Se on valtakunnallinen haastekilpailu ja julkinen taideteos, jonka järjestävät lontoolainen Cooking Sections ja nykytaiteen tilaajaorganisaatio IHME Helsinki: ”Keksitkö sinä leivän, joka tekee hyvää maalle, merelle ja meille?".

Yleisötilaisuus pidetään  Knehtilän tilalla (Haapasaarentie 75, Hyvinkää) tiistaina 7. toukokuuta klo 10-16. Tila on osa paikallista, bioenergiaomavarasta ja lannoiteraviteet kierrättävää maatalous-, energia- ja elintarviketeollista eli agroekologista symbioosia. Symbioosin toimintaa esittelevät Knehtilän tilan isäntä Markus Eerola sekä tutkijatohtori ja symbioosiin kuuluvan Lehtokummun tilan puutarhuri Kari Koppelmäki.

Tilaisuuden järjestäjänä on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Argumenta-hanke Terve ympäristö – terve ihminen, jossa yhteistä terveyttä tarkastellaan paitsi maatalouden ja ruoan kannalta, myös monista muista näkökulmista. Hankkeen Tiedematka.fi -sivusto kertoo aiemmista ja tulevista tilaisuuksista. Toinen järjestäjä on Strategisen tutkimuksen ohjelma Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD). 

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Professori Juha Helenius, 040 849 3025, juha.helenius@helsinki.fi 

Tutkijatohtori Susanna Kaisto, 050 344 2882, susanna.kaisto@oulu.fi

Professori Seppo Vainio, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye