Vihreät - De Gröna

Vihreiden Tiina Elolta ja Jenni Pitkolta lakialoite nykyisten luolakoirakokeiden kieltämiseksi – eläviä kettuja ei saisi jatkossa käyttää

Jaa

Vihreiden kansanedustajat Tiina Elo ja Jenni Pitko jättivät lakialoitteen elävien kohde-eläinten käytön rajoittamiseksi harrastustoiminnassa. Erikseen kiellettäisiin kohde-eläinten käyttäminen luolakoirien taipumuskokeissa, koska se aiheuttaa eläimille kohtuutonta stressiä ja kärsimystä. 

Vihreiden kansanedustajat Tiina Elo ja Jenni Pitko jättivät lakialoitteen elävien kohde-eläinten käytön rajoittamiseksi harrastustoiminnassa. Aloitteessa esitetään, että harrastustoiminta ei saisi aiheuttaa kohde-eläimelle kipua, pelkoa tai stressiä. Erikseen kiellettäisiin kohde-eläinten käyttäminen luolakoirien taipumuskokeissa.

– Elävien kettujen käyttäminen luolakoirakokeissa on julmaa eikä millään tavalla välttämätöntä. Kokeet aiheuttavat eläimille kohtuutonta stressiä ja kärsimystä. olemme julkisuudessa nähneet, että kokeisiin liittyy eläinten loukkaantumisriski, vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista. Siksi elävien kettujen käyttö luolakoirakokeissa on yksiselitteisesti kiellettävä, Tiina Elo linjaa.

Maaliskuussa 2023 Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi Vihdissä ja Mynämäellä salaa kuvattuja videoita, jossa näkyi, miten luolakoirat pannaan taipumuskokeissa vanerisiin keinoluoliin, jossa niitä odottaa elävä kettu. Eläinten välille annettiin kehittyä tappelutilanteita, vaikka se ei nykyisten koesääntöjen mukaan ole sallittua.

Useat eläinsuojelujärjestöt sekä seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta ovat vaatineet elävien kettujen käytön kieltämistä kokonaan luolakoirien taipumuskokeissa ja harjoituksissa. Muiden muassa eläinten hyvinvointikeskus, eläinsuojeluasiamies, Animalia ja SEY ovat lausunnoissaan eläinten hyvinvointilaista suositelleet lisättäväksi lakiin elävien kohde-eläinten käytön kiellon luolakoirien taipumuskokeissa.

Nykyisessä eläinten hyvinvointilaissa ei suoraan rajoiteta kohde-eläinten käyttöä harrastustoiminnassa eikä lakiin ole kirjattu kategorista kieltoa kohde-eläinten käytöstä luolakoirien taipumuskokeissa.

– Kohde-eläinten hyvinvointi on turvattava paremmin kaikessa harrastustoiminnassa, eikä tästä voida tinkiä missään oloissa. Nykyiset luolakoirakokeet ovat jo tällä hetkellä vastoin eläinten hyvinvointilain henkeä. Kielto tulee kirjata vahvemmin lainsäädännön tasolle, Jenni Pitko vaatii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Välikysymys: Vihreät vaatii hallitukselta vastauksia epäonnistuneesta luonto- ja ilmastopolitiikasta17.5.2024 13:41:09 EEST | Tiedote

Petteri Orpon hallitus on paperilla sitoutunut pysäyttämään luontokadon vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2035 mennessä. Hallituksen toimet eivät toistaiseksi kuitenkaan tue tavoitetta. Vihreät, SDP ja vasemmistoliitto ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen, jossa puolueet haluavat hallitukselta vastauksia, millä keinoilla se aikoo todella saavuttaa luonto- ja ilmastotavoitteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye