Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamisen aikaisiin maa-aineskuljetuksiin liittyvät liikenneturvallisuusratkaisut

Jaa

Väyläviraston toteuttaman Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamishankkeen maa-aineskuljetukset aloitetaan 6.5.2024. Työn aikaiset maa-aineskuljetukset Riutunkariin lisäävät raskaan liikenteen määrää mm. Hailuodontiellä Oulunsalossa sekä Takalontiellä ja Kuivasjärventiellä/Alakyläntiellä Alakylässä. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus pyrkii vähentämään maa-ainesten ajosta johtuvia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen useilla eri ratkaisuilla. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut yhteistyössä Väyläviraston ja Oulun kaupungin kanssa hankkeen maa-aineskuljetuksiin liittyvän liikenneturvallisuusselvityksen, jonka pohjalta on määritelty kuljetusreitille tehtävät toimenpiteet.

Maa-aineskuljetukset Hailuotoon ja toimenpiteisiin kohdistuvat tieosuudet
Maa-aineskuljetukset Hailuotoon ja toimenpiteisiin kohdistuvat tieosuudet

Maa-aineksia kuljetetaan Riutunkariin kahden vuoden aikana pääasiassa Alakylästä yhteensä noin 2,3 miljoonaa tonnia. Raskaan liikenteen määrä kuljetusreitillä lisääntyy noin 200 ajoneuvolla vuorokaudessa.

Maa-ainesten ajon vaikutuksia liikenneturvallisuuteen pyritään vähentämään laskemalla nopeusrajoituksia, käyttämällä nopeusnäyttötauluja, näkemäraivauksilla, sallimalla mopoilu jalankulun- ja polkupyöräilyn väylillä, päällystämällä teitä ja tehostamalla talvi- ja kesäkunnossapitoa.

Hailuodontiellä nopeusrajoituksia alennetaan 60 km:iin/h välillä Niemenväli–Varjakantie, Ervastinkylä–Salonpääntie ja Salonpääntie–Käpyläntie sekä 50 km:iin/h Salonpääntien risteyksen kohdalla ja välillä Varjakantie–Ervastinkyläntie. Hailuodontiellä sallitaan mopoilu jalankulun- ja polkupyöräilyn väylillä koko matkalla. Lisäksi Hailuodontiellä levennetään piennarta välillä Kaivosojantie–Varjakantie sekä lisätään lapsista varoittavia liikennemerkkejä bussipysäkkien läheisyyteen.

Takalontiellä nopeusrajoituksia alennetaan 40 km:iin/h välillä Hetekankaantie–Honkasentie ja 30 km:iin/h Aution sillalla. Aution sillalla erotetaan jalankulun- ja polkupyöräilyn kaista tiemerkinnöin, jolloin autoliikenteen ajorata muuttuu yksikaistaiseksi. Pohjoisesta saapuva liikenne tullaan osoittamaan etuajo-oikeutetuksi ja etelästä saapuva liikenne väistämisvelvolliseksi. Liikenne yksikaistaisella osalla ohjataan liikennemerkeillä. Maijalansuontien ja Kuivasjärventien liittymäalueelle rakennetaan väliaikainen pysäkkilevike.

Teitä päällystetään kesällä 2024 Takalontiellä 4,5 km, Alakyläntiellä 3,2 km ja Hailuodontiellä 1,9 km. Kunnossapitoa tehostetaan niin Alakylässä kuin Oulunsalossa ja näkemiä parannetaan risteysten näkemäraivauksilla ja pientareiden raivauksilla. Lisäksi Hailuodontiellä käytetään heräteraitoja hillitsemään ajonopeuksia.

Nopeusrajoitus- ja liikennemerkkimuutokset otetaan käyttöön välittömästi ja rakenteelliset toimet toteutetaan alkukesästä 2024.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimenpiteiden lisäksi Oulun kaupunki tekee hankkeen ajaksi muutoksia koulukuljetuksiin.

Yhteyshenkilöt

Tienpidon asiantuntija Kaarlo Peteri, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 029 503 8115, kaarlo.peteri@ely-keskus.fi

Liikenneturvallisuusvastaava Anniina Gutzén, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 029 503 8074, anniina.gutzen@ely-keskus.fi

Projektipäällikkö Terhi Honkarinta, Väylävirasto, puh. 029 534 3754, terhi.honkarinta@vayla.fi

Projektipäällikkö Jukka Päkkilä, Väylävirasto, puh. 029 534 3755, jukka.pakkila@vayla.fi

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti6.6.2024 11:08:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Vesienhoito- ja kunnostushankkeiden avustukset31.5.2024 13:29:50 EEST | Tiedote

Vesienhoito- ja kunnostushankkeita avustetaan Pohjois-Pohjanmaalla tänä vuonna 280 000 €:lla (8 kpl). Pohjavesien suojelusuunnitelmiin avustusta myönnettiin yhteensä 21 000 euroa kolmelle hankkeelle. Vesistöjen käytön ja hoidon parantamiseen avustusta myönnettiin 180 000 euroa ELY-keskuksen, Oulujoen ja Oulujärven moninaiskäytön sekä Vattenfall-ympäristörahan puitesopimuksista yhteensä 13 hankkeelle. Valtio toteuttaa Helmi- purokunnostushankkeina neljän puron kunnostuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye