Rosebud Sivullisen ohjelma viikolla 19
Sivullisen tähtitiedesarja jatkuu ennen kesätaukoa. Useiden julkkareiden lisäksi juhlimme pitkää ja hidasta kirjallisuutta – meneillään on Volter Kilven 150-vuotisjuhlavuosi.

Ma 6.5. klo 17
Mahdolliset maailmankaikkeudet
Kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist pohtii tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Vaikka olemme oppineet avaruudesta jo paljon, läheskään kaikkea ei vielä ole selvitetty ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Pimeästä aineesta ei tiedetä juuri mitään, universumin laajenemista kiihdyttävästä pimeästä energiasta vielä vähemmän. Onko sitä oikeasti olemassa? Maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä, mutta se ei välttämättä ole ainoa laatuaan. Miksi kosmos on sellainen kuin on ja mitä kaikkea sen salaisuuksista voi vielä paljastua?
Tapahtuma kuuluu Sivullisen tähtitiedesarjaan, jossa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä. Kesätauon jälkeen sarja jatkuu elokuussa.
Ma 6.5. klo 18.30
Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri (Aula & Co) JULKKARIT
18-18.30 Kirjailijoiden vastaanotto
Klo 18.30 Lavahaastattelu. Kirjailijoita haastattelee Kai Myrberg.
klo 18.50 sana vapaa kysymyksille ja kommenteille
Klo 19 Vapaata keskustelua, tekijät jakavat omistuskirjoituksia kirjaansa.
Paha meri -kirjaa myynnissä julkkarihintaan.
Paha meri – Itämeren myrskyisä historia
Itämeri on ollut jo vuosituhansien ajan keskeinen väylä,
jolla niin aatteet kuin tavaratkin ovat kulkeneet idästä
länteen ja pohjoisesta etelään. Roomalaiset kutsuivat merta
Mare Barbarumiksi, barbaarien mereksi ja sen vesillä
ovat seilanneet myös legendaariset viikingit ja
myöhemmin sotakuninkaat.
Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja Paha meri kertoo yhtäältä elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.
Ti 7.5. klo 16.30
150 vuotta Volter Kilpeä
Rosebud Sivullinen ja Volter Kilven Seura aloittavat Volter Kilven 150-vuotisjuhlavuoden keskustelutilaisuudella Alastalon salissa -teoksen lukemisesta.
Aiheina ovat mm. erilaiset Alastalon salissa -teoksen inspiroimat lukupiirit sekä 1000-sivuisen teoksen muovautuminen äänikirjaksi.
Mukana keskustelemassa kirjailija Anneli Kanto, ohjaaja Esko Salervo sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander. Keskustelun juontaa Kilven elämäkerran laatinut kulttuurihistorioitsija Laura Kokko.
Paikalla nähdään myös kirjailija Volter Kilpi, kun näyttelijä Tuukka Vasama esittää katkelman Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla kesällä 2024 ensi-iltansa saavasta Kilven elämään pohjautuvasta monologinäytelmästä "Sanat varisevat helminä sydämelle" (ohjaus: Elina Kilkku).
Aikataulu
16:30 Avaussanat ja ensimmäinen vieras Anneli Kanto (kirjailijoiden Facebook-lukupiiri)
17:00 Antti Majander (HS:n 23-osainen lukupiiri Kevät Kilven kanssa vuodelta 2000)
17:30 Esko Salervo (Ylen äänikirjan tekemisestä)
18:00 Monologin maistiainen Tuukka Vasama
Ke 8.5. klo 17
Tuula Pere: Saako pahan peikon tappaa? Oikeus ja kohtuus Topeliuksen saduissa
Kirjailija, OTT Tuula Pere ja emeritusprofessori Jukka Kekkonen
keskustelevat tietokirjasta, joka antaa ajateltavaa oikeudesta,
yhteiskuntahistoriasta, kasvatuksesta sekä kirjallisuudesta
kiinnostuneille.
Tuula Peren tietokirja sisältää noin viidenkymmenen Topeliuksen
sadun oikeudellisen analyysin lisäksi laajan katsauksen autonomian ajan yhteiskunnan ja oikeudellisen elämän kehitykseen sekä Topeliuksen ajatuksiin oikeudenmukaisuudesta. Myös nykypäivän lakimiehet ja oikeustieteilijät voivat avartaa näkemystään perehtymällä tarinoihin, joissa tarkastellaan ryöväreitä ja tuomareita, hoviväkeä ja rahvasta laidasta laitaan. Kuvattujen rikosten kirjo on laaja ja rangaistukset toisinaan puistattavan ankaria.
Oikeustieteen tohtori Tuula Pere on tutkimustyönsä lisäksi itse
kirjoittanut kymmeniä lastenkirjoja mm. oikeudenmukaisuudesta, sodasta ja rauhasta sekä elämän iloista ja suruista. Hän toimii myös Topelius-seuran puheenjohtajana.
Ke 8.5. 18–20
Päivi Alasalmi: Kyy povellani (Aviador) JULKKARIT
Rikoskonstaapeli Hallavainen ja nuorempi konstaapeli Sirkiä tutkivat epäselvää kuolemaa Lempäälässä. Yhteiskunnan tukipylväs on jäänyt Pendolinon alle. Oliko tragedia onnettomuus, itsemurha vai murha?
Hirmumyrsky Karla iskee Perämeren rannikolle. Hänen alleen taittuu niin syyttömiä sivullisia kuin vähemmän viattomia ihmisiä. Saako kukaan vauhtiin päässyttä kostokierrettä katkeamaan?
Karlan kiltti ja kunnollinen kaksossisko Anu joutuu piilottelemaan sisareltaan. Kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.
Päivi Alasalmen yli kolmenkymmenenviiden vuoden kirjailijanuraan mahtuu jo 30 teosta. HALLAVAINEN-dekkarisarjan kolmannessa osassa taitava tarinankerronta, yllättävät juonenkäänteet, katu-uskottavat poliisit ja pahikset sekä tarkka rikospsykologia kiristävät jännitystä, samoin kuin hyvän ja pahan kaksosen kissa ja hiiri -leikki.
La 11.5. klo 14
Aki Nummelin: DCA-kirjan julkistaminen
Oikeustieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Aki Nummelinin kirjan "DCA - Suomen antautumissopimus" julkistamistilaisuus pidetään lauantaina 11.5 klo 14 kirjakauppa Rosebudissa . Kirjaan on haastateltu myös rauhantutkijoita Jyrki Käkönen ja Olli Tammilehto.
Tervetuloa!
Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Rosebud Sivullinen, Kaisaniemenkatu 5 (Kaisa-talo), Helsinki. Esteetön sisäänkäynti katutasosta. Tapahtumat myös striimataan Sivullisen YouTube-kanavalle https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Kirjamaailman teemana 24.–25.5. sota ja rauha, erityisvieraita Hiroshimasta12.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Kirjamaailma raivaa tilaa kriittiselle keskustelulle demokratian uhista, asevarustelusta, militarismista sekä kansainvälisistä kriiseistä ja konflikteista – ohjelmassa syväluodataan muun muassa Israelin ja Palestiinan konfliktin juuria ja nykytilaa usean tietokirjailijan voimin. Erityisvieraina Hiroshiman atomipommituhosta eloonjäänyt "hibakusha", viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nihan Hidankyon järjestön pääsihteeri Kunihiko Sakuma, ja Japanin atomipommin vastaisen Gensuikyo-neuvoston pääsihteeri Yayoi Tsuchida. Kirjamaailma on osa Maailma kylässä -festivaalia 24.–25.5. Helsingin Suvilahdessa (la klo 11–21, su klo 11–19).
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4822.11.2024 16:20:39 EET | Tiedote
Ma 25.11. klo 17 Jukka Kekkonen ja Jyrki Knuutila: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa (Art House) Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä! - Kymmenen maailmaa eri tavoin ravistelleen oikeudenkäynnin kulisseista löytyy monenlaista valtapeliä, suhmurointia ja suoranaisia oikeusmurhia. Osan vaikutukset ulottuvat meidän päiviimme asti. Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan uutusteos Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa on huiman kiinnostavaa luettavaa ja näyttää, miten valta on usein jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä. Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus. Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus. Heitä haastattelee kustantaja Urpu Strellman. 26.11. klo 16.30–18.30 ”Eläköön Volter Kilpi!” -keskustelutilaisuus Alastalon salissa -teoksen tekijänä tunnetun kirjailija Volter Kilven syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tilaisuudess
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme