Väitös: Kokovalikoimaton kalastus on kestävää kalastusta
Ihmiskunta käyttää maapallon luonnonvaroja häikäilemättömästi hyväkseen. Hyvä esimerkki tällaisesta käyttäytymisestä on liikakalastus. Vuosittain pyydystetään 90 miljoonaa tonnia kalaa, minkä seurauksena populaatiokoot pienenevät nopeasti ja populaatioissa tapahtuu evolutiivisia muutoksia. Tällöin muutokset keskeisissä kalojen kelpoisuuteen vaikuttavissa ominaisuuksissa, kuten kasvussa, lisääntymisessä ja käyttäytymisessä ovat kauaskantoisia perimän muutoksen myötä.

Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen tutkija Daniel Sadler havaitsi väitöskirjassaan, miten kokovalikoiva kalastus muuttaa merkittävästi perimän rakennetta. Perimän muutokset jatkuvat, vaikka kalastus lopetetaan. Kokovalikoimattomalla kalastuksella vaikuttaisi olevan vähemmän kielteisiä vaikutuksia kalojen kelpoisuuteen lämpötilan muuttuessa kuin kokovalikoivalla kalastuksella.
Miten voimme estää liikakalastuksen vaikutukset?
Ilmeisin ratkaisu on tietenkin kalastuksen lopettaminen kokonaan, mutta sen toteuttaminen on vaikeaa, koska kalojen osuus kulutetusta proteiinista on maailmanlaajuisesti 17 prosenttia. Avainasemassa on kestävä kalastus. Kalakannat saattavat ainakin jossain määrin toipua, jos kalastus lopetetaan tietyksi ajaksi.
- Emme kuitenkaan tiedä palautuvatko kalastuksen mahdollisesti aiheuttamat perimän muutokset, jotka saattavat vaikuttaa kalojen adaptiiviseen potentiaaliin. Kalastus on usein kokovalikoivaa ja poistaa populaatiosta suurimmat kalat. Koska kookkaimmat kalat ovat tehokkaita lisääntyjiä, kokoon kohdistuvalla kalastuksella voi olla kielteinen vaikutus populaation kasvuun ja keskimääräiseen kelpoisuuteen. Vaihtoehtona kokoon kohdistuvalle kalastukselle voisi olla kokovalikoimaton kalastus, joka kohdistuu kaikenkokoisiin kaloihin, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkija Daniel Sadler.
Kalakantojen kestävän käytön suunnittelua
Sadler käytti väitöskirjatyössään malliorganismia (seeprakala) selvittäessään miten kalastus mahdollisesti vaikuttaa kalakantojen adaptiiviseen potentiaaliin. Hän tutki miten kokovalikoiva kalastus vaikuttaa kokeellisen kalapopulaation perimän rakenteeseen, perimän rakenne muuttuu, kun kalastus lopetetaan tietyksi ajaksi ja liikakalastus ja samanaikainen lämpötilan muutos vaikuttavat kalojen kelpoisuuteen.
- Kokovalikoiva kalastus muuttaa merkittävästi perimän rakennetta ja nämä perimän muutokset jatkuvat, vaikka kalastus lopetetaan. Kokovalikoimattomalla kalastuksella vaikuttaisi olevan vähemmän kielteisiä vaikutuksia kalojen kelpoisuuteen lämpötilan muuttuessa kuin kokovalikoivalla kalastuksella. Väitöskirjatyöni tulokset saattavat auttaa kestävän kalastuksen suunnittelussa, selventää Sadler.
Tutkija Daniel Sadlerin väitöskirjan “So long and thanks for all the fish: Fisheries erode adaptive potentia" tarkastustilaisuus järjestetään 10.5.2024 klo 12:00 salissa S212. Vastaväittäjänä toimii professori Neil Metcalfe (University of Glasgow) ja kustoksena FT Silva Uusi-Heikkilä (Jyväskylän yliopisto).
Väitöskirja ”So long and thanks for all the fish: Fisheries erode adaptive potentia” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94679
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Daniel Sadler, daniel.e.sadler@jyu.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Tuhkasta tehoa biokaasun tuotantoon4.9.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkijat ovat havainneet, että tuhka näyttää olevan erinomainen lisäaine biojätteen mädätysprosessiin sekä metaanin tuotannon että mädätysjäännöksen lannoitusominaisuuksien kannalta. Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä Biomass and Bioenergy -lehdessä.
Rehtori Jari Ojala: Yhteistyö vahvistaa Jyväskylän asemaa3.9.2025 14:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston lukuvuoden 2025–2026 avajaispuhe 3.9.2025.
Kolme uutta matematiikan professoria Jyväskylän yliopistoon3.9.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston matematiikan ja tilastotieteen laitoksella on aloittanut kolme uutta matematiikan professoria 1.9.2025. Tuoreiden professoreiden Tapio Rajalan, Mikko Parviaisen ja Vesa Julinin mielestä matematiikka on ihmiskunnan yksi suurimpia saavutuksia, sillä sen avulla voidaan muuttaa maailmaa.
Miikka Rokkanen on valittu Jyväskylän yliopiston Vuoden alumniksi 20252.9.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston vuoden alumniksi on valittu johtava ekonomisti Miikka Rokkanen. Miikka Rokkanen on suorittanut kandidaatin ja maisterin tutkinnot Jyväskylän yliopistossa ja on väitellyt tohtoriksi taloustieteestä Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) vuonna 2014.
Uusi kumppanuussopimus kehittää Valmetin ja Jyväskylän yliopiston tutkimus- ja koulutusyhteistyötä2.9.2025 12:06:55 EEST | Tiedote
Valmet ja Jyväskylän yliopisto ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Syventyvä tutkimus-, koulutus- ja innovaatioyhteistyö liittyy muiden muassa uusiutuviin materiaaleihin, teollisten prosessien optimointiin ja tekoälyyn.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme