Käypä hoito -suositukset julkaistaan jälleen myös ruotsin kielellä

Jaa

Terveydenhuollon hoitokäytäntöjä ohjaavat Käypä hoito -suositukset ilmestyvät vastaisuudessa kummallakin kotimaisella kielellä. Ruotsinkielisten versioiden eli God Medicinsk Praxis -suositusten julkaisu keskeytyi vuoden 2021 lopussa, kun käännöstyöhön suunnattu rahoitus päättyi.

Lääkärille suositukset ovat päivittäisiä työvälineitä. God Medicinsk Praxis -suositukset koetaan tärkeiksi etenkin kaksikielisissä kunnissa.
Lääkärille suositukset ovat päivittäisiä työvälineitä. God Medicinsk Praxis -suositukset koetaan tärkeiksi etenkin kaksikielisissä kunnissa. Kuva: Annika Rauhala

Vuonna 2020 alkaneessa kaksivuotisessa käännöshankkeessa käännettiin kaikki 78 ajantasaista Käypä hoito -suositusta ruotsin kielelle. Hankerahoituksen päätyttyä vuoden 2021 lopussa uusia Käypä hoito -suosituksia on julkaistu vain suomen kielellä.  

Nyt tilanteeseen on tulossa muutos. 

– Olemme saaneet Käypä hoito -työn rahoitukseen pysyvän korotuksen ruotsinkielisten suositusten laatimiseksi. Jatkossa julkaisemme kaikki uudet suositukset ja suosituksiin tulevat päivitykset kummallakin kotimaisella kielellä. Kääntämättä on jäänyt noin kolmekymmentä suositusta. Seuraavan parin vuoden aikana saamme paikattua tilanteen ja julkaisemme nekin ruotsiksi, Käyvän hoidon päätoimittaja Jorma Komulainen kertoo.  

God Medicinsk Praxis -suositus syntyy käännöstyönä käännöstoimistossa suomenkielisen suosituksen pohjalta. Käännöksen tarkistaa ruotsia äidinkielenään puhuva lääkäri, jonka erikoisalaa suositus koskee.  

Käypä hoito -suosituksiin pohjautuvia potilasversioita on käännetty ruotsiksi jo parinkymmenen vuoden ajan. Käännöstyön ovat rahoittaneet Finska Läkaresällskapet ja Odontologiska Samfundet.  

God Medicinsk Praxis -suositukset edistävät yhdenvertaisuutta 

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, näyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia, jotka parantavat terveydenhuollon vaikuttavuutta ja yhtenäistävät hoitokäytäntöjä.  

God Medicinsk Praxis -suositusten julkaisu turvaa kielellisiä oikeuksia terveydenhuollossa ja edistää kieliryhmien välistä yhdenvertaisuutta Suomessa. Osaltaan ne tukevat myös lääkärikoulutuksen kaksikielisyyttä, sillä suosituksia käytetään oppimateriaalina lääketieteen opinnoissa. 

Lääkärille suositukset ovat päivittäisiä työvälineitä. God Medicinsk Praxis -suositukset koetaan tärkeiksi etenkin kaksikielisissä kunnissa.  

– Joillakin paikkakunnilla etenkin rannikkoseudulla ja Ahvenanmaalla valtaosa ihmisistä puhuu ruotsia. Niihin rekrytoidaan lääkäreitä myös Ruotsista. Sillä on iso merkitys, että ruotsia äidinkielenään puhuvat saavat omalla kielellään ajantasaisen tiedon siitä, miten sairauksia hoidetaan ja diagnosoidaan Suomessa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Bianca Arrhenius

Ymmärretyksi tuleminen on erityisen tärkeää potilastyössä. Väärinkäsitykset voivat heikentää hoidon tuloksia. God Medicinsk Praxis -suositukset helpottavat työskentelyä monikielisessä ympäristössä. Esimerkiksi suomea äidinkielenään puhuva lääkäri voi tarkistaa God Medicinsk Praxis -suosituksesta täsmälliset termit kommunikoidessaan ruotsinkielisen potilaan kanssa.   

– Suomi on virallisesti kaksikielinen maa. Koska Käypä hoito -suosituksilla on vakiintunut asema terveydenhuollossa, on arvokasta, että suosituksia julkaistaan molemmilla kotimaisilla kielillä, Komulainen sanoo.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote

Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye