Kutsu: Koululaisten ohjelmointi- ja robotiikkaturnaus Innokas 2024 huipentuu etätapahtumaan 14.5.
Helsingin yliopiston koordinoima Innokas-verkosto järjestää kevään suurimman lasten ja nuorten ohjelmointi-, robotiikka- ja tekoälytapahtuman etänä 14.5.2024. Tapahtumaan on ilmoittautunut 2600 osallistujaa eri puolilta Suomea.

Innokas ohjelmointi- ja robotiikkaturnaus on matalan kynnyksen tapahtuma, jossa lapset ja nuoret mittelevät viidessä innovoinnin, ohjelmoinnin, robotiikan ja tekoälyn taitoja soveltavassa Innokas-lajissa: XSumossa, Pelastuksessa, Tanssi/teatterissa, GameDevissä ja Apuäly Freestylessä.
Reilut 400 lasta ja nuorta eri puolilla Suomea ovat osallistuneet maaliskuussa paikan päällä järjestettyihin alueellisiin turnaustapahtumiin. Turnaus huipentuu 14.5. etänä järjestettävään tapahtumaan, joka on suunnattu alueturnauksiin osallistuneille ja kaikille muille ohjelmoinnista, robotiikasta ja tekoälystä kiinnostuneille lapsille, nuorille ja aikuisille.
Tapahtumassa on luvassa ohjelmointiin, robotiikkaan ja tekoälyyn liittyviä toiminallisia pikahaasteita, asiantuntijavieraita, lasten ja nuorten turnaustöiden esittelyä ja palkintojen jako.
– Toiminnan tavoitteena on herättää lapsissa ja nuorissa uteliaisuutta, kiinnostusta ja ymmärrystä ympäröivää teknologista maailmaa kohtaan. Sen sijaan, että lapset nähdään kuluttajina, pääsevät he toimimaan aktiivisina tuottajina ja innovaattoreina, jolloin heidän osallisuutensa ympäröivää teknologista maailmaa kohtaan kasvaa, kertoo Innokas-turnauksen koordinaattori Emilia Mattila.
– Ohjelmointi, robotiikka ja tekoäly toimivat välineinä luovien ja innovatiivisten projektien toteuttamiseen.
Uutuuslaji innostaa tekoälyn hyödyntämiseen
Tänä vuonna Innokas-turnauksessa on opittu tekoälyn käytöstä uudessa lajissa nimeltään Apuäly Freestyle. Lajissa lapset ja nuoret ovat tunnistaneet ja syventyneet erilaisiin ympäröivän yhteisön haasteisiin ja keksineet niihin ratkaisuja tekoälyn avulla.
– Uudessa Apuäly Freestyle -lajissa pohditaan ja selvitetään, miten tekoäly voi auttaa ratkaisemaan pulmiamme ja miten voimme oppia arvioimaan sen tuottamaa sisältöä kriittisesti. Lajissa tutustutaan tekoälytyökaluihin ja rakennetaan yhdessä innovaatioita, joilla poistamme arkisia ja vähän suurempiakin pulmia, kertovat lajin päätuomarit Joakim Laine ja Marika Raitanen.
Lue lisää valtakunnallisesta 14.5. järjestettävästä Innokas-turnauksesta
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan etätapahtumaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja osallistumisohjeet:
Innokas-verkoston projektisuunnittelija Emilia Mattila, emilia.mattila@helsinki.fi, puhelin 050 472 9344
Innokas-verkoston johtaja Tiina Korhonen, tiina.korhonen@helsinki.fi, puhelin 040 702 1626
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme