Sitra

Nuorten uusi vaalikone houkuttelee videoilla

Jaa

Suomalaiset nuoret pääsevät testaamaan heille suunniteltua vaalikonetta eurovaaleissa. Yhdessä suunniteltu vaalikone on nuorten toiveesta videomuotoinen. Vaalikoneen avoimen lähdekoodin avulla kuka tahansa voi rakentaa oman versionsa koneesta.

Topias Dean Sitra

Sitra tuo nuorten kokeiltavaksi uuden vaalikoneen vuoden 2024 europarlamenttivaaleihin yhteistyössä nuorisoalan kattojärjestö Allianssin ja avoimeen lähdekoodiin perustuvaa vaalikonealustaa kehittävän OpenVAA-yhdistyksen kanssa.

Vaalikoneessa nuoret pääsevät tutustumaan ehdokkaisiin erityisesti heille tärkeiden teemojen ja kysymysten kautta, sillä se on suunniteltu yhdessä nuorten kanssa ja heidän käyttöään ajatellen. Nuoret ovat osallistuneet sekä kysymysten laatimiseen että käyttöliittymän kehittämiseen. Nuorten toiveena oli saada lisää taustatietoa äänestämisen aiheista, ja esitystavoista video oli ehdoton suosikki.

Uusi vaalikone poikkeaa perinteisestä muun muassa siten, että tekstien sijaan sisällöt tarjoillaan videoina. Taustatietoa tarjoavien videoiden jälkeen käyttäjä valitsee kantansa väittämään, kuten perinteisissäkin vaalikoneissa. Sisällöt voi kuitenkin halutessaan lukea myös tekstinä.

Vaalikone on rakennettu avointa lähdekoodia hyödyntävälle alustalle. Avoimen koodin ansiosta kuka tahansa voi esimerkiksi nähdä suosittelualgoritmin sekä ehdottaa parannuksia siihen. Jatkossa omia koneitaan voivat rakentaa ketterästi myös esimerkiksi järjestöt ja alusta on avoin myös muiden maiden käyttöön.  

Tavoitteena on, että nuorille kehitetty vaalikone houkuttelee heitä äänestämään eurovaaleissa. Vaalikoneiden suosio Suomessa on valtava, ja ne vaikuttavat etenkin nuorten äänestysvalintoihin. 

“Demokratian tulevaisuuden turvaamiseksi on kriittistä, että saamme nuoret mukaan osallistumaan. Nuoria varten tehty vaalikone voi tehdä politiikasta lähestyttävämpää ja lisätä kiinnostusta äänestämiseen”, sanoo johtava asiantuntija Kirsi Hantula Sitrasta.

Nuorten aikuisten äänestysaktiivisuus on ollut Suomessa pitkään vanhempia ikäluokkia alemmalla tasolla. Vuoden 2019 eurovaaleissa 18–24-vuotiaista suomalaisista vain 24 % äänesti.

Nuoret aikuiset ovat  kiinnostuneita äänestämisestä mutta mainitsevat esteiksi osallistumiselleen esimerkiksi kyynistymisen tai riittävien tietojen puutteen. 

"Vaikka nuorten suomalaisten äänestysaktiivisuus on ollut varsinkin EU-vaaleissa hyvin alhainen, kaikkein nuorimpien äänioikeutettujen yleinen kiinnostus äänestämistä kohtaan on hieman vahvistunut viime vuosien aikana. Jotta positiivinen trendi jatkuisi, tarvitsemme innovaatioita, jotka vahvistavat nuorten osallisuuden kokemusta ja tukevat kiinnostusta vaaleja kohtaan”, lisää asiantuntija Iina Helenius Allianssista.  

Avoimen vaalikonealustan on kehittänyt OpenVAA-yhdistys Sitran rahoituksella. Nuorten uusi videomuotoinen vaalikone on kehitetty yhteistyössä OpenVAA:n, Allianssin ja YouthVAA-tutkimushankkeen kanssa. Vaalikoneen mainontaan ja videosisältöjen tuotantoon on saatu rahoitusta EU-parlamentin Suomen edustustolta.  

Vaalikone on auki osoitteessa nuortenvaalikone.fi ja on käytössä eurovaaleihin saakka. Se julkaistaan rinnakkain Allianssin perinteisen, tekstimuotoisen vaalikoneen kanssa, sillä samalla halutaan tutkia molempien koneiden käyttöastetta ja käyttäjäkokemusta.  

Sitra tukee vaalikoneiden kehittymistä 

Sitran Demokratia ja osallisuus -teema kehittää osallistumisen tapoja sekä demokratian monimuotoisuutta. Sitra tukee vaalikoneiden kehittymistä rahoittamalla avoimen vaalikonealustan rakentamista.  

Uudenlaista, nuorille suunnattua vaalikonetta testataan tänä vuonna europarlamenttivaaleissa yhdessä Allianssin ja YouthVAA-tutkimushankkeen kanssa. Nuorten uusi vaalikone rakennetaan avoimen vaalikonealustan päälle, jota kehittää suomalainen OpenVAA-yhdistys. Koneen säätiön rahoittamassa YouthVAA-hankkeessa tutkitaan nuoria vaalikoneiden käyttäjiä ja heidän tapojaan käyttää vaalikoneita. 

Avoin vaalikonealusta -hankkeen tavoitteena on vauhdittaa vaalikoneiden moninaistumista ja tuoda ratkaisuja niiden muihin kehityskohtiin. Jatkossa alustan päälle voidaan rakentaa vaalikoneita myös muihin kuin valtiollisiin vaaleihin, esimerkiksi järjestöjen sisäisiin vaaleihin.  

Sitra näkee avoimen vaalikonealustan yhtenä mahdollisena ratkaisuna, joka uudistaa ja vahvistaa demokratiaa niin, että kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi edistää nuorten hyvinvointia sekä kasvua yhteiskunnan vastuullisiksi jäseniksi. Ilman nuoria meillä ei ole mitään – ja ilman nuorisotyötä meillä ei ole hyvinvoivia nuoria. Allianssi tarjoaa asiantuntijuutta, palveluita ja kohtaamisen mahdollisuuksia nuorisoalan toimijoille järjestöissä, kunnissa ja seurakunnissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye