Laakson yhteissairaalan allianssi

HUSin Ohkolan sairaalan viereen haetaan rakennuslupaa uudelle sairaalarakennukselle Mäntsälässä

Jaa

Laakson yhteissairaala -hanke hakee rakennuslupaa uudelle HUSin oikeuspsykiatrian sairaalarakennukselle, joka nousee Ohkolan nykyisen sairaalarakennuksen viereen Mäntsälään. Uudisrakennukseen tulee Ohkolan sairaalan tämänhetkistä toimintaa.

Havainnekuvassa yksikerroksinen sairaalarakennus ilmasta kuvattuna
Ilmakuva uudesta sairaalarakennuksesta etelästä katsottuna. Arkkitehtiryhmä Laakson Latu

Uudisrakennuksen laajuus on noin 8000 bruttoneliömetriä, ja siihen tulee 56 potilaspaikkaa. Rakentamiskustannukset ovat noin 45 miljoonaa euroa (tammikuun 2024 hintatasossa).

Yksikerroksinen rakennus sijoittuu nykyisen Ohkolan sairaalan eteläpuolelle piha-alueelle. Uusi ja olemassaoleva rakennus yhdistyvät käytävällä. Ratkaisu tarjoaa sairaalan käyttöön useita turvallisia piha-alueita ulkoilua varten.

Nykyinen sairaalarakennus jää HUS Psykiatrian käyttöön.

Keskustelutilaisuus 22.5. Hyökännummen koululla

Rakennushankkeesta järjestetään keskustelu- ja kyselytilaisuus Mäntsälän ja Tuusulan kuntien asukkaille keskiviikkona 22.5. klo 18.00–19.00 Hyökännummen koulun ruokasalissa (osoite Nummelantie 11, Mäntsälä).

Rakentamisen pariin ehkä kesällä 2024

Tavoitteena on aloittaa maanrakennustöitä kesällä 2024.

Sairaalarakennuksen teko on päätetty aloittaa suunniteltua aiemmin, jolloin allianssi voi hyödyntää rakentamisen nykyistä suhdannetta.

Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa työmaan perustamisella ja alueen aitaamisella heinäkuussa. Varsinaiset työvaiheet alkaisivat elokuussa 2024 kaivuutöillä ja pohjanvahvistuksilla, jotka vaativat paalutustöitä. Paalutus aiheuttaa häiritsevää melua, ja kestää arviolta noin kuusi viikkoa.

Sairaala valmistuu tämänhetkisen suunnitelman mukaan keväällä 2026.

Sairaalatoiminta jatkuu työmaan ajan nykyisissä tiloissa. Rakentajat ja sairaalatoiminta tulevat tekemään tiivistä yhteistyötä, jotta rakentamisen häiriöt jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Mäntsälän kunnassa rakennusluvista päättävä kuntakehityslautakunta käsittelee uuden sairaalan rakennuslupaa 15.5.2024, kokouksen asialista on julkaistu kunnan verkkosivuilla 8.5.2024.

Sairaalarakennus toteutuu allianssiurakkana

Sairaalan rakentaa Laakson yhteissairaalan allianssi, jossa päätoteuttaja on SRV. Rakennushankkeen tilaaja on kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala, jonka Helsingin kaupunki ja HUS omistavat puoliksi. Ohkolan uudisrakennus tulee kokonaan HUSin käyttöön.

Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta vastaa arkkitehtiryhmä Laakson Latu, johon kuuluu neljä sairaalasuunnittelussa kokenutta toimistoa eli Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, AW2 Arkkitehdit, Lukkaroinen Arkkitehdit, UKI Arkkitehdit.

Allianssi on urakkamuoto, jossa hankkeen tilaaja, käyttäjät, suunnittelijat ja rakentaja muodostavat hankeorganisaation, jossa kaikkien osapuolten edustajat työskentelevät yhdessä. Osapuolet jakavat hankkeen riskit ja mahdollisuudet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuva sairaalasta ilmasta kuvattuna.
Ilmakuva uudesta sairaalarakennuksesta etelästä katsottuna.
Lataa
Sairaalarakennus vihreän kentän takana, kentällä on vielä lumea.
Ohkolan uuden sairaalarakennuksen rakennuspaikka Linjatieltä kuvattuna 9.4.2024
Lataa

Linkit

Laakson sairaala-alue uudistuu

Helsingin kaupunki ja HUS uudistavat Laakson sairaala-alueen 2020-luvulla. Hanke on nimetty Laakson yhteissairaalaksi. Alueelle rakennetaan uusia sairaalarakennuksia sekä maanalaiset pysäköintitilat ja ajotunneli Auroran sairaalan portilta. Vanhoja suojeltuja sairaalarakennuksia peruskorjataan. 

Uudistuvan sairaalan suurimmat käyttäjät tulevat olemaan HUSin ja Helsingin kaupungin psykiatrinen sairaalahoito sekä Helsingin sairaala, joita varten tulee yhteensä yli 900 sairaansijaa. Lisäksi tiloja tulee neurologiselle kuntoutukselle ja eri poliklinikoille sekä opetukselle ja tutkimukselle.

Rakennushanke toteuttaa myös uuden oikeuspsykiatrian sairaalarakennuksen Ohkolaan Mäntsälään.

Lue lisää laaksonyhteissairaala.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laakson yhteissairaalan allianssi

Tervetuloa tutustumaan Laakson yhteissairaalan mallihuoneisiin 20.5.13.5.2024 09:18:00 EEST | Kutsu

Kutsumme median edustajia tutustumiskäynnille Laakson yhteissairaalan mallihuoneisiin maanantaina 20.5.2024 kello 10–11, Triplan kellari P3-taso. Mallihuoneet ovat rakennettavien sairaaloiden potilashuoneiden koekappaleita. Niiden avulla sairaaloiden henkilökunta ja kokemusasiantuntijat pääsevät testaamaan tiloja ja antamaan niistä palautetta. Mallihuoneet sijaitsevat Triplan kellarissa, P3-kerros. Saapumisohjeet liitteen kartassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye