VR-Yhtymä Oyj

VR ja Yara yhteistyössä ympäristön puolesta – Yaran tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt täysin sähkövedolla

Jaa

VR ja lannoitteisiin erikoistunut Yara ovat sopineet yhteistyön jatkosta pitkäaikaisella sopimuksella, jossa molemmat yhtiöt sitoutuvat yhteiseen kehitysohjelmaan rautatiekuljetusten tehokkuuden maksimoimiseksi ja ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Yhteistyön piiriin kuuluvien rautatiekuljetusten hiilidioksidipäästöt on saatu lähes nollaan. Iisalmi–Ylivieska-rataosuuden sähköistämisen myötä Yaran kaikkien Suomen tehtaiden välinen rautatieliikenne ajetaan nyt sähkövedolla.

"Sähköveto on tehokkain tapa vähentää rautatieliikenteen päästöjä. Iisalmi–Ylivieska-radan sähköistys on avannut tehokkaan reitin Pohjois-Suomen tavaraliikenteelle. Radan sähköistämisen myötä olemme jälleen voineet lisätä sähkövetoisen liikenteen osuutta, joka on nyt noin 80 prosenttia kaikesta rautateitse kulkevasta tavaraliikenteestämme", VR Transpointin kaupallinen johtaja Joni Lehtonen sanoo.

Yaran kuljetuksiin on myös saatu lisää tehokkuutta, sillä enää ei tarvita veturin vaihtoa Iisalmessa tai Ylivieskassa sähköstä dieseliin tai päinvastoin. Käytetyt veturit ovat pääasiallisesti VR:n tehokkaimpia Vectron-sähkövetureita. Myös raideliikenteen päästö- ja meluvaikutukset vähenevät tämän muutoksen myötä. Jatkossa kuljetuksiin haetaan tehokkuutta myös junakokojen kasvattamisella.

"Radan sähköistys parantaa sekä toimintavarmuutta että rautatielogistiikan tehokkuutta. Siilinjärvi-Kokkola välisen rautatieyhteyden merkitys Yaran Siilinjärven toimipaikalle on kasvanut sen jälkeen, kun Saimaan kanavan käyttö on loppunut", toteaa Yaran Siilinjärven tehtaanjohtaja Tuomas Girsén

VR:n tavoitteena on lisätä edelleen sähkövedon osuutta. Tämä kuitenkin vaatii rataverkon sähköistämistyön jatkamista.

"Tärkeitä sähköistyskohteita tavaraliikenteen kannalta ovat esimerkiksi Kolarin rata, Joensuu–Kontiomäki- sekä Pieksämäki–Varkaus-rataosuudet. Mitä enemmän tavaraa kulkee rautateillä, sitä tehokkaammin pienennetään liikenteen kokonaispäästöjä. Kasvattamalla raideliikenteen suosiota pystymme vähentämään asiakkaidemme ja koko Suomen päästöjä", Lehtonen lisää.

Faktat:

  • Noin 22 % kaikista Suomen maakuljetuksista tehdään junalla.
  • Rautatieliikenteen osuus kaikista liikenteen päästöistä on vain 1 %.
  • Tavarajunista 80 % kulkee päästöttömästi sähköllä – matkustajajunista 95 %.
  • Väyläviraston omistamasta rataverkosta on sähköistetty noin 60 %.

Yhteyshenkilöt

VR Mediadesk

Viestintäyksikkömme palvelee mediaa puh. 029 434 7123 ja viestinta@vr.fi. Olemme tavoitettavissa ma-pe 8-16. Arki-iltaisin klo 16 jälkeen, arkipyhinä ja viikonloppuisin palvelemme mediaa akuuteissa häiriötilanteissa.

Puh:+358 29 434 7123viestinta@vr.fi

Me VR:llä vauhditamme tulevaisuuden vastuullista liikennettä. Olemme Suomen valtion omistama matkustuksen, logistiikan ja kunnossapidon palveluyritys, joka kasvattaa hiilineutraalin raide- ja kaupunkiliikenteen suosiota. Huolehdimme arjen sujuvista matkoista Suomessa ja Ruotsissa sekä toimimme teollisuuden tukijalkana kotimaan logistiikassa. Vuonna 2023 kyydissämme tehtiin 15,1 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa ja kuljetimme rautateitse 23,4 miljoonaa tonnia tavaraa. Liikevaihtomme oli 1 224,1 miljoonaa euroa ja työllistimme yli 9 100 rautaista ammattilaista. Lisätietoja: https://www.vrgroup.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VR-Yhtymä Oyj

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye