Diakonissalaitos

Opas kannustaa laajentamaan tulevaisuusvaltaa

Jaa

Kaikilla pitää olla mahdollisuus yhteisen tulevaisuuden ajatteluun. Mutta onko? Diakonissalaitos kehitti ketterästi kokeillen uudenlaisia menetelmiä helpottaakseen eri tavoin haavoittuvassa tilanteessa olevien ihmisten osallistumista yhteisestä tulevaisuudesta käytävään keskusteluun.

Oppaan ja materiaalit on kuvittanut Sanna Mander
Oppaan ja materiaalit on kuvittanut Sanna Mander

Jokaisesta tulevaisuusosallinen – näin järjestät saavutettavampia ja esteettömämpiä tulevaisuustyöpajoja -opas kannustaa ja ohjeistaa järjestämään tulevaisuuskeskusteluja tai -työpajoja.  Yhdessä asiakkaiden kanssa kokeillen kehitetyt menetelmät ja materiaalit syntyivät tarpeesta käydä tulevaisuuskeskustelua sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät yleensä tällaiseen keskusteluun osallistu, tai joilla on erityisiä haasteita esimerkiksi puheen tuottamisen tai keskittymisen kanssa.

”Aloitimme Diakonissalaitoksella oman tulevaisuustyömme reilu vuosi sitten, ja huomasimme nopeasti, että tulevaisuus ja siitä keskusteleminen synnyttää toivoa”, kertoo projektipäällikkö Maiju Lehto.

Vaikka Diakonissalaitoksen omissa tulevaisuustyöpajoissa ja -keskusteluissa panostettiin esimerkiksi mahdollisimman helppoon kieleen ja fyysiseen esteettömyyteen, menetelmien ja materiaalien kehittämisen tarve oli ilmeinen. Syntyi Sitran rahoittama pilottihanke, jonka tavoitteena oli laajentaa tulevaisuusvaltaa kehittämällä monenlaisille ihmisille sopivia tapoja käydä keskustelua tulevaisuudesta.

”Seuraavaksi haastamme muut organisaatiot mukaan”

Kehittämistyötä tehtiin yhdessä Rinnekotien asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Työpajoja järjestettiin muun muassa autismikirjon henkilöiden ja kehitysvammaisten toimintakeskuksissa, vammaisten asumisyksikössä, korvaushoitoyksikössä, avohuumehoidon yksikössä sekä pitkäaikaisasunnottomien tuetun asumisen yksiköissä ja hätämajoituksessa.

”Henkilöstö ja osallistujat ottivat kehittämistyön vastaan valtavalla innostuksella. Pelkästään tulevaisuustyöpajaan osallistuminen oli monelle arvokas ensimmäinen kosketus tämän tyyppiseen keskusteluun”, sanoo Lehto.

Nyt päättyneessä hankkeessa syntyi tärkeitä välineitä kaikille tulevaisuusvallan laajentajille.

”Jatkamme itse tulevaisuustyötämme sekä asiakkaidemme että henkilöstömme kanssa, mutta nyt on aika jakaa oppimme myös muille. Haastamme muut organisaatiot mukaan laajentamaan tulevaisuudesta keskustelevien ja sitä rakentavien joukkoa. Tulevaisuudesta keskustelemista ei voi jättää pelkästään asiantuntijoiden vastuulle”, Maiju Lehto sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)

Puh:+358 50 372 0828jenni.sarolahti@hdl.fi

Kuvat

Linkit

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta

Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.  Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tutkimus: Etsivä katutyö tuo apua ja toivoa, sekä vähentää palveluiden häiriökysyntää24.5.2024 11:44:31 EEST | Tiedote

Etsivä ja jalkautuva päihde- ja mielenterveystyö vähentää sotepalveluihin kohdistuvaa ns. häiriökysyntää, ja tuo kaivattua inhimillisyyttä yhteiskunnan syvimmässä marginaalissa elävien elämään. Työtä tehdään kadulla kohdattavien ihmisten ehdoilla, ja sitä leimaa korkea ammatillisuus, todetaan tutkija Jenni Mäen juuri julkaistussa selvityksessä, jossa tutkittiin vuodesta 2019 alkaen toimineen Tukialus-hankkeen työtä ja sen vaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye