Tiedekeskus Heureka

Heurekan planetaario uudistetaan

Jaa

Heurekan planetaario kokee historiansa suurimman muodonmuutoksen. Vuonna 1989 avatun ja viimeksi lähes 20 vuotta sitten remontoidun planetaarion sisätilat ja esitystekniikka uudistetaan vastaamaan nykypäivän odotuksia ja standardeja. Hanke toteutetaan yhdessä ranskalaisen RSA Cosmos -planetaariotoimittajan kanssa.

Vuonna 1989 avattu Heurekan planetaario oli aikanaan planetaariotekniikan uranuurtaja. Tästä on haluttu pitää kiinni myöhemminkin, joten vuosien 2006–2007 aikana superelokuvateatteri muutettiin digitaaliseksi planetaarioksi. Nyt planetaario tulee näkemään entistä suuremman muutoksen, kun koko esitystekniikka uusitaan projisiointikupua myöten. Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta vuonna 2022.

Yleisö pääsee uudistuksen jälkeen nauttimaan kuvanlaadusta, jossa on moninkertaisesti parempi resoluutio ja valoteho nykyiseen planetaariojärjestelmään nähden. Samalla perinteisestä 5.1-kanavaisesta surround-äänestä siirrytään moderniin tilaääneen.

Uudistuksen myötä myös tilan saavutettavuus paranee, kun valaistukseen ja pyörätuolipaikkojen sijoitukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi planetaarion portaat ja kulkuväylät muutetaan entistä helppokulkuisemmiksi. Elokuvaesitykset tarjotaan uudistuksen jälkeen nelikielisenä kuulokkeiden lisäksi henkilökohtaisten induktiosilmukoiden avulla ja tekstitys mahdollistetaan AR-lasien avulla.

"Ihmiset ovat tottuneet todella laadukkaaseen esitystekniikkaan niin kotona, elokuvateattereissa kuin konserteissakin. Haluamme tarjota Heurekan kävijöille vaikuttavia, immersiivisiä elämyksiä, jotka he muistavat pitkään. Se vaatii, että planetaariossa esitettävien sisältöjen lisäksi sen tekniikka ja kävijäkokemus ovat ensiluokkaisia", sanoo uudistuksen projektipäällikkö Lauri Hynninen.

”Olemme todella innostuneita tästä ainutlaatuisesta projektista ja työskentelystä Heurekan motivoituneen työryhmän kanssa. RSA Cosmos on planetaariomarkkinoiden johtava yritys, joka on toimittanut yli 400 planetaariota yli 50 maahan. Olemme todella ylpeitä siitä, että pääsemme asentamaan huippuluokan laitteiston myös Heurekan ikoniseen planetaarioon. Meidän avaimet käteen -ratkaisumme tulee tarjoamaan yleisölle unohtumattomia ja äärimmäisen immersiivisiä kokemuksia Heurekan uudistetussa planetaariossa”, sanoo RSA Cosmoksen myyntipäällikkö Bahar Gumus.

Heurekan planetaario suljetaan remonttia varten 12.8.2024 ja avataan uudistettuna syksyllä 2025.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Lauri Hynninen, lauri.hynninen@heureka.fi, puh. 040 9015 167
Ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@hereka.fi, puh. 040 9015 280

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Lauri Hynninen, lauri.hynninen@heureka.fi, puh. 040 9015 167
Ohjelmatuotantopäällikkö Jutta Kujasalo, jutta.kujasalo@hereka.fi, puh. 040 9015 280

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa on monipuolinen elämyskokonaisuus, joka tarjoaa vuorovaikutteisia näyttelyitä, planetaarioelokuvia sekä tiedeohjelmia ja tapahtumia ympäri vuoden. Heureka jakaa oivaltamisen ilon noin 300 000 kävijän kanssa vuosittain ja kuuluu Suomen suosituimpiin vapaa-ajankeskuksiin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tiedekeskus Heureka

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye