Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin tulvakausi jatkuu rauhallisena

Jaa

Etelä-Lapissa Simojoki ja Viantienjoki vapautuivat jäistä viime viikonloppuna. Yöpakkaset hillitsevät Lapin vesistöjen virtaamien kasvua. Pohjoisessa Lapissa jokien virtaamat ovat edelleen pieniä. Jokien jäät heikkenevät nopeasti, joten jäillä liikkuessa tulee olla erityisen varovainen.

Ilmakuva Viantienjoesta, jossa jäät ovat osittain sulaneet.
Viantienjoki 4.5.2024. Kuva: Lapin ELY-keskus

Vapun ajan lämmin sääjakso sai Etelä-Lapissa Simojoen ja Viantienjoen purkamaan jäänsä viime viikonloppuna. Simojoella jäiden lähtö oli rauhallinen ja vedenkorkeus nousi keskimääräisen kevättulvan tuntumaan. Simossa vedenkorkeus on kääntynyt laskuun. Simojoella on mahdollisesti tulossa ensi viikolla toinen tulvahuippu, joka jäänee ensimmäistä huippua pienemmäksi. Viantienjoella jäitä ruuhkautui jokisuulle. Vedenkorkeuden nousun estämiseksi jäitä purettiin uomasta kaivinkoneella. Viantienjoellakin vedenkorkeus on Simojoen tapaan laskussa. 

Tornionjoella ja Ounasjoella vedenkorkeus on noussut vapun jälkeen noin metrillä. Alkuviikon poikkeuksellisen kylmä sää on kuitenkin hillinnyt vedenkorkeuden nousua. Pohjois-Lapissa lumen sulaminen on ollut hyvin vähäistä ja mm. Muonionjoella, Ivalojoella ja Tenojoella vedenkorkeudet eivät ole vielä juurikaan nousseet. Ounasjoen ja Tornionjoen tulvaennusteet ovat hieman pienentyneet edellisestä viikosta, koska osa lumesta on jo ehtinyt sulaa ja lumen sulaminen ajoittuu pidemmälle ajanjaksolle. Sään ennustetaan lämpenevän ensi viikon alulla, mutta sen jälkeen on taas luvassa hieman kylmempää.

Tulvahuippujen todennäköisin ajankohta on edelleen toukokuun lopulla, mutta ennustettua voimakkaampi ja pitkäkestoisempi sään lämpeneminen ensi viikolla voi aikaistaa tulvahuippuja. Tulvahuipuista on tämän hetken ennusteiden mukaan tulossa keskimääräisen tai hieman keskimääräistä suuremman kevättulvan suuruisia. 

Tornionjoen alaosalla jäitä on ollut paikoitellen liikkeellä ja sulia alueita on pitkin jokivartta. Ounasjoellakin pientä jäiden liikehdintää on ollut havaittavissa. Muonionjoella, Ivalojoella ja Tenojoella jäät eivät ole vielä juurikaan lähteneet liikkeelle. Jäät ovat heikentyneet ja heikentyvät edelleen kevään edetessä nopeasti, joten jäillä liikkumisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. 

Tulvan suuruudesta riippumatta tulvavaara-alueen kiinteistöillä olisi hyvä olla joka kevät valmius suojata oma omaisuus tarvittaessa. Valmiuteen kuuluu mm. toimien suunnittelu etukäteen, tarvittavien suojausmateriaalien hankinta ja tulvatilanteen kehittymisen seuraaminen. Vastuu kiinteistöjen tulvasuojelusta on kiinteistöjen omistajilla. Lisätietoa tulviin varautumisesta vesi.fi-palvelusta sekä Lapin tulvaoppaasta. 

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 15.5.2024, jonka jälkeen julkaistaan tiedote. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354
Lapin ELY-keskus, vesitalousasiantuntija Anna Kurkela, puh. 0295 037 398

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Suomen ympäristökeskus, ryhmäpäällikkö Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287, etunimi.sukunimi@syke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 Lapissa päällystetään teitä ja korjataan siltoja -suunnittelussa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä liikennehankkeita27.5.2024 11:01:27 EEST | Tiedote

Lapin tienpidon ja liikenteen katsaus vuodelle 2024 on julkaistu. Vuonna 2024 Lapin ELY-keskuksella on tienpitoon käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Teiden päällysteitä korjataan enemmän kuin kahtena vuonna yhteensä. Lappi on saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin. Tänä vuonna rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on kohteita, joilla valmistaudutaan tieverkkojen parantamiseen sekä parantamaan liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Tourism as the beacon for business in Lapland in 2023 – downturn in industrial sectors24.5.2024 09:14:49 EEST | Press release

The Lapland economic trend report is an important knowledge-based management tool for regional development. According to the 2023 report, the annual change in turnover in Lapland was positive only in tourism services, accommodation and catering sector, and business services. In contrast, the industrial sector saw a drop in turnover. Personnel numbers in all sectors in Lapland (including the public sector) developed more positively than the turnover in 2023, showing a growth of 2.0 per cent compared to the previous year.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye