Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Kira on vankilakoirien Suomen mestari – oikeusministeri Meri tutustui Jokelan vankilassa Rikosseuraamuslaitoksen koiratoimintaan

Jaa

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 6.–8.5.2024 Jokelan vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Turun vankilan labradorinnoutaja Kira ohjaajanaan vartija Heidi Vänskä. Kilpailujen suojelija oikeusministeri Leena Meri oli paikalla avaamassa kisat ja tutustumassa vankilakoirien ja niiden ohjaajien työhön.

Kilpailut voitti Turun vankilan Kira ohjaajansa Heidi Vänskän kanssa.
Kilpailut voitti Turun vankilan Kira ohjaajansa Heidi Vänskän kanssa. (Rikosseuraamuslaitos)

– Olen kiitollinen, että tällaista työtä tehdään. Koira on äärettömän tärkeä apu huumeiden ja aseiden löytämisessä. Suuri osa löydöistä jäisi tekemättä ilman koiraa. Koiran kanssa ollaan ja harjoitellaan myös vapaa-ajalla, mikä osoittaa erityistä sitoutumista vankilakoiranohjaajilta, totesi oikeusministeri Leena Meri koiratoiminnan merkityksestä vankilaturvallisuudelle.

null
Ministeri Meri ja neljä kuukautta vanha Turun vankilan pentukokelas Hayzehill's Easy Mover ”Viima”. (Rikosseuraamuslaitos)

Kilpailuissa toiseksi sijoittui vankilan tsekinpaimenkoira ”Tunkki” ja ohjaaja Marko Heiska Oulun vankilasta. Kolmannelle sijalle ylsivät bordercollie ”Notta” ja vartija Ismo Pakarinen Helsingin vankilasta. Kilpailuihin osallistui 15 koiraa ohjaajineen ja paikalla oli myös useita pentukokelaita.

Kilpaileville koirakoille tapahtuma on tärkeää harjoitusta ja verkostoitumista. Kilpailutehtävät valmistavat tositilanteisiin. Rasteilla testattiin tottelevaisuutta sekä koiran etsintätaitoja ulko- ja sisätiloista, ajoneuvoista ja laukuista.

Vankilakoira ennaltaehkäisee vankeusaikaisia rikkomuksia

Rikosseuraamuslaitoksen koirat ovat hyvin koulutettuja ja ne tekevät tarkkaa työtä, sillä verraten muiden viranomaisten tekemiin löytöihin vankiloista tehtävät löydökset ovat yleensä hyvin pieniä ja tilat monipuolisia ja haastavia.

– Suomen jokaisessa suljetussa vankilassa työskentelee vankilakoira. Koirakot suorittavat työtehtäviä myös avovankiloissa. Pelkästään koiran paikallaolo ehkäisee vankeusaikaisia rikkomuksia ja on näin tärkeä tekijä vankilaturvallisuudelle, kertoo koiratoimintaa koordinoiva Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Tuomas Hanhikangas.

Rikosseuraamuslaitoksen koirakot antavat tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille. Yhteisissä treeneissä neuvoja ja osaamista jaetaan yli viranomaisrajojen. Myös kilpailut hoidetaan yhteistyössä. Tänä vuonna Jokelassa saatiin tuomarointiapua Poliisilta ja Puolustusvoimilta.

Lisätietoja:

Tuomas Hanhikangas, erityisasiantuntija tuomas.hanhikangas@om.fi, p. 050 3248 233, Operatiivinen vastuualue, Operatiivisen toiminnan ohjaus -yksikkö

null
Paikalla oli myös Hämeenlinnan vankilan tuleva virkamies, 9 viikkoa vanha labradorinnoutaja Taifuunittaren For Official Use Only eli “Olli”. (Rikosseuraamuslaitos)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Överföring av klienternas pengar från Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets gamla betalkort utreds2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets tidigare leverantör av betalkort, PFS, har försatts i likvidation. Överföringen av de pengar som finns kvar på de stängda korten utreds. Brottspåföljdsmyndighetens och Migrationsverkets avtal med PFS har upphört och alla gamla kort har stängts senast den 30 november 2023. Båda myndigheter har en ny kortleverantör vars kort inte påverkas av situationen med PFS.

Rikosseuraamuslaitoksen ja Maahanmuuttoviraston asiakkaiden vanhojen maksukorttien varojen siirtoa selvitetään2.5.2024 10:00:07 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitokselle ja Maahanmuuttovirastolle maksukortteja toimittanut PFS-yritys on asetettu selvitystilaan, ja suljetuille korteille jääneiden varojen siirtoa selvitetään. Rikosseuraamuslaitoksen ja Maahanmuuttoviraston sopimukset PFS:n kanssa ovat päättyneet ja kaikki vanhat kortit on suljettu 30.11.2023 mennessä. Virastoilla on käytössä uusi korttitoimittaja, jonka korttien toimintaan PFS:n tilanne ei vaikuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye