Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Salla: Aika rakentaa otollinen markkina EU-pörssille

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja, EU-politiikkaan erikoistunut valtiotieteiden tohtori ja suuren valiokunnan jäsen Aura Salla esittää Euroopan unionin laajuisen pörssihankkeen edistämistä osana pääomamarkkinaunionin kehittämistä.

Aura Salla. Kuva: Ahu Yigit.
Aura Salla. Kuva: Ahu Yigit.

“Euroopasta puuttuu edelleen toimiva pääomamarkkina. Yhteismarkkinaa edistetään monilla vireillä olevilla esityksillä, joilla säännellään mm. rahoitusmarkkinoiden ja sijoituspalveluiden toimintaa, joidenkin maksukyvyttömyyslainsäädännön kohtien yhdenmukaistamista sekä esim. yhdenmukaisia listautumissääntöjä erityisesti pk-yrityksille. Tavoitteena on lisätä ennakoitavuutta rajat ylittävien sijoitusten osalta ja saada pääomia liikkumaan maiden rajojen yli sujuvammin”, Salla avaa.

Sijoittajan suojaa, markkinoiden avoimuutta ja markkinatietojen saatavuutta on jo helpotettu EU-tason konsolidoitujen kauppatietojen - osakkeiden, johdannaisten ja joukkovelkakirjojen sekä pörssilistattuja rahastojen osalta. Listautumissäädöksen tavoitteena on ollut lisätä EU:n julkisten pääomamarkkinoiden houkuttelevuutta, helpottaa eri kokoisten yritysten mahdollisuuksia listautua eurooppalaisiin pörsseihin sekä keventää hallinnollista taakkaa. EU on myös helpottanut sijoittamista pidempiaikaiseen pääomaan käyttämällä vaihtoehtoisia sijoitusrahastoja, jotka voivat toimia yli kansallisten rajojen. 

“Konkreettisesti maasta toiseen EU-alueella muuttava EU-kansalainen törmää pääomien osalta kuitenkin jatkuvasti käytännön ongelmiin hankkiessaan asuntoa, kun toisessa maassa sijaitsevat kiinteistöt eivät käy takaukseksi, pankkitilejä ei voi avata tai arvopaperi- ja rahastosijoituksia tehdä ilman fyysistä osoitetta markkina-alueella. EU-markkina ei myöskään ole kannustanut yksityistä sektoria toteuttamaan EU:n laajuista pörssiä. Tätä kannattaisi sääntelyn vapauttamisen ja yhdenmukaistamisen keinoin tukea lainsäätäjän toimesta”, Salla jatkaa. 

Ajatus EU:n laajuisesta pörssistä ei ole uusi, mutta erittäin ajankohtainen puhuttaessa pääomamarkkinaunionin kehittämisestä. Hyvä alku tälle on useampaa eurooppalaista pörssiä operoiva listattu Hollantiin rekisteröity pörssiyhtiö Euronext, joka operoi Amsterdamin lisäksi Brysselissä, Oslossa, Lissabonissa ja Pariisissa. 

“Optimaalista olisi, että tällainen EU-laajuinen pörssi syntyisi kilpailuehtoisesti ja luonnollisten yhdentymisten kautta. Olennaista on saada pääomat liikkumaan ihmisten mukana niin, että EU:n yhtenäisellä työssäkäyntialueella myös varallisuutta on helppo liikutella sekä sijoituksia ja investointeja tehdä saumattomasti. Meidän on saatava vauhtia ja volyymia pitkän aikavälin yksityisen sektorin riskirahoitukseen Euroopassa sekä mahdollistaa sijoitusten ja säästöjen liikkuminen kaikkialle unionissa”, Salla päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Esteettisten pistoshoitojen villi länsi saatava kuriin – alalla rahastetaan epärealististen kauneusihanteiden varjolla25.5.2024 12:47:02 EEST | Tiedote

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauman mukaan vain terveydenhuollon koulutuksen saaneiden ammattilaisten pitäisi pystyä tarjoamaan esteettisiä pistoshoitoja. Suomessa täyteainehoitojen ottamiselle ei ole ikärajoja ja niitä voi nykyisen lain puitteissa antaa kuka tahansa. Lain muuttaminen ei ainoastaan suojaisi kuluttajia, vaan myös selkiyttäisi markkinoita ja parantaisi alan ammattimaisuutta sekä luottamusta alan toimijoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye