Kela kehittää neurokirjon lasten ja nuorten kuntoutukseen ohjautumista
Kela aloittaa yhteistyöprojektin, jonka tavoitteena on, että lapset ja nuoret saavat neurokehityksellisiin häiriöihin liittyvää kuntoutusta oikeassa vaiheessa. Projektin taustalla on voimakas kasvu Kelan neuropsykiatrisiin kuntoutuspalveluihin hakeutuneiden määrässä. Ensisijainen vastuu neurokirjon lasten ja nuorten hoidosta ja kuntoutuksesta on hyvinvointialueilla, ja myös koulun tukitoimet ovat keskeisiä.
Kelan hallinnoimassa valtakunnallisessa projektissa kehitetään yhteistyötä ja työnjakoa, joka liittyy lasten ja nuorten neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutukseen. Projektin avulla edistetään sujuvia palvelupolkuja sekä kartoitetaan ja levitetään olemassa olevia hyviä käytäntöjä hyvinvointialueiden, kuntien ja Kelan välillä. Tavoitteena on, että selkeämpi työnjako ja yhteiset toimintamallit parantavat tuen, hoidon ja kuntoutuksen saamista oikeaan aikaan ja vaikuttavasti.
Kelan neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutukset ovat suosittuja
Tällä hetkellä Kelan järjestämät lasten ja nuorten neurokehityksellisten häiriöiden sopeutumisvalmennuskurssit ja kuntoutuspalvelut ovat erittäin suosittuja. Eniten kasvua on ollut nuorten Oma väylä -kuntoutuksessa, johon osallistuneiden määrä yli viisinkertaistui vuodesta 2021 vuoteen 2023. Myös perheille suunnatut kurssit sekä LAKU-perhekuntoutus ovat olleet hyvin kysyttyjä. LAKU- ja Oma väylä -kuntoutukset ovat harkinnanvaraista kuntoutusta, jota Kela järjestää eduskunnan vuosittain myöntämän määrärahan puitteissa.
Viime vuosina erityisesti niiden asiakkaiden määrä on kasvanut paljon, jotka hakeutuvat Kelan kuntoutukseen ADHD-diagnoosin perusteella. ADHD:n vuoksi kuntoutusta saavien asiakkaiden määrä on lähes yhdeksänkertaistunut ajanjaksolla 2014–2023.
Lisärahoitus turvaa kuntoutuksia väliaikaisesti – hyvinvointialueiden kehitettävä toimintaansa lähivuosina
Hallitus on myöntänyt Kelalle lisärahoitusta, jotta lasten ja nuorten neurokehityksellisten häiriöiden kuntoutusta voidaan lähivuosina turvata kasvaneista asiakasmääristä huolimatta. Kelalle myönnettiin harkinnanvaraiseen kuntoutukseen 7,5 miljoonan euron lisärahoitus vuodelle 2023 ja 22 miljoonan euron lisärahoitus vuodelle 2024.
Tämä väliaikainen rahoitus turvaa nykyisen palvelutarjonnan noin vuoteen 2027 saakka, jos asiakasmäärien kasvu ei jatku. Kela järjestää harkinnanvaraista kuntoutusta myös lisärahoituksen loppumisen jälkeen. Neurokehityksellisiin häiriöihin myönnettävien kuntoutusten määrä tulee kuitenkin vähenemään.
Tällöin on tärkeää, että hyvinvointialueet tarjoavat riittävästi palveluja neurokirjon lapsille ja nuorille. Vastuu neuropsykiatrisen kuntoutuksen toteuttamisesta kuuluu lainsäädännön mukaan ensisijaisesti hyvinvointialueille. Kelan harkinnanvaraiset kuntoutuspalvelut paikkaavat tällä hetkellä osittain puutteellisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.
Palveluja tulisi saada varhaisessa vaiheessa ja ilman diagnoosia
Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tulisi saada neurokehityksellisten häiriöiden oireisiin varhaisessa vaiheessa. Tukea pitäisi saada myös ilman diagnoosia. Kelan kuntoutus voi täydentää lapsen tai nuoren hoidon ja kuntoutuksen kokonaisuutta silloin, kun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut eivät ole riittävän tukevia. Neurokirjon lasten ja nuorten pärjäävyyden tukemisessa myös varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten rooli on keskeinen.
Nyt alkava projekti keskittyy näiden toimijoiden yhteistyöhön. Tavoitteena on, että lapset ja nuoret perheineen saavat sopivaa tukea, hoitoa ja kuntoutusta osana arkeaan, oikeassa vaiheessa ja yhdessä sovittujen käytäntöjen mukaisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiRiina-Maria LeskeläprojektipäällikköKela
riina-maria.leskela@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Antalet mottagare av partiell föräldrapenning har mångdubblats under de senaste åren28.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Användningen av partiell föräldraledighet har ökat betydligt under de senaste åren. Detta framgår av FPA:s färska statistik över förmåner till barnfamiljer 2024.
Osittaisen vanhempainrahan saajamäärä on moninkertaistunut viime vuosina28.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Osittaisen vanhempainvapaan käyttö on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Tieto selviää Kelan tuoreesta lapsiperhe-etuustilastosta 2024.
Kela ja sámediggi ráđđádalle Anáris - áigáiboahtodoarjaga ovdorávvagat guorahallamii ja rájáid rasttildeaddji gažaldagaide iežas bargojoavku / Kela já Sämitigge ráđádâllii Anarist – áigápuátutorjuu hiäturavvuuh suogârdâlmân já raajij rasta ulâtteijee koččâmuššáid jieijâs pargojuávkku / Kela da sääʹmteʹǧǧ saǥstõʹlle Aanrest – piʹrǧǧeemtuärjjõõzz ouddõsvuäppõs taʹrǩstõõllma da raaʹjid râstldeei kõõččmõõžžid jiiʹjjes tuâjj-joukk27.5.2025 15:31:12 EEST | Tiedote
Tiedote julkaistaan myös suomeksi.
Kela ja saamelaiskäräjät neuvottelivat Inarissa – toimeentulotuen etuusohje tarkasteluun ja rajat ylittäville kysymyksille oma työryhmänsä27.5.2025 15:29:45 EEST | Tiedote
Kelan ja saamelaiskäräjien vuotuiset neuvottelut järjestettiin 27.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa. Neuvotteluissa keskityttiin tällä kertaa erityisesti saamelaiskulttuurin ja saamen kielten huomioimiseen etuuksissa.
Får du privatvårdsstöd? Meddela förändringar i vårdarrangemangen under sommaren27.5.2025 09:03:26 EEST | Pressmeddelande
Familjer som får stöd för privat vård av barn ska meddela FPA ifall vårdarrangemangen för familjens barn ändras under sommaren eller början av hösten. Förändringar i vårdarrangemangen kan inverka på stödet. Det går enkelt att anmäla förändringar via MittFPA.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme