Vantaan ja Keravan hyvinvointialueVantaan ja Keravan hyvinvointialue

Avotulentekokielto voimassa koleasta säästä huolimatta

Jaa

Maastopalot ovat työllistäneet Keski-Uudenmaan pelastuslaitosta viimeisen viikon aikana. Päivystävä päällikkö haluaa muistuttaa, että kaikenlainen avotulen teko on kielletty, kun maastopalovaroitus on voimassa. Varoitustermistöä on uudistettu niin, että käytössä on entisten ruohikko- ja metsäpalovaroitusten sijasta nyt vain yksi yhteinen termi ”maastopalovaroitus”.

Metsässä on maassa liekkejä ja savua niiden yläpuolella.
Arkistokuva Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Maastopalovaroitus on ollut voimassa Uudellamaalla viime lauantaista lähtien. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen muodostavat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula​ ja Vantaa. Alueella on palopäällikkö Markus Kuosmasen mukaan ollut lauantaista 4.5. lähtien yhteensä 15 maastopalotehtävää.

Maastopalovaroitus perustuu Ilmatieteen laitoksen määrittelemään maastopaloindeksiin, jossa maaston kuivuutta lasketaan käyttäen apuna säähavaintoja, kuten sademäärää, ilman lämpötilaa ja tuulta. Vaikka ilma on ollut vuodenaikaan nähden kolea, ei maastopalovaaraan ole tulossa lähipäivinäkään muutosta, ja Ilmatieteen laitos varoittaa maastopalovaarasta ainakin tiistaihin saakka.

”Pieni vesisade ei poista maastopalovaroitusta. Kaikenlainen avotulen teko on kielletty maastopalovaroituksen aikana. Kaikista maastopalovaroituksen aikana tulleista maastopalotehtävistä ilmoitamme poliisille”, muistuttaa palopäällikkö Markus Kuosmanen Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Pallo- ja kertakäyttögrillit ovat avotulta

Avotulta ovat esimerkiksi kevytrakenteiset suoraan maapohjalle asetettavat ja helposti tuulessa kaatuvat grillit ja vastaavat muut tulisijat. Kertakäyttögrillejä, retkeilyssä käytettäviä risukeittimiä eikä kevyitä pallogrillejä saa käyttää, kun maastopalovaroitus on voimassa.

Nuotioiden tekeminen ja risujen poltto ovat myös avotulen tekemistä. Avotulella tarkoitetaan lisäksi muuta vastaavaa tulen tekemistä tai käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

Pelastuslain tarkoittamaksi avotuleksi ei katsota maapohjasta eristettyjä tulisijoja, joista tuli ei voi päästä leviämään maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi tuulelta suojatut grillit, muuratut tiiliset tai kiviset tulisijat ja huuvalla varustetut grillikatokset.

Maastopalovaroitus korvaa erilliset ruohikkopalo- ja metsäpalovaroitukset

Keväästä 2024 alkaen Ilmatieteen laitos ei anna enää ruohikko- ja metsäpalovaroituksia, vaan kaikki varoitukset ovat nyt nimeltään maastopalovaroituksia. Uusi termi on määritelty uudistetussa pelastuslaissa, joka tuli voimaan vuoden 2024 alussa.

Maastopalovaroituksissa on kolme eriväristä vaaratasoa, keltainen, oranssi ja punainen. Suurten ja nopeasti etenevien maastopalojen todennäköisyys kasvaa oranssissa ja punaisessa luokassa. Avotulentekokielto on voimassa kaikissa vaaratasoissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsässä on maassa liekkejä ja savua niiden yläpuolella.
Arkistokuva
Lataa

Linkit

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tehtävänämme on pelastustoiminnan järjestäminen, onnettomuuksien ehkäisy sekä häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautuminen toiminta-alueellamme.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kuuluu hallinnollisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueeseen, mutta palvelee myös Keski-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Toimimme kahdeksan kunnan alueella tiiviissä yhteistyössä lähialueiden pelastuslaitosten ja muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

Kolme paloautoa ja kaksi ambulanssia vierekkäin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

VAKE: Ansökan om tilläggsfinansiering föreslås för välfärdsområdesstyrelsen10.5.2024 15:04:41 EEST | Tiedote

Vanda och Kervo välfärdsområde (VAKE) föreslår vid sitt möte nästa tisdag den 14 maj att välfärdsområdet ansöker om tilläggsfinansiering. Enligt en utredning av en professor vid Aalto-universitetet behandlar områdenas finansieringsmodell inte VAKE på ett rättvist sätt, och varje år fattas 70 miljoner euro i finansiering på grund av områdets särdrag. Därför är det nödvändigt att ansöka om tilläggsfinansiering.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye