Vihreät - De Gröna

Sofia Virta: ”Perheväkivaltaa todistaneet lapset tulisi tunnistaa myös rikoksen uhriksi”

Jaa

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vaatii perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan kokonaisvaltaisempaa lähestymistapaa, jossa lapset, jotka näkevät tai kuulevat väkivaltaa, tulisi lukea myös rikoksen uhriksi. Nykyisen lainsäädännön mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivaltatapauksissa lapsen altistumista ei ole kriminalisoitu Suomessa. Virta aikoo tehdä asiasta aloitteen eduskunnassa.

Yle uutisoi tänään, että viranomaisten tunnistamisessa ja puuttumisessa lähisuhdeväkivaltaan on puutteita. Sofia Virta korostaa, että perhe- ja lähisuhdeväkivalta koskettaa koko perhettä – myös lapsia. 

– Kun perheessä esiintyy väkivaltaa, vaikuttaa se kaikkiin perheenjäseniin. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja väkivallattomaan kotiin. Suomen tulisi ottaa mallia Ruotsista, jossa lasten traumaattiset kokemukset otetaan perheväkivaltatilanteissa huomioon, Virta kehottaa.

Virta muistuttaa, että väkivallan todistaminen on tutkitusti yhtä vahingollista, kuin jos lapsi itse olisi väkivallan kohteena. Todistaminen voi olla myös väkivallan näkemisen ja kuulemisen lisäksi epäsuoraa, kuten väkivallan jälkien näkemistä ja elämistä väkivallan ilmapiirissä.

– Väkivallan näkeminen ja kuuleminen on lapseen kohdistuvaa henkistä väkivaltaa, joka aiheuttaa lapsessa samantapaisia oireita kuin fyysinen väkivalta. Vaikutukset ovat vakavia, Virta toteaa.

Virta painottaa, että lapsi, joka menettää vanhempansa väkivallan seurauksena on aina myös itse uhri. 

– Vanhemman kuolema on aina vakava tragedia lapselle, jolla on vaikutuksia pitkälle aikuisuuteen. Tekijät tulisi tällöin tuomita myös lapseen kohdistuvasta väkivallasta, Virta vaatii.

Väkivaltaepidemia on vakava

THL:n mukaan lähisuhdeväkivaltaa esiintyy Suomessa yhä enemmän, mutta viranomaisten tunnistamisessa ja puuttumisessa lähisuhdeväkivaltaan on puutteita. Virta huomauttaa, ettei ilmiö herätä julkisuudessa ja politiikassakaan voimakkaita reaktioita, vaikka joka kolmas nainen Suomessa on kokenut väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta.

– Suomella on kansainvälisiinkin ihmisoikeussopimuksiin perustava velvollisuus torjua naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, mutta olemme tässä epäonnistuneet, sillä Suomi on yhä edelleen yksi Euroopan väkivaltaisimmista maista. Kyse on väkivaltaepidemiasta, jota vastaan tarvitaan tekoja, ei tilastojen taivastelua, Virta painottaa.

– Täytyy myös muistaa, että käyttäytymismallit siirtyvät helposti vanhemmilta lapsille. Siksi tarvitsemme lasten väkivallalle altistumisen kriminalisoinnin lisäksi muun muassa lisää turvakotipaikkoja, perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista sekä asennemuutosta niin viranomaisten, poliitikkojen kuin yhteiskunnankin tasolla, Virta päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Ohisalo: Kohtuuhintainen asuminen on turvattava kaupungeissa – Vihreät julkaisivat uuden suurten kaupunkien ohjelman23.5.2024 08:26:00 EEST | Tiedote

Vihreiden uudessa suuria kaupunkeja koskevassa ohjelmassa kuvataan kestävän asuntopolitiikan tavoitteita ja ratkaisuja suurissa kaupungeissa. Ohjelmassa esitellään myös Vihreiden ratkaisuja ilmastokriisin ja luontokadon torjumiseksi suurissa kaupungeissa sekä toimia kaupunkien elinvoiman ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Suurien kaupunkien ohjelma hyväksyttiin Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina 19.5.

Ville Niinistö: “Vihreät on takuupuolue sille, että laita- ja äärioikeistolle ei anneta valtaa”18.5.2024 11:19:08 EEST | Tiedote

Europarlamentin jäsen Ville Niinistö korosti Vihreiden puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Vihreiden roolia Eurooppa-myönteisenä takuupuolueena ja äärioikeiston vastavoimana. Niinistön mukaan eurooppalaiset valitsevat nyt, annetaanko valtaa niille, jotka haluavat rakentaa vai niille, jotka rikkovat ja uhkaavat ihmisten sekä EU-maiden välistä yhteisöllisyyttä sekä palvelevat Putinin intressejä.

Atte Harjanne: Näen mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.18.5.2024 10:26:06 EEST | Tiedote

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne nosti puoluevaltuustolle pitämässään puheessa esiin suomalaisten arvostuksen kotimaan luontoamme kohtaan sekä luonnon positiivisen vaikutuksen meidän kaikkien elämänlaatuun. Harjanne kävi läpi hallituksen pitkää syntilistaa surkeasta luonto- ja ilmastopolitiikasta ja korosti, että näkee mieluummin hallituksen kuin luonnonmetsän kaatuvan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye