Ilmatieteen laitos

Erittäin voimakas geomagneettinen myrsky jatkuu yhä

Jaa

Revontulia voi näkyä koko Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääpäivystyksen mukaan auringossa on tapahtunut useita roihupurkauksia torstaista 9. toukokuuta lähtien. Niihin liittyvät koronan massapurkaukset ovat saavuttaneet maapallon.

”Nyt käynnissä oleva geomagneettinen myrsky voidaan luokitella äärimmäiseksi, sillä se on usealla mittarilla mitattuna yksi vuosituhannen voimakkaimmista”, avaruussäätutkija Ilja Honkonen sanoo. ”Myrsky jatkunee ainakin viikonlopun yli.”

Massapurkaukset näkyvät maan päällä revontulina. Viikonloppuna revontulia näkyy koko Suomessa pimeään aikaan, mikäli taivas on pilvetön.

Ilmatieteen laitoksen lauantaina 11. toukokuuta tekemän ennusteen mukaan sunnuntain vastaisena yönä sää on selkeä suurimmassa osassa maata. Maan pohjoisosassa pilvisyys kuitenkin lisääntyy yön mittaan. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pilvisyys on yleisesti runsasta, mutta varsinkin maan länsiosassa pilvipeite voi rakoilla.

Ilmatieteen laitoksella on toiminut avaruussääpäivystys vuodesta 2014 lähtien. Avaruussääpäivystyksessä seurataan avaruussäätä ympäri vuorokauden ja laaditaan revontuliennusteita.

Yhteyshenkilöt

Ilja Honkonen, avaruussäätutkija, Ilmatieteen laitos, puh. 050 380 3147, ilja.honkonen@fmi.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos

Väitöstutkimus toi uutta tietoa satelliittihavaintojen tulkintaan liittyvistä epävarmuuksista11.6.2024 09:24:21 EEST | Tiedote

Väitöstyössä tarkasteltiin tilastollisia käänteisongelmia eli inversio-ongelmia satelliittihavaintojen tulkinnassa. Sovelluskohteina olivat ilmakehän pienhiukkaset eli aerosolit ja otsonipitoisuuden pystysuuntainen jakauma eli otsoniprofiili. Väitöstutkimuksessa keskityttiin epävarmuusanalyysiin, joka on tärkeää satelliittihavaintojen hyödyntämisen ja laskenta-algoritmin kehittämisen kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye